Câteva sute de salariaţi din învăţământ au protestat, marţi, în faţa sediului Prefecturii din municipiul Sfântu Gheorghe, solicitând majorarea salariilor.

Aceştia au afişat mesaje prin intermediul cărora şi-au exprimat nemulţumirile şi revendicările: „Fără educaţie, moare orice naţie”, „Nota 4 la purtare pentru guvernare”, „Noi, nedidacticii, nu vrem pomană, vrem salarii decente”, „Mereu sacrificaţi, niciodată respectaţi”, „Ai carte, nu ai parte”, „Dacă educaţie nu e, nimic nu e”, „Nu vrem pensii speciale, vrem salarii normale”, „La magazin nu poţi plăti cu vocaţie”, „Nu poţi avea o Românie educată cu un guvern needucat”, etc.

O delegaţie condusă de liderii sindicali a fost primită de prefectul judeţului, Raduly Istvan, căruia i-au înmânat o listă cu revendicări.

„De la balconul Instituţiei Prefectului am apreciat că sunt între 800-900 de participanţi la protest, din tot judeţul. Am fost o delegaţie de cinci persoane la domnul prefect Raduly Istvan, care ne susţine în totalitate. Domnul prefect este profesor în primul rând, la meseria de bază şi el ştie la minut, în detaliu ce se întâmplă în învăţământ (…) Nu va avea loc închiderea anului, încheierea cataloagelor sau nu o să aibă loc examenele naţionale, de tip evaluare sau bacalaureat, dacă guvernul actual nu trece la consens. Datorii morale avem, dar bani nu avem (…) Dacă se soluţionează azi, pentru că mai e o rundă de negocieri la Bucureşti, înseamnă că azi se termină totul”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Covasna, prof. Nagy Gabor.

Vicepreşedinta sindicatului, prof. Mona Macovei a afirmat că angajaţii din învăţământ sunt ferm hotărâţi să continue protestele dacă nu li se vor satisface revendicările.

„Pe mine mă revoltă această separare a copiilor ţării de copiii noştri. Ştiţi, noi suntem 250.000 de cadre didactice în învăţământul preuniversitar şi universitar şi toţi avem copii, deci toţi copiii acestei ţări sunt în aceeaşi situaţie. Deci, şi ai noştri riscă să piardă anul şcolar, nici ai noştri nu au situaţia încheiată şi ai noştri sunt în prag de examene, de evaluare, de bacalaureat, pentru facultate. Cred că este un protest fără precedent din punctul de vedere al momentului (…) Într-adevăr, ne-a ajuns cuţitul la os şi este momentul cu care, probabil, nu ne vom mai întâlni niciodată, iar dacă cedăm acum, nu cred că va mai exista învăţământ în următorii zece ani, pentru că nu va mai avea cine să predea”, a spus prof. Mona Macovei.

Biroul de presă al Guvernului a anunţat că marţi, de la ora 12, premierul Nicolae Ciucă va avea consultări cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, la Palatul Victoria, iar de la ora 15 se va întâlni cu liderii Sanitas.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Sursa foto:

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail