Membri ai comunității românești din județul Covasna s-au întâlnit ieri la Biserica ortodoxă aflată în vecinătatea statuii mitropolitului Andrei Șaguna . . ,  pentru a-i aduce un omagiu Sfântului ierarh, fost mitropolit al Ardealului.

Manifestările comemorative, organizate de Liga cultural-creştină „Andrei Şaguna” – cea care s-a numărat printre iniţiatorii propunerii de sanctificare a mitropolitului- au ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, fiind derulate sub egida „Zilele Andrei Șaguna”.

Ieri, programul a cuprins evocarea memoriei sfântului ierarh și o slujbă de pomenire a membrilor fondatori ai Ligii cultural-creştine „Andrei Şaguna” din Sfântu Gheorghe, la Biserica ortodoxă aflată în vecinătatea statuii mitropolitului, dezvelită în 1995, şi a primei şcoli confesionale româneşti din Sfântu Gheorghe, atestată documentar din anul 1799.

„Pentru noi, românii din Covasna și Harghita, Mitropolitul Andrei Șaguna, Sfântul arhiereu Andrei Șaguna reprezintă un model, o forță și, categoric, că este un spirit vizionar, în sensul că, prin viața și prin activitatea lui, în ziua de astăzi constituie și pentru noi un bun model de urmat (…). A reușit să revigoreze nu doar viața bisericească, cât și spiritualitatea românească, sau mai bine zis, sentimentul național (…). Liga <<Andrei Șaguna>> se numără printre primele organizații care au solicitat Sfântului Sinod canonizarea ierarhului Andrei Șaguna (…). Noi l-am simțit pe Andrei Șaguna aproape de noi în primul rând pentru că a fost în Sfântu Gheorghe de multe ori, s-a implicat în refacerea acestei biserici unde ne aflăm acum, și multe, multe acte au fost emise de către Andrei Șaguna și astfel Prima Școală românească din Sfântu Gheorghe a beneficiat de sprijinul financiar din partea Mitropoliei, din partea ierarhului; a făcut mult bine comunității românești și acesta a fost un motiv pentru care am zis că, într-adevăr, iubindu-și patria și neamul și categoric, biserica, locul lui este între sfinți.”- a declarat președintele Ligii Cultural – Creștine „Andrei Șaguna”, pr.dr. Sebastian Pârvu.

„Avertisment peste timp!”

Prezent la manifestări, Dr. Ioan Lăcătuşu, unul dintre fondatorii Ligii, a dorit să transmită, prin intermediul presei, un mesaj pe care l-a intitulat „Avertisment peste timp” și prin care a evidențiat actualitatea unei circulare transmise de mitropolitului Andrei Şaguna în anul 1870.

„Aș vrea să transmit prin presă un mesaj – i-aș zice eu: <<Avertisment peste timp>>. Citez din circulara din 1870, semnată de Mitropolitul Andrei Șaguna prin care se solicita efectuarea unei colecte pentru strângerea fondurilor din întreaga Transilvanie, pentru reabilitarea Primei școli românești și a bisericii în care ne aflăm. Ia uitați ce scrie Andrei Șaguna în 1870: <<Știm cu toții, iubiților, între ce împrejurări critice au trăit confrații noștri din ținutul Secuimii și trăiesc încă și până în zilele de astăzi. Cu toții simțim dăunătoarele urme ce le-a lăsat influența timpului de mai înainte asupra creștinilor noștri din Secuime. Nicăieri nu este atât de amenințată naționalitatea și confesiunea noastră ca acolo. Să prevenim, deci, iubiților, pericolul acesta ce ne amenință cu pierderea unui membru însemnat din trupul bisericii și a națiunii noastre (…)>>. Câtă actualitate! îi îndemnăm pe conducătorii noștri vremelnici, pe cei din județ și pe cei de la București să dea curs acestui îndemn al Mitropolitului Andrei Șaguna, de acum aproape 150 de ani, și să realizeze că, efectiv, deși lumea s-a schimbat în această perioadă, condițiile de minoritari  numeric a  creștinilor ortodocși români din zonă sunt aceleași, iar amenințările și provocările la fel de actuale. De aceea, avem în continuare, pe lângă ceea  ce facem noi prin forțe proprii, prin ceea ce se realizează prin solidaritatea românilor de pretutindeni, nevoie de ajutorul și sprijinul conducerii statului român pentru prezervarea și afirmarea identității noastre românești, nu împotriva concetățenilor maghiari, ci pentru a realiza și a ne menține cu identitatea noastră în acest binecuvântat spațiu din arcul intracarpatic.” – a declarat dr. Ioan Lăcătușu.

Program amplu

Programul manifestărilor a cuprins ieri și vizitarea punctului muzeal Prima Şcoală Românească din Sfântu Gheorghe, din cadrul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni.

„Zilele Andrei Șaguna” vor continua până în 9 iulie, cuprinzând numeroase manifestări cultural – științifice – simpozioane, prezentări, lansări de carte sau alte publicații, colocvii și dezbateri pe teme legate de istoria şi cultura românească și nu numai.

„Ceea ce ne dorim noi să facem este să dăm o putere și o greutate acestei manifestări (…), ceea ce ne-am dorit să realizăm a fost această aplecare asupra cercetării istoriei comunității românești, adică trebuie să recunoștem și ne bucură, pe de altă parte, faptul că avem zeci, sute, mii de studii, sute de cărți publicate de oameni inimoși care s-au implicat fie din cadrul <<Ligii Andrei Șaguna>>, fie din partea Centrului <<Nicolae Colan sau a Centrului European de Studii Covasna -Harghita, adică o mână de oameni, o mare familie de români, care și-au jertfit din timp, zi și noapte, în așa fel încât istoria noastră să fie scoasă la lumină, pentru că exista, din păcate o parte, un vid de informații în ceea ce înseamnă istoria noastră aici (…).  Cercetători care au dragoste față de aceste meleaguri vin și participă la manifestările noastre, fie că e vorba despre un simpozion sau de o masă rotundă sau de partea legată de folclor, de Nedeie, toate aceste manifestări doresc să întregească un tablou al zonei în care sunt români, în care au fost români și în care vor mai fi români (…).”- a spus pr. dr.Sebastian Pârvu, președintele Ligii Cultural – Creștine „Andrei Șaguna”.

În programul de anul acesta a „Zilelor Andrei Șaguna”, se vor acorda și premii –„Premiile I.I.Russu” – unor cercetători și muzeografi.

„În cadrul <<Zilelor Andrei Șaguna>>, secțiunea cultural – științifică este întregită de grupul de cercetare I.I Russu care anul acesta își desfășoară colocviul național, a VIII-a ediție, în care facem o trecere în revistă a cercetărilor privind istoria și cultura românească din zonă și acordăm <<Premiile I.I Russu>>, unor cercetători care s-au aplecat asupra noastră, chiar dacă nu au avut în fișa postului atribuțiuni în acest sens. Anul acesta, accentul cade pe muzeografii și cercetătorii care au contribuit acum 20 de ani la înființarea Centrului (Ecleziastic și de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” -n.r), pentru că noi anul acesta marcăm împlinirea a 20 de ani de la înființarea Centrului Ecleziastic și de Documentare <<Mitropolit Nicolae Colan>> (…).”- a declarat dr. Ioan Lăcătușu.

Programul cuprinde și manifestări organizate în stațiunea Vâlcele, în cadrul „Zilelor comunei Vâlcele”. Spre exemplu, duminică, 3 iulie, acolo va avea loc tradiţionala serbare câmpenească Nedeia Sânpetrului.

„Zilele Andrei Șaguna” sunt organizate în parteneriat cu diverse organizații, instituții și se bucură de finanțare din partea  S.C. „Ștefadina” S.R.L. Bucureşti, a  editurii şi Tipografiei Magic Print  Oneşti și din partea Consiliului Local Sfântu Gheorghe.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail