Sărbătoarea cântecului de suflet al românilor, „Crizantema de Aur”, a avut ca generic în acest an o deviză generoasă –„Romanţa ne uneşte” – fiind dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi Anului European al Patrimoniului Cultural.
În săptămâna ce abia s-a încheiat a avut loc ediţia cu numărul 51 a Festivalul de Creație și Interpretare a Romanței „Crizantema de Aur”, concurs de anvergură naţională considerat o emblemă a muzicii româneşti de suflet şi un simbol al valorilor autohtone.
De trei decenii am avut șansa de a urmări la fața locului acest longeviv fenomen muzical românesc, așa încât îl cunosc atât pe dinafară, cât și din interior, nu doar ce se vede pe micile ecrane. Ca atare am admirat nu o dată strădaniile organizatorilor pentru ca festivalul să „Nu moară și să nu se predea”, așa cum li s-a întâmplat altor concursuri muzicale autohtone fie din pricina dezinteresului factorilor locali, sau a vicisitudinilor de ordin financiar. Iată, „Crizantema…noastră” a supraviețuit, ba chiar și-a serbat Jubileul în glorie !
…Acum, când s-a tras cortina și s-au estompat ultimele acorduri, putem spune fără teama de a greși că și actuala ediție s-a dovedit o reușită ca și anul terecut, reprezentând un… balsam pentru sufletul iubitorilor genului, un alean pentru dorul românilor.
Sub egida onorantă a „European Year of Cultural Heritage”
Festivalul-concurs s-a derulat în intervalul 18-20 octombrie 2018, fiind organizat de Consiliul Local, Primăria Târgovişte, Teatrul „Tony Bulandra” din localitate, Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi Uniunea Muzicienilor din Moldova, coproducător TVR, partener Radio România.
Importanta manifestare artistică despre care scriem „la cald” are un statut profesional de invidiat. Ca atare a fost selecționată să se deruleze sub egida onorantă a „European Year of Cultural Heritage”(EYCH). De la tânărul și talentatul nostru coleg de breaslă dâmbovițean, Andrei Vasiliu, am aflat și alte detalii interesante. Așadar, municipiul Târgovişte este promovat în 2018 pe harta evenimentelor culturale europene, întrucât Festivalul Național de Romanțe a fost nominalizat să se desfăşoare sub egida EYCH. Institutul Naţional Român al Patrimoniului a contribuit la popularizarea Festivalului în UE, la solicitarea şi în baza documentaţiei depuse de către Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanţei” Târgovişte. Să mai precizăm că Festivalul de romanțe târgoviștean a primit acordul de a utiliza identitatea vizuală #EYCH, deoarece contribuie la atingerea obiectivelor acestei acţiuni artistice la nivelul continentului. De subliniat și faptul că anul în curs este fără precedent pentru numărul şi importanţa activităţilor şi iniţiativelor pan-europene ce se adresează publicului larg şi profesioniştilor din domeniul patrimoniului artistic.
Din nou și-a dovedit utilitatea sistemul preselecțiilor regionale pus în practică la inițiativa și sub coordonarea directorului artistic, Alina Mavrodin Vasiliu. Din start s-a dovedit o idee excelentă, ce contribuie an de an la alegerea judicioasă a concurenților talentați din întreaga țară, popularizând fenomenul muzical național de la Târgoviște în rândul a cât mai multor interpreţi şi compozitori de romanțe.
Dragostea pentru acest gen, respectul pentru interpreții și creatorii ei valoroși, precum și interesul public manifestat constant la nivel național și internațional pentru includerea romanței în marea familie a genurilor muzicale de patrimoniu, i-a determinat pe inimoșii susținători ai fenomenului artistic ce se derulează, fără întrerupere, de 51 de ani în Cetatea Târgoviștei, să continue alături de conducerea Festivalului procedurile oficiale la Ministerul Culturii și Identității Naționale și la Comisia Națională a României pentru UNESCO, în vederea înscrierii ROMANȚEI ROMÂNEȘTI în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO. În acest context trebuie amintiți și…reamintiți, la loc de cinste, artizanii și făurarii demersului: neobosita prof. și interpretă Alina Mavrodin Vasiliu și dr. în istoria presei Teodor Vasiliu.
Patru mari secțiuni
Ediția 2018 a fost structurată în patru mari secțiuni: Concursul de Interpretare, de Creație, Recitaluri extraordinare și Concerte susținute de mari artiști ai scenei românești și internaționale, de câștigători ai Marelui Trofeu atât din țara noastră, cât și din Republica Moldova, precum și Evenimente asociate: lansări de carte şi de CD-uri/DVD-uri cu romanţe ale compozitorilor şi invitaţilor prezenţi în recitaluri. De asemenea, în program au figurat editarea de monografii şi culegeri cu romanţe pe versuri ale marilor poeţi români, expoziţii, sesiuni de autografe şi microrecitaluri. Să nu uităm nici de dezbaterile şi mesele rotunde găzduite de „Casa Romanței” și Teatrul „Tony Bulandra” având ca temă creaţia şi interpretarea romanţei, geneza şi evoluţia amintitei specii muzicale, apartenenţa ei la marea familie a genurilor muzicale din patrimoniul cultural naţional şi european.
Soliștii au beneficiat de acompaniamentul a două formații profesioniste, anume „Dor românesc” (dirijor Ştefan Cigu) și „Romanța” (condusă de Lucian Vlădescu). Au prezentat, cu aplombul cunoscut, Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu.
În Juriul Concursului de Interpretare au figurat mari interpreţi de romanţă şi personalităţi ale vieţii muzicale din România şi Republica Moldova, avîndu-l și anul acesta ca Preşedintele de Onoare pe celebrul muzician Eugen Doga. Juriul Concursului de Creaţie a reunit renumiţi compozitori din România şi Republica Moldova, desemnaţi de UCMR şi UMM, Preşedintele de Onoare fiind maestrul Jolt Kerestely.
Dar iată laureații la secțiunea Creație: Premiul Fundației „Henry Mălineanu” – Ionel Bratu Voicescu (București), Premiul special „Cetatea Romanței ” – Ovidiu Komornyik (București), Pr. Consiului Județean Dâmbovița – Marcel Iorga (Vaslui), Pr. „Ionel Fernic” – Marian Stârcea (Chișinău), Pr. III – Marcel Morărescu (Târgoviște), Pr. II – Nicolae Caragia (Ilfov), Premiul I – Marcel Maxim (Iași).
La secțiunea Interpretare: Premiul Primăriei Târgoviște – Ina Cristea (Iași), Pr. Consiliului județean – Lidia Bahnaru (Chișinău), Pr. „Ioana Radu” – Matei Tudose (Brașov)- fiind și cel mai tânăr concurent, Pr. III – Ionuț Boancheș (Constanța), Pr. II – Theodora Manolache (Iași), Pr. I – Alina Ureche (Chișinău).
TROFEUL a răsplătit prestația deosebită a NICOLETEI VASILE (din comuna Aninoasa, jud. Dâmbovița), care a reușit la 34 de ani acesta performanță, fiind singura concurentă care nu are studii superioare muzicale, lucrând ca economistă! Deci cu atât este mai remarcabilă izbânda sa. „Dumnezeu le rânduieşte pe toate, pregăteşte ce este mai bun pentru noi, a declarat profund emoționată, printre lacrimi, câștigătoarea, la primirea Trofeului. Pe mine Dumnezeu m-a răsplătit, dobândind în această seară Trofeul. Mulţumesc Juriului, Orchestrei „Dor românesc”, condusă de minunatul violonist Ștefan Cigu. Romanţa ne-a unit și sunt nespus de fericită”(…)
Prețiosul Premiu i-a fost înmânat de acad. Artist al Poporului, Eugen Doga, de primarul municipiului Targoviste, Daniel Cristian Stan și de sufletul și inima întregii povești, Alina Mavrodin Vasiliu, directorul artistic al Festivalului.
Noutățile ediției
Una dintre noutățile importante a constat în faptul că organizatorii s-au gândit să ofere publicului și din alte localități șansa de a asculta romanțe pe viu. Așa se face că în perioada următoare, până pe 15 decembrie a.c., vor avea loc concerte sub patronajul CNR UNESCO în zone istorice din România şi Republica Moldova, respectiv la Alba-Iulia, Iaşi, Craiova, Constanţa, Bucureşti și Chişinău.
Regulamentul oficial a prevăzut ca toţi concurenţii de la secţiunea Interpretare să includă în repertoriul de concurs şi o romanţă dintre cele lansate şi premiate la concursurile anterioare de Creaţie.
O altă inițiativă a reprezentat-o celebrarea Semicentenarului Festivalului „Crizantema de Aur” la „Casa Romanţei” din Târgovişte, spaţiu muzeal unic în România. Au participat reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutului Naţional al Patrimoniului, Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, Federaţiei Europene şi Federaţiei Române a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO, invitaţi speciali ai centrelor culturale şi instituţiilor muzicale din ţară care organizează festivaluri şi concerte de romanţe, membrii Juriilor, compozitori şi interpreţi de romanţe din ţară şi din străinătate, reprezentanţi ai organizatorilor festivalului.
Sub titulatura „Mari poeţi ai romanţei”, spectatorii au putut asista la omagierea creaţiilor marilor poeţi români Mihai Eminescu, George Coşbuc, Octavian Goga, Vasile Alecsandri prin microrecitaluri, precum şi prin lansări discografice şi editoriale. În program a existat și un eveniment omagial numit „O viaţă închinată romanţei”, realizat cu participarea reputatului artist octogenar Gheorghe Sărac. Evidențiem prezentarea albumului audio „A venit aseară mama”, conținând melodii româneşti celebre, ca și lansarea C.D.-ului „Romanţe de Aur” interpretate de Alina Mavrodin Vasiliu.
„Omagiu corifeilor romanţei” s-a numit momentul evocator realizat cu sprijinul Fundaţiei „Henry Mălineanu” cu scopul promovării creaţiei celebrului compozitor român, precum şi a altor mari creatori din generaţia sa. Casa de discuri „Eurostar” a avut un stand permanent la festival pentru lansări de CD-uri de romanţe şi muzică românească.
Ne vom opri cu mare bucurie la un eveniment editorial, constând în prezentarea variantei actualizate a monumentalei monografii „Istoria Crizantemei de Aur-50 de ani de romanţă la Târgovişte”, a apreciatului gazetar dr.Teodor Vasiliu, volum despre care subsemnatul a avut onoarea să vorbească încă de la lansarea primei ediții. Am regăsit în paginile elegantului tom cu coperți de culoare mov, o mulțime de articole și fotografii legate de ultimele episoade al Festivalului „Crizantema de Aur”.
O pată de culoare (la modul propriu) a reprezentat-o Expoziţia de …pictură „Flori de rouă” a popularului interpret Paul Surugiu -Fuego. Da, stimați cititori, Paul este și un talentat mânuitor al penelului, dacă nu știați.
Salutăm reușita microrecitalurilor reunite sub titulatura „Voci de aur ale Romanţei” susţinute de diferiți laureaţi ai Festivalului: Domniţa Moroşanu, Olguţa Berbec, Marian Stere, Zorina Bălan, Tudor Bărbos, Bogdan Hrestic, precum şi Jana Gherbovei (Trofeul „Crizantema de Argint” 2018) şi George Cojocărescu (Trofeul „Crizantema de Argint” 2017).
Tot la capitolul recitaluri – cadouri ale organizatorilor așteptate cu mare interes de publicul spectator – punctăm prestația excelentă a sopranei Danielei Vlădescu, dar și concertul memorabil, adesea cu accente patetice, al lui Paul Surugiu-Fuego, declarat…Artist al Poporului în Republica Moldova! O realizare profesională formidabilă, pentru care merită sincere felicitări!
Am apreciat, totodată, Medalionul muzical închinat regretatului compozitor Dan Mizrahy prezentat de fostul său elev, baritonul Lorand Cristian (de la Opera din Brașov), câștigător al Trofeului „Crizantema de Aur” în anul 1968, solist care actualmente este la rândul lui profesor al supertalenatului Matei Tudose (18 ani, un viitor contratenor de excepție), care a fost cel mai tânăr concurent al actualei ediții
Nu putem să nu elogiem minunatul „remember” al tinereții generației mele, dăruit de prietenul româno-canadian, trubadurul Sergiu Cioiu, în spectacolul „Romanţe printre stele”. Am salutat cu bucurie revenirea pe scenele din România a acestui minunat actor-muzician, un șansonetist de o factură aparte. A apărut în concertul său învăluit într-un aer romantic, purtând un costum superb negru, cu un fular roșu-aprins, grizonat. De cum a fredonat primele măsuri, ne-a dovedit că a rămas același tălmăcitor inegelabil al profundelor piese scrise de Alexandru Mandy. Iar în viitor, de ce nu?, și al romanțelor…
Un moment retro prezentat în seara Galei de Închidere s-a numit „Poveste din Bucureştiul de altădată”, susţinut de actrița și prezentatoarea TV Miruna Ionescu şi formaţia Valentin Albeşteanu. Așteptat cu mare interes a fost însă Concertul extraordinar „Romanţa ne uneşte”, în care au strălucit vedete tot una și una. Să începem cu Matilda Pascal-Cojocăriţa (pe care o salutăm și pe această cale cu dragostea și prietenia pe care le nutrim reciproc de… 25 de ani, împreună cu soțul ei, maestrul Ștefan Cigu). Ne-au îmcântat, de asemenea, prestațiile maestrului Gheorghe Turda, ale Artistei Poporului Margareta Ivănuş, Artistei Emerite Silvia Goncear, hărăziților tenori Florin Georgescu și Sorin Lupu, dar și participarea distinsei și frumoasei actriţe a Teatrului „Bulandra” din Capitală, Daniela Nane, care împreună cu delicata harpistă Cristina Munteanu au realizat momente de alchimie artistică inegalabile. Au evolutat în spectacol atât membrii Grupului vocal „Doruleţul”, condus de Mihail Vlădăreanu, cât şi „Bobocii de Crizantemă” – Mihaela Beatrice Spiridon (Botoşani) şi Andreea Tican (Chişinău).
Iar în încheierea Galei a evoluat, ca o Regină a Romanței, cu har și distincție, delicata și… dedicata artistă a cântului – Alina Mavrodin Vasiliu.
Regia şi scenografia spectacolelor au purtat semnătura cunoscutului maestru Mihai Constantin Ranin – directorul Teatrului „Tony Bulandra” din Târgovişte – care mereu știe să se reiventeze. Producător TVR al evenimentului a fost și de data aceasta un teleast apreciat de noi toți, dr. Maria Tănase Marin.
000
…În încheiere se cuvin adresate calde felicitări câștigătorilor, mulțumiri soliștilor, orchestrelor, organizatorilor – cu toții contribuind la realizarea unei Ediții de Colecție. Semn că, într-adevăr, „Romanţa ne uneşte”.
Horia C.Deliu