„Ne jucăm și învățăm cu Piroska și Azura” este chemarea la distracție lansată chiar cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale a Copiilor, 1 Iunie. Astăzi, între orele 16.00 și 18.00, copiii cu vârste între 3 și 10 ani sunt așteptați în centrul municipiului Sfântu Gheorghe cu o suită de jocuri distractive, prin care vor învăța cuvinte în română și maghiară.

Marius Popa, actor și muzician, inițiatorul proiectului,  își propune ca printr-o serie de activități distractive și jocuri educative  să încurajeze interacțiunea dintre copiii români și maghiari.

Potrivit acestuia, ideea unui proiect care să îi încurajeze pe copiii de ambele naționalități să învețe să comunice în ambele limbi a venit în urma unei întâmplări al cărui protagonist a fost chiar fiul său, în vârstă de șapte ani: „Totul a început de la o problemă reală pe care am avut-o în parc cu fiul meu, când s-a tatonat cu un copil de etnie maghiară. Au încercat să vorbească unul în maghiară, celălalt în română, apoi în engleză, au văzut că nu se înțeleg și fiecare s-a dus în treaba lui. Și am zis că e păcat că sunt copii care locuiesc în același oraș, poate în același bloc și nu se pot juca împreună. Astfel mi-a venit ideea aceasta de a găsi un proiect care să îi aducă împreună, care să îi pună în același context.”

De la idee la faptă a fost un singur pas, mai ales că la materializarea acesteia a contribuit din plin un alt artist al familiei, Anna Maria Popa, soția muzicianului.

„Omul meu de bază în proiectul acesta este Anna Maria Popa, pe ea mă pot baza în orice proiect. Ea și Ioana Costea sunt inima proiectului – ele vor fi animatoarele, pentru că este nevoie de cel puțin doi animatori care să stăpânească foarte bine ambele limbi. Împreună cu ele am stabilit jocurile și cântecelele.” – a adăugat Marius Popa.

Programul stabilit de organizatori va cuprinde un joc de prezentare a copiilor, telefonul fără fir, un joc uriaș „Memory” (joc cu cartoane pe care sunt imprimate imagini cu obiecte și denumirile acestora în limbile română și maghiară), construirea unei povești, la care să contribuie toți copiii participanți și învățarea a două cântecele în ambele limbi.

Activitatea nu s-ar fi putut desfășura fără sprijinul autorităților, atât din punct de vedere birocratic, cât și financiar, Marius Popa precizând despre acest aspect: „Partenerul principal din partea autorităților este chiar Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, care ne-a alocat buget pentru prima ediție a acestui eveniment.”

Se dorește continuarea proiectului

Mergând pe ideea că „nu se face primăvară cu un singur ghiocel”, inițiatorul proiectului dorește ca acesta să continue pe o perioadă nelimitată, weekend de weekend. Acest lucru ar fi necesar pentru a avea un impact social pozitiv cât mai mare nu doar asupra copiilor, cât și asupra adulților, care trebuie să înțeleagă că într-un spațiu multietnic, așa cum este Sfântu Gheorghe, necunoașterea uneia dintre limbile larg folosite în zonă reprezintă un real handicap social.

Pentru a putea duce mai departe în timp aceste activități, Marius Popa încearcă să găsească soluții de finanțare: „Costurile acestei prime ediții se ridică la 1500 de lei, pentru 2 ore de activitate, aici fiind incluse materialele și plata animatorilor. Am aplicat și un proiect printr-o asociație, la Direcția de Relații Interetnice, și așteptăm și de acolo un răspuns, pentru că ne dorim să aibă continuitate. Am vrea să îl repetăm în fiecare week-end, să venim cu joculețe noi, cu voluntari, coordonatori. Dacă vremea ne va permite, ne vom întâlni tot în parc, pentru că nimic nu poate înlocui natura în relaționarea interumană, iar dacă vremea nu ne va permite, Teatrul <<Andrei Mureșanu>> ne va oferi un spațiu.”

Principalul instrument de promovare a acțiunii, mediul online, a avut un impact neașteptat

„Nu am considerat că la acest prim eveniment ar fi necesar să trimitem invitații către unitățile de învățământ, dintr-un motiv foarte simplu: 1 Iunie este o zi plină de activități în parc și oricum copiii vor fi aici. Oricum, vestea a circulat foarte bine în online.”, a precizat Marius Popa.

La prima postare pe care acesta a făcut-o pe pagina sa de Facebook, reacțiile nu au întârziat să apară: aproape 100 de persoane au venit cu sugestii, felicitări și alte mesaje de încurajare, postarea fiind distribuită de aproape 200 de utilizatori. Acesta a postat: „Așadar, am plecat de la o problemă simplă: în Sfântu Gheorghe (și probabil în multe alte orașe) cei mai mulți copii maghiari și copii români nu se pot juca împreună pentru că îi desparte limba. (…) Cauzele sunt multiple și nu despre asta vreau să vorbesc ci despre un proiect care ar putea fi piatra de temelie a rezolvării acestei probleme. Pe 1 Iunie vreau să lansez, alături de o echipă, un proiect haios. Cu animatori (actori) care să stăpânească bine ambele limbi (română – maghiară) și care să facă jocuri bilingve copiilor din parc, vrem să atragem copii maghiari și români, cu vârstele 3 – 10 ani, care să se joace împreună. Copiii maghiari să învețe cuvinte românești iar cei români cuvinte maghiare. Să învețe cu toții atât dansuri populare românești cât și maghiare, să se îmbogățească unii de la alții, să facă schimb cultural, și să învețe unii de la ceilalți jocurile specifice fiecărei culturi… cu alte cuvinte, să fie împreună.”

„Ne e teamă, la un moment dat, chiar să nu fie prea mulți copii, să ne depășească capacitățile de a-i coordona. Avem coordonatori voluntari, din cadrul USR, din cadrul programului România 100, voluntari fără nici un fel de apartenență. Noi am lansat un apel către oamenii care ar putea veni să ne ajute, deoarece avem nevoie de oameni inclusiv la cărare echipamentului tehnic.”, a mai adăugat organizatorul, pentru „Mesagerul de Covasna”.

Nu se dorește politizarea inițiativei

Ales recent președinte al filialei Covasna a partidului Uniunea Salvați România (USR), Marius Popa a ținut să sublinieze că nu dorește să implice partidul în nici un fel în acest proiect: „Acesta vreau să fie un proiect al comunității, vreau să mă implic în el doar la concept și la stabilirea bazei, apoi vreau să îl las altcuiva, care să se ocupe mai departe. Deși proiectul bilingv, în care copiii români și maghiari să se joace împreună, a fost propus de mine în cadrul Adunării Generale a Filialei Locale USR Sfântu Gheorghe, am decis, împreună cu echipa, că nu vom politiza în niciun fel această acțiune, astfel că nu vom purta sigle, nu vom vorbi despre și nu o vom asocia cu partidul din care facem parte. Vrem ca aceste activități să fie ale comunității și să nu planeze asupra lor nici o suspiciune de interes politic ascuns. Înainte de a fi politicieni, suntem locuitori ai urbei și părinți, astfel că nu ne dorim să punem organizații, sigle, steaguri și lozinci mai presus de interesele comunității din care facem parte.

Așadar,  lăsând la o parte poziția politică, omul, tatăl, locuitorul municipiului Sfântu Gheorghe, Marius Popa, a dorit să inițieze această acțiune civică pornită din experiența personală, pentru a demonta bariera lingvistică ce, nu de puține ori, îi incomodează pe locuitorii orașului de ambele naționalități, și care, adesea, ne împiedică să ne vedem unii pe alții așa cum suntem cu toții de fapt: oameni.

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail