În municipiul Sfântu Gheorghe nu există internate care să funcţioneze în clădiri foarte vechi şi nici şcoli în imobile nereabilitate care ar putea pune în pericol integritatea fizică a elevilor, a declarat joi primarul Antal Arpad.

Acesta a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că municipalitatea a închiriat spaţii şi a mutat elevii din unităţile şcolare în care se fac lucrări de intervenţii majore, tocmai pentru a se evita orice fel de probleme.

„Fiecare situaţie e unică. Acolo (la Odorheiu Secuiesc. n.r.) vorbim despre o clădire construită în 1909-1910, deci o clădire de peste 115 ani, construită pe un dâmb şi unde s-au făcut nişte lucrări care, probabil, nu au respectat anumite normative, însă eu nu cred că în acest moment în Sfântu Gheorghe există vreo clădire în această situaţie. Noi nu avem internate în clădiri foarte vechi, şcolile care funcţionează în clădiri foarte vechi ori au fost modernizate ori sunt în curs de modernizare. Şi noi, cel puţin până acum şi asta dorim şi în continuare, nu am lăsat copiii în clădiri care au probleme, iar cel mai bun exemplu este chiar internatul Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, unde lucrările sunt făcute 95%, dar nu sunt făcute bine, nu sunt finalizate şi noi cheltuim bani, dăm bani la Universitatea Babeş-Bolyai ca să închiriem săli, dar nu lăsăm copiii să se întoarcă acolo. Deci, asta putem face: să nu ne uităm la partea financiară când luăm decizii de acest gen, să nu lăsăm copiii acolo unde sunt probleme. Şi trebuie să fim foarte atenţi pentru că sunt foarte multe lucrări şi am spus de nenumărate ori şi şcolilor şi constructorilor să delimiteze foarte clar zonele unde se construieşte, pentru că sunt zone unde într-un corp de clădire se renovează, iar în celălalt corp se predă. Deci, trebuie să evităm accidentele. Dar, clădiri în Sfântu Gheorghe care să stea să cadă, în zona educaţională, din cunoştinţele mele nu sunt”, a spus primarul Antal Arpad.

În urmă cu câteva zile, acesta a postat pe Facebook un mesaj de condoleanţe pentru familia elevului de 17 ani, care a murit în urma tragicului incident de la internatul Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, unde, luni după-amiază, s-a prăbuşit unul dintre pereţii exterior, iar patru elevi au fost prinşi sub dărâmături. Trei adolescente au fost internate în spital, dintre care una în stare gravă la spitalul din Târgu Mureş, dar băiatul care a fost scos de sub dărâmături de către salvatori nu a răspuns manevrelor de resuscitare

„Ceea ce s-a întâmplat luni după-amiază la Odorheiu Secuiesc este oribil şi de neînţeles, nu există cuvinte care să poată alina durerea acestei cumplite tragedii. Transmit sincere condoleanţe şi întreaga mea compasiune părinţilor şi rudelor copilului decedat, le doresc copiilor răniţi însănătoşire fizică şi psihică, iar familiilor lor puterea de a suporta durerea. Trebuie făcut tot ce este omeneşte posibil pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple niciodată!”, a scris Antal Arpad pe pagina sa de socializare.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail