De duminică, 6 decembrie 2020, un chivot conținând o părticică din sfintele moaște și veșminte ale Sfântului Ioan Rusul se află în Biserica Ortodoxă „Sfântul Ioan Botezătorul” din comuna Ojdula, județul Covasna. Iată cum printr-o frumoasă și dumnezeiască lucrare, într-o zi de mare sărbătoare, când Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe cel mai iubit și cunoscut Sfânt, Ierarhul Nicolae – făcătorul de minuni și aducătorul de daruri, comunitatea românească din localitate, puțin peste o sută de suflete, a fost binecuvântată cu acest dar minunat spre întărirea credinței în Hristos.    

 

Sfintele moaște au fost aduse duminică de preacuviosul părinte ieromonah Pantelimon Chifu de la Mănăstirea Făgețel din județul Harghita, care a fost întâmpinat în curtea bisericii, conform protocolului bisericesc, cu prapurii bisericești purtați în mâini de doi enoriași, și preoții prezenți: părintele paroh Valentin Cosneanu și părintele Ioan Velimirovici, paroh al bisericii din comuna Brețcu.

 

Mai puțin cunoscut la noi, Sfântul Ioan Rusul mărturisitorul și făcătorul de minuni a trăit și a pătimit în secolul al XVIII-lea în Turcia, unde ajunsese ca rob al otomanilor. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe data de 27 mai. Viața grea și minunile Sfântului au fost făcute cunoscute celor aproape 30 de enoriași prezenți în biserică, prin citirea de către cei trei preacuvioși părinți a acatistului Sfântului Ioan Rusul.  Icoana împreună cu părticele din sfintele moaște trimise de la Kiev, au venit însoțite de un certificat de garantare a celor sfinte, semnat și parafat, pe care părintele ieromonah Pantelimon Chifu l-a citit după terminarea acatistului.

„Acest act care confirmă că acest chivot cu icoana Sfântului Ioan Rusul conține în ea: o mică părticică din sfintele sale moaște și o bucățică din veșmântul Sfântului oferite de către noi, Înalt Preasfințitul Mitropolit Alexandr al Kievului, pentru a fi depuse spre închinare credincioșilor din Parohiei Ortodoxe Române Ojdula, județul Covasna, în persoana PC. Părinte Paroh Valentin Cosneanu. Amin și lui Dumnezeu slavă și cinste. Bucură-te, Sfinte Ioane, alesule drept Mărturisitor al lui Hristos.”

 

        Vădit emoționat de minunea întâmplată în frumoasa bisericuță păstorită de dânsul, părintele Valentin Cosneanu a mulțumit atât celor care le-au adus cât și celor care au donat sfintele moaște, apoi cu smerenia caracteristică a continuat: „Nu știu dacă suntem vrednici de acest mare dar al lui Dumnezeu, dar atâta știu că Sfântul Ioan Rusul este cel de-al doilea ocrotitor al nostru„ (făcând referire la faptul că Biserica Ortodoxă din Ojdula are cel de-al doilea hram „Sfântul Ioan Rusul”). …„Și parcă în persoana lui ne vedem pe fiecare dintre noi: oameni crescuți la țară, crescuți cu animale,  oameni care de mici n-au făcut altceva decât să se roage și să muncească. De aceia Dumnezeu a ales și Mântuitorul Iisus Hristos, oamenii simpli. Pentru că oamenii simpli au întotdeauna sufletele curate. Și oamenii simpli au făcut întotdeauna lucruri mărețe. Și până acum ne-am rugat Sfântului, dar iată că Bunul Dumnezeu și Sfântul Ioan Rusul, într-o oarecare măsură, a dorit să fie aici la noi, în casa lui Dumnezeu și să ne poarte de grijă. Să ne rugăm lui și Bunul Dumnezeu pentru mântuirea noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”. După cele spuse, enoriașii veniți atât din parohie cât și de la parohiile de prin împrejurimi, s-au închinat cu evlavie sfintelor moaște, lăsând în grija Sfântului Ioan Rusul, primele rugăciuni. Sunt așteptați la rugăciune toți cei care caută alinare, „toți cei osteniți și împovărați” care nu-și mai găsesc calea în această lume dezbinată.

 

„Sfântul Ioan Rusul s-a născut într-un sat din Rusia, la sfârşitul veacului al şaptesprezecelea, pe timpul împărăţiei lui Petru cel Mare. Anul cel mai probabil al naşterii sale este 1690, şi aceasta deoarece sfântul a participat ca soldat la războiul pe care îndrăzneţul ţar l-a întreprins împotriva turcilor în 1711.Luat prizonier de către tătari  în luptele pentru dezrobirea Azovului, Sfântul Ioan a fost vândut unui ofiţer superior turc care era eparh în Procopie (actualul Ürgüp (Urgup) –Capadocia–Turcia), Asia Mică, aproape de Cezareea Capadociei. Întorcându-se în ţinutul său, aga l-a luat cu sine şi pe Ioan. Turcia se umpluse de nenumărate mulţimi de robi ruşi care suspinau sub jugul greu al mahomedanilor şi cei mai mulţi dintre ei, pentru a li se uşura puţin suferinţa, s-au lepădat de Hristos şi s-au făcut musulmani. Sfântul Ioan, însă, făcea parte dintre acei tineri pe care îi înţelepţeşte cunoaşterea lui Dumnezeu, precum a spus Solomon: „Bătrâneţile cinstite nu sunt cele de mulţi ani, nici cele ce se măsoară cu numărul anilor; înţelepciunea este la om adevărata cărunteţe şi vârsta bătrâneţilor–o viaţă fără prihană”. Împodobit, deci, cu înţelepciunea pe care o dăruieşte Dumnezeu celor ce-L iubesc pe El, fericitul Ioan răbda cu smerenie robia cu toate batjocurile din partea otomanilor ce-l numeau „ghiaur”, adică „necredincios”.Bătut, lovit, scuipat, devenit ţinta dispreţului ienicerilor din tabăra militară ce se afla în Procopie, Sfântul răspundea celor ce-l îndemnau să-şi lepede credinţa că ar prefera să moară decât să cadă în acest înfricoşător păcat. Agăi turc i-a spus: „Dacă mă laşi liber în credinţa mea, îţi voi împlini cu sârguinţă poruncile; dacă mă sileşti să-mi schimb credinţa, mai degrabă îţi predau capul decât credinţa. Creştin m-am născut şi creştin voi muri”.(https://doxologia.ro/viata-sfant/viata-sfantului-ioan-rusul)

 

Sfintele sale moaște să fie spre folosul tuturor celor care se vor închina la ele, iar viața plină de evlavie spre învățătură și întărirea adevăratei credințe.

 

Mihaela Aionesei, Târgu Secuiesc

 

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail