Fundația sărbătorește numele Marelui Voievod, patronul său spiritual,
și aduce în conștiința publicului faptele sale
Încă de la înființare, an de an, Fundația „Mihai Viteazul” aduce un omagiu Domnului „Țării Românești și Ardealului și Moldovei ”, așa cum s-a intitulat Mihai Viteazul.
Fire energică, nestrăm
utat în hotărârile luate, avea planuri mărețe de eliberarea țării de sub stăpânirea turcească. După victoria strălucitoare de la Călugăreni, „o întâmplare dezastruoasă” pentru otomani, cum o numește chiar un cronicar turc, Domnitorul înțelege repede că independența țării, cucerită prin lupte grele de popor, trebuia păstrată cu orice preț, mai ales că Țara Românească era înconjurată din toate părțile de dușmani. Prin lupte grele, Mihai a încercat să unească cele trei țări române, urmărind să dezvolte și legăturile economice într-o piață unică a teritoriului românesc, între locuitorii care vorbeau aceeași limbă. Intrarea sa triumfală în Alba Iulia, la 1 noiembrie 1599, după victoria de la Șelimbăr, a rămas în istoria românilor un reper măreț, iar faptele săvârșite de popor sub conducerea sa, sunt printre cele mai de seamă din istoria noastră. Ele s- au săpat adânc în inima poporului trezindu- i conștiința demnității și râvna pentru libertate și unitate și ne-au lăsat cel mai de preț vis: VISUL UNIRII.
An de an, Fundația sărbătorește numele Marelui Voievod, patronul său spiritual, și aduce în conștiința publicului faptele sale. Această a XXIX – a ediție a manifestării MIHAI VITEAZUL ȘI VISUL UNIRII are în derulare câteva acțiuni, astfel: duminică, 28 octombrie 2018, după săvârșirea Sfintei Liturghii la Catedrala Ortodoxă, se va pleca spre Grupul Statuar Mihai Viteazul din Piața cu același nume, unde la ora 12 va avea loc o adunare populară care va începe cu intonarea Imnului României, un ceremonial religios și va fi urmată de evocarea 419 ani de la intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia și realizarea primei uniri a Țărilor Române. Manifestarea va continua cu un program artistic potrivit momentului susținut de preșcolari de la GPP „Rază de soare”, coordonat de doamnele educatoare Ionela Coliban și Carmen Marin, recitări cu elevi de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, coordonator doamna profesoară Maria Stoica, cântece patriotice în interpretarea elevei Georgiana Samoilă de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” și a Gr
upului Vocal „Voievozii munților” din com. Vâlcele, coordonat de preotul Vasile Tămaș. Manifestarea se va încheia cu Hora Unirii.
Vă invităm să participați la această adunare populară pentru a evoca împreună, alături de personalitatea Marelui Voievod, trecutul glorios și lupta pentru neatârnare a poporului român pentru libertatea noastră. Astfel, arătăm că ne pasă de viitorul copiilor și nepoților noștri, ne pasă de România frumoasă și întreagă.
Următoarea acțiune, din cadrul manifestării, este Concursul de istorie – literatură Mihai Viteazul – flacără nestinsă a întregirii noastre, adresat elevilor din clasa a VIII- a și liceu, din județ, care va avea loc la Colegiul Național „Mihai Viteazul” în data de 7 noiembrie 2018, ora 10. Invităm profesorii, elevii, să se înscrie și să participe. Pentru premianții concursului, pentru participanți (în limita locurilor disponibile) în data de 10 noiembrie va fi organizată o excursie în țară cu tema Pe urmele lui Mihai Viteazul.
Întreaga manifestare se derulează sub înaltul patronaj al Instituției Prefectului Județul Covasna și are sprijinul domnului Inspector de specialitate, prof. Victor Sibianu, al profesorilor și al școlilor din care vor proveni echipajele concurente.
Prof. ing. Maria Peligrad