Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR) a inaugurat, joi, un pod pietonal peste râul Olt, care leagă cartierul Oltului de cartierul Gării, scurtând distanţa dintre acestea cu circa un kilometru şi jumătate.

Podul, în lungime de aproape 225 de metri, a fost construit în cadrul Planului de Mobilitate Urbană, cofinanţat din fonduri europene, şi poate fi utilizat şi de către biciclişti.

Primarul Antal Arpad, înscris în cursa electorală pentru al cincilea mandat pe lista UDMR, a declarat că un alt pod peste Râul Olt, destinat traficului rutier, a fost construit recent ca parte a centurii ocolitoare a municipiului, care va fi inaugurată în vara acestui an, iar un al treilea pod urmează a fi realizat în viitor pe drumul ce va lega Sfântu Gheorghe de viitoarea autostradă Braşov-Bacău.

„Noi, în municipiul Sfântu Gheorghe, în cazul finalizării unor investiţii publice de obicei nu facem tam-tam, nu tăiem panglici, nu organizăm nişte evenimente speciale. Aşa s-a întâmplat şi în cazul acestui pod, care, practic, a fost deja luat în folosinţă de cetăţenii oraşului de mai multe săptămâni. Investiţia podului în sine a fost finalizată, dar urmează şi alte investiţii (…) E foarte important să spunem că, practic, peste câţiva ani o să vedem între acest pod şi clădirea Jandarmeriei un nou cartier, pentru că se va construi o creşă, care este acum în licitaţie, se vor construi blocuri ANL şi alte blocuri de locuinţe, deci va fi un cartier nou şi cu siguranţă pentru cei care vor locui în acest nou cartier acest pod va fi un real ajutor (…) Practic, putem spune că în doi ani de zile noi am construit două poduri: acest pod peste Râul Olt şi cel de pe centura municipiului, deci am construit mai multe poduri în doi ani decât în 500 de ani şi urmează să construim şi al treilea pod, care va fi parte a drumului ce va lega municipiul Sfântu Gheorghe de autostrada Braşov-Bacău”, a declarat primarul Antal Arpad.

Viceprimarul municipiului, Toth Birtan Csaba, a precizat că investiţia s-a cifrat la 8,6 milioane de lei.

„Podul are aproximativ 225 metri şi asigură o scurtătură în locul unui drum de circa 1,7 kilometri (…) Contractul a fost încheiat în luna august 2022, iar valoarea contractată a fost de aproximativ 6,6 milioane de lei, care a ajuns, cu scumpirile ulterioare, la 8,6 milioane de lei, cât va fi valoarea la recepţie. Podul are 3,9 metri lăţime, din care 3,5 este lăţimea circulabilă, din care 2 metri este pista pentru biciclete şi un metru şi jumătate este trotuarul pentru pietoni”, a precizat Toth Birtan Csaba.

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului Sfântu Gheorghe mai prevede, printre altele, construirea unei piste pentru biciclete pe malul Râului Olt, care este aproape de finalizare, precum şi modernizarea transportului public de călători prin achiziţionarea de autobuze electrice.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail