Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a declarat joi, că e nevoie de a abordare profesionistă în ceea ce priveşte digitalizarea administraţiei, subiectul fiind abordat şi în cadrul întâlnirii pe care Comitetul director al Asociaţiilor municipiilor din România a avut-o săptămâna aceasta, la Bucureşti, cu premierul Ludovic Orban.

„Digitalizarea a fost unul dintre subiectele discutate (…) În această perioadă, practic, am fost puşi în situaţia să avem o digitalizare forţată şi ne-am dori foarte mult ca, după ce se termină această perioadă, să avem o abordare profesionistă în ce înseamnă digitalizarea în administraţia din România şi, practic, am solicitat o interconectare a administraţiei centrale cu administraţia locală. În acest moment, la nivel naţional există patru registre mari: Registrul persoanelor, Registrul auto, Registrul terenurilor şi Registrul companiilor şi noi am dori ca orice informaţie care există la nivelul instituţiilor administraţiei publice locale şi centrale să poate fi accesată de oricine, în primul rând pentru ca cetăţenii să nu trebuiască să meargă de la o instituţie la alta dacă doresc să rezolve o problemă. Dacă vin la Primărie, atunci aici noi să putem rezolva toate problemele cetăţeanului, fără a-l mai trimite la alte şapte instituţii sau trei sau cinci, unde de foarte multe ori trebuie să şi plătească. Deci, practic, vorbim despre timpul şi banii cetăţenilor, în primul rând, vorbim despre transparenţă, pentru că dacă sistemul este interconectat atunci este mult mai transparent, şi vorbim de bani publici, pentru că nu va fi nevoie de atât de mulţi funcţionari la nivelul statului dacă aceste informaţii pot ajunge mai repede şi mai uşor la cetăţeni”, a declarat joi, primarul Antal Arpad.

Acesta a mai spus că digitalizarea trebuie realizată de „sus în jos”, arătând că ghişeu.ro este un model de bună practică.

„Este clar că dacă vorbim de digitalizare, o digitalizare nu poate să pornească de jos în sus, digitalizarea vine de sus în jos şi un exemplu pozitiv este ghişeu.ro, care este un site unde se pot plăti impozite, taxe, amenzi şi aşa mai departe. A fost chiar modificat în sensul că şi persoanele juridice pot deja plăti pe ghişeu.ro taxe, impozite, amenzi şi aşa mai departe. Până acum doar persoanele fizice aveau această posibilitate. Deci, dacă se vrea, se poate, dar ar trebui, cumva, să se mişte mai repede şi la Guvern şi la Parlament”, a mai spus Antal Arpad.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail