Ziua universală a iei, celebrată în 24 iunie, simultan cu sărbătoarea Sânzienelor, ca urmare a inițiativei lansată în anul 2013, de către comunitatea online „La Blouse Roumaine”, va fi marcată mâine și în Valea Zânelor. Programul evenimentului din Covasna va cuprinde o expoziție de fotografii vechi ilustrând oameni ai locului îmbrăcați în portul popular, prezentări despre ii, dar și momente de muzică și dansuri populare românești susținute de formații și artiști locali. Vizitatorii vor putea găsi și produse alimentare tradiționale.

Evenimentul  este organizat de Asociația covăsneană de tineret – „Grit”, cu sprijinul SC Turism Covasna SA, al Casei Orășenești de Cultură Covasna și al Primăriei Covasna, având ca scop promovarea iei, a culturii, creativității și a tradițiilor românești. Locația aleasă – Valea Zânelor – nu este întâmplătoare, a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, coordonatoarea acestuia, consilierul județean, Florentina Teacă.

„Oraşul Covasna s-a alăturat, încă din 2013, iniţiativei fără precedent a comunităţii on-line <<La Blouse Roumaine>>, de care am aflat de pe reţeaua de socializare Facebook. Dacă în primii ani am organizat această sărbătoare prin Asociaţia Cultural-Creştină <<Justinian Teculescu>>, începând de anul trecut, o facem prin Asociația de tineret <<GRIT>>.  De această dată, sărbătorim ZIUA IEI printr-un eveniment organizat cu sprijinul S.C. Turism Covasna S.A, al Casei Orășenești de Cultură Covasna și al Primăriei Covasna. Şi unde altundeva s-ar fi putut desfăşura aceasta, dacă nu în Valea Zânelor, loc în care peste frumuseţea cadrului natural plutesc legendele despre zâne şi Ilene Cosânzene? Andreea Tănăsescu, fondatoarea comunităţii on-line <<La Blouse Roumaine>>, spunea în 2013, odată cu lansarea acestui demers: <<Ceea ce dorim este să promovăm, odată cu sărbătoarea iei, cultura şi creativitatea românească, pe care noi o considerăm, în acest timp, în această epocă, cel mai mare ambasador al României. Ia, bluza românească, poate deveni un brand de ţară recunoscut de toată planeta dacă vom reuşi să promovăm împreună tradiţia noastră moştenită din timpuri imemoriale>>. Și noi credem același lucru” – a spus Florentina Teacă.

Programul evenimentului

Programul va debuta în jurul orei 16.00, în zona Camping, din Valea Zânelor. Cei care vor participa vor putea asista la prezentări despre ii,  se vor putea bucura de programul susținut de formațiile locale și vor putea vizita un târg cu produse tradiționale locale.

„Ia constituie matricea noastră culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi și, despre toate acestea, ne va vorbi Alexandra Pintrijel Hagiu, inițiatoarea Șezătorii călătoare <<Femeile căciularilor țes ie>>. Încercăm să facem și o expoziție cu fotografii vechi înfățișând bunicile și străbunicile noastre  purtând ie. Vom sărbători prin muzică și dans, împreună cu artiști din județul nostru: <<Junii Covăsneni>>, minunaţii copii pregătiţi de coregraful Gică Popa, dansatorii de la <<Florile Zagonului>>, îndrumați de coordonatorul Marin Bălăcean, grupurile vocale <<Pădurenii>> din Barcani și <<Voievozii Munților>> din Vâlcele, cântărețele Ana Maria Sandulea și Alina Oană. Vor fi prezenți și Nicu Manea și Marian Lazăr, producători de bunătățuri tradiționale păstorești, Rely Păvălucă și Luminița Bunghez, creatoare de frumoase ii tradiționale, sculptorul în lemn Gheorghe Smădu.”- a spus coordonatoarea evenimentului, Florentina Teacă.

Întrebată ce mesaj are Asociația „Grit” pentru cititorii „Mesagerul de Covasna”, în preajma acestui eveniment, Florentina Teacă a răspuns:

„Tradiţia populară spune că, dacă Sânzienele, zânele bune, sunt sărbătorite cum se cuvine, culturile vor rodi, fetele îşi vor vedea alesul şi se vor mărita, femeile vor naşte prunci sănătoşi, bolnavii se vor tămădui şi se vor înmulţi păsările şi animalele. În schimb, dacă oamenii nu sărbătoresc Sânzienele cum se cuvine, ele se supără şi devin zâne rele. Le dorim cititorilor <<Mesagerului de Covasna>> să nu cunoască decât zâne bune! Și îi îndemnăm să poarte o IE, o cămașă, un costum tradițional sau un element național identitar.” – a spus Florentina Teacă.

„Pentru mine, Ia e la loc de cinste în fiecare zi… nu am nevoie de o zi specială în care să port ie, ci o îmbrac zi de zi, la momente importante, la sărbători, la manifestări culturale/civice/științifice sau chiar la muncă, la ședințe de Consiliu Județean!” – a precizat aceasta.

„GRIT” – „Gândește Românește, Implică-te Tinerește!”

Asociația „Grit”, organizator principal al evenimentului din Valea Zânelor, dedicat Zilei iei, s-a înființat în urmă cu aproximativ doi ani și și-a fixat ca obiectiv principal „păstrarea și respectarea valorilor neamului românesc, prin formarea tinerei generații în acest spirit”.

Gândește Românește, Implică-te Tinerește!”- este mesajul transmis chiar prin denumirea Asociației.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail