Aproape 70 de elevi de la mai multe şcoli cu predare în limba maghiară, majoritatea din Miercurea Ciuc, au participat vineri la un tradiţional concurs de recitare a versurilor poetului Mihai Eminescu, găzduit de Şcoala Generală „Petőfi Sándor”.
Concursul „Mihai Eminescu” are rolul de a-i apropia pe copiii maghiari de literatura română, de a-i încuraja să recite în public în limba română şi se înscrie în seria evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naţionale.
Într-o atmosferă de mare emoţie, elevii din clasele V-VIII au recitat, mai stângaci sau cu multă stăpânire de sine şi sensibilitate, poezii precum „De ce nu-mi vii?”, „Adio”, „Ce te legeni?”, „Glossă”, „Mai am un singur dor”, „Colinde, colinde” sau „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”.
Cei mai mici dintre concurenţi au fost şi cei mai emoţionaţi, dar toţi au fost încurajaţi şi răsplătiţi cu aplauze de colegii lor şi de membrii juriului, profesori de limbă română.
Sufletul concursului este profesoara Bors Kinga, de la Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor”, care a spus că elevii încep pregătirile încă din luna noiembrie, regula fiind aceea de a alege o poezie care nu se studiază la şcoală şi de a înţelege versurile pe care le recită.
„Acest concurs le creşter încrederea în ei şi are rolul şi de a le dezvolta vocabularul şi abilitatea de receptare a textului liric, mai ales la cei mari, pentru că ei, deja, încearcă să şi interpreteze. Cei mici sunt atenţi la intonaţie şi cei mari deja încearcă să interpreteze. Copiilor maghiari li se pare cel mai uşor să înveţe poeziile lui Eminescu, am încercat şi cu alţi poeţi, dar e mai greu. Le place Eminescu pentru că are limbaj mai accesibil, are şi teme accesibile. Copiii îşi aleg poeziile şi apoi, acasă, traduc cuvintele pe care nu le înţeleg, pentru că trebuie să înţeleagă despre ce recită, altfel nu are nici un sens”, a spus Bors Kinga, care a adăugat că la a XIV-a ediţie a concursului simte „o mare bucurie şi satisfacţie”.
Printre concurenţi s-a numărat şi Raduly Reka, fiica primarului din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, ea numărându-se printre premianţii ultimelor ediţii.
Elevă în clasa a VII-a la Şcoala Generală „Nagy Imre”, Reka a recitat poezia „Glossă”, despre care a spus că „este un pic grea”, dar că a reuşit să o înveţe şi a mărturisit că-i place Mihai Eminescu, iar poezia sa preferată este „Luceafărul”.
Pentru prima dată, la acest concurs au participat şi câţiva elevi de la Şcoala Gimnazială Kajoni Janos, din localitatea Ciceu. Profesoara de limba română Peter Bartha Emese a spus că elevii participă în premieră la un astfel de concurs în mediul urban şi consideră că experienţa va fi una pozitivă.
Gazda concursului, László Károly, directorul Şcolii Gimnaziale „Petőfi Sándor” i-a felicitat pe concurenţi şi le-a transmis că toţi sunt câştigători pentru că au avut curajul de a participa la această întrecere.
„Daţi-mi voie să vă felicit pentru simplul fapt că, după un an de zile, micuţa sală de sport de la şcoala „Petofi Sandor” s-a umplut din nou. Vă felicit pentru faptul că aţi pus mâna pe carte, deşi asta este treaba voastră, să puneţi mâna pe carte, şi aţi învăţat o poezie, după care, v-aţi adunat atâta curaj încât să veniţi aici şi în faţa juriului să şi recitaţi aceste poezii. Din punctul meu de vedere, toţi cei care sunteţi aici sunteţi câştigători”, a spus László Károly.
Preşedintele juriului, profesorul de limba română şi fost inspector şcolar Stelian Busuioc, a punctat că acest concurs a fost iniţiat din dorinţa cadrelor didactice „ca fiecare elev să însuşească versurile eminesciene, să înţeleagă sensul cuvintelor, pe cât este posibil, muzicalitatea şi valoarea creaţiei respective, care înscrie creaţia eminesciană în universalitate”.
Acesta a adăugat că interesul este tot mai mare, de la an la an, elevii depăşind neîncrederea şi teama de a participa la un asemenea concurs.
„Este a XIV-a întâlnire cu Eminescu la Şcoala Gimnazială ‘Petőfi Sándor’, este o întâlnire care a câştigat an de an încrederea elevilor, dorinţa lor de a recita din Eminescu şi dorinţa de a depăşi pragul acesta psihologic de teamă, de frică, că nu vor spune aşa cum trebuie cuvintele eminesciene, mai ales că poetul naţional are o atracţie pe muzicalitatea versului, dar îţi impune un respect deosebit prin modalitatea cum este structurată strofa respectivă, versul respectiv şi, de ce nu, ei au început, pe an ce trece să înţeleagă lucrul acesta. Iată că anul acesta, la etapa municipală, avem aproape 70 de elevi şi numărul de şcoli a crescut şi iată că vin nu numai din Miercurea Ciuc, ci şi din zona Ciucului. Acest lucru ne dă speranţa că în viitor să dezvoltăm acest concurs, poate la nivelul zonei Ciucului de sus şi Ciucului de Jos”, a spus Stelian Busuioc.
Acesta şi-a exprimat speranţa că, prin astfel de evenimente, poezia eminesciană va pătrunde mai bine în şcolile cu limba de predare maghiară, iar valoarea eminesciană va fi cunoscută şi popularizată în comunităţile în care se află elevii.
Elevii clasaţi pe primele locuri au primit premii constând în cărţi din partea Asociaţiei Comunitare Româneşti din Miercurea Ciuc.
Concursul de recitare „Mihai Eminescu” se înscrie în seria de manifestări care au avut loc în această săptămână în judeţul Harghita, cu prilejul Zilei Culturii Române, fiind pentru a XIV-a oară când se desfăşoară la nivelul Şcolii Gimnaziale „Petőfi Sándor” şi pentru a patra oară când are loc la nivelul şcolilor cu predare în limba maghiară din Miercurea Ciuc şi din zona Ciuc.
AGERPRES