Marele eveniment religios al Bobotezei cuprinde, pe lângă sfințirea apei și oferirea ei credincioșilor, o serie de obiceiuri populare. De detașează spectaculoasă întrecere a unor înotători ce ignoră frigul și se aruncă într-un râu sau în mare pentru a scoate din apă crucea aruncată de pe mal de către preot. De asemenea, este pitorească datina practicată de fetele de măritat, care pun busuioc sub pernă pentru a-și visa alesul.
Boboteaza se mai numește și Epifanie, traducându-se prin expresia „Arătarea Domnului”
Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători ale începutului de an, atât pentru creștinii ortodocși, cât și pentru romano-catolici și greco-catolici, macând penultima zi din ciclul Sărbătorilor de Iarnă, fiind dedicată purificării mediului înconjurător, în special sfinţirii apelor.
Ziua de azi aminteşte de Botezul Domnului în apa Iordanului la vârsta de 30 de ani, înainte de a păşi în viaţa publică. Potrivit tradiţiei, acum se săvârşeşte Slujba de sfinţire a apelor, așa-numita Agheasma Mare, care are semnificaţia simbolică a unui act de regenerare cosmică, pământul primind germenii noii Creaţii, transfigurată prin purificarea apei.
Termenul de „agheasmă” provine de la cuvântul grecesc „agiasmós” care înseamnă „sfințire”. Ea poate fi mică sau mare, cea dintâi se mai numeşte în popor şi „sfeștanie”, adică „luminare”.
Agheasma Mare se oficiază în amintirea Botezului Domnului de către Ioan. Ea se oficiază atât în ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii botează apoi casele, cât şi în însăşi ziua Bobotezei, când se sfinţeşte apa pe care credincioşii o iau apoi la casele lor, pentru a o bea în perioada următoare.
Slujba specială poartă denumirea de Agheasmă Mare pentru că apa de la Bobotează are o putere deosebită. Evangleia relatează că Iisus a venit din Galileea pentru a fi botezat de Ioan, care văzându-l, a spus: „Iată mielul lui Dumnezeu, cel ce spăla păcatul lumii”. Conform acestei relatări, ieșind din apa Iordanului, Iisus ar fi zis „Cerurile s-au deschis și duhul lui Dumnezeu s-a vărsat, coborându-se ca un porumbel și venind peste el”. Și din Ceruri s-a auzit Glasul zicând : „Acesta este Fiul Meu cel iubit întru care am binevoit”.
După Sărbătoare se bea câte puțin din Agheasma Mare dimineața, pe nemâncate, înaintea anafurei, iar atunci când credinciosul se împărtășește, după aceasta.Majoritatea creștinilor ortodocși știu că Agheasma Mare luată de la biserică în diverse recipiente, PET-uri ș.a.m.d. poate fi păstrată o vreme îndelungată fără să sufere vreo modificare a culorii sau a gustului. Această apă sfințită are efecte benefice asupra organismului, putând fi tămăduitoare. Agheasma se bea câte puțin zilnic între 6 ianuarie și 14 ianuarie, inclusiv. Dacă mai râmâne poate fi consumată și în restul anului, în timpul Posturilor sau la marile Sărbători religioase.
O superstiţie încă răspândită, mai ales în lumea satului, spune că fetele de măritat pentru a avea pețitori trebuie ca din Ajunul Crăciunului şi până la Bobotează să măture casa de la prag înspre Răsărit! Un alt obicei specific de Bobotează este săritul peste foc. În seara de Bobotează tinerii din comună se adună pe un deal, aprind un foc de tabără şi îşi spun câte o dorinţă. Fetele, de regulă, se referă la o viitoare căsătorie, iar flăcăii la obţinerea unor slujbe sigure, cât mai bine plătite.Tradiţia îl obligă pe fiecare participant la acest joc să îşi strige dorinţa cât mai tare în vreme ce sare peste foc, iar speranța li se poate îndeplini doar dacă jarul se ridică puțin în timpul saltului.
Unele observații meteorologice ale bătrânilor spun că atunci când pădurea se înnegurează, vremea se va încălzi puțin, iar dacă pădurea vuiește, va ninge. În caz că fumul iese din coș drept în sus, vin zile geroase. În schimb dacă se lasă în jos, urmează moină. Când nu bate vântul și fumul coboară până aproape de pământ, este așteptată ninsoarea. Dacă pe 6 ianuarie este frig tare – de unde și expresia „Gerul Bobotezei” – urmează un an cu recolte bogate. Rămâne de văzut ce va fi anul acesta…
Horia C. Deliu
Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail