Un număr de 115 echipe – 48 de liceu și 67 de gimnaziu, cu 595 de elevi și 66 de profesori din unități de învățământ din județul Covasna au participat vineri, 17 mai a.c., la a 59-a ediție a  concursul județean de prim ajutor ,,Sanitarii Pricepuți”, organizat de Crucea Roșie-Filiala Covasna, în Piața Centrală din Sfântu Gheorghe.

Potrivit organizatorilor, echipele s-au înscris la concurs în luna martie. După înscriere, profesorilor li s-a oferit o pregătire de bază în acordarea primului ajutor.

La organizarea concursului au contribuit 70 de persoane- angajați ai Crucii Roșii, medici voluntari și asistenți, precum și voluntarii organizației, sub coordonarea profesională a dr. Cezar Popescu, medic de urgență și vicepreședinte a Crucii Roșii Covasna.

La liceu,  toate cele trei locuri au fost câștigate de echipele participante de la Liceul Teologic Reformat „Dr. Csiha Kálmán” din Târgu Secuiesc. Astfel, locul I l-a obținut echipa formată din elevii Kádár Mikola Zsejke, Lukács Anna Krisztina, Székely Henrietta, Debreczi Adrienn și Benkő Karola, coordonați de prof. Bögözi Simon (91,5 puncte).

Locul II a fost obținut de echipa formată din elevii Cisar Viktor-Dániel, Marthi Beáta, Tóth Rebeka, Lurán Norbert-Ernő și Györgydeák-Márton Kitti-Boglárka, coordonați de prof. Cseh Tünde (88 p.), iar Locul III a fost obținut de echipa formată din elevii Szabó Arabella, Vargyasi Anita, Bencze-Sinkler Hédi, Istók Kriszta și Dezső Nándor-Attila, conduși de prof. Cseh Tünde (87,5 p.).

Au fost acordate și 5 mențiuni, în ordinea punctelor obținute, echipelor Liceului Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, Liceului Pedagogic „Bod Péter” din Târgu Secuiesc și Liceului Teologic Reformat „Dr. Csiha Kálmán” din Târgu Secuiesc.

Echipa câștigătoare de la ciclul liceal s-a calificat pentru participarea la faza națională a acestui concurs, au transmis organizatorii.

La gimnaziu, premiul I a fost câștigat de echipa Școlii Gimnaziale „Tatrangi Sándor” din Ozun, formată din elevii Barabás Botond, Béres Ottilia, Dinka Zsanett, Bukur Kincső și Miklós Lola, conduși de prof. Botta Mária (93,5 p.)

Locul II a fost câștigat de echipa Școlii Gimnaziale „Molnár Józsiás” din Târgu Secuiesc, formată din elevii Szőcs Nóra, Biszak Karola, Becsek Zenkő, Gáspár Barbara și Székely Kincső, conduși de prof. Bedő Hilda Ágnes (89 p.), iar locul III a fost câștigat de Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din Sita Buzăului, formată din elevii Sporea Nicoleta- Lorena, Maftei Ovidiu- Gabriel, Grigore Maria, Chiriac Ilinca Teodora și Todor Răzvan Ionuț, coordonați de prof. Bularca Maria (86,5 p.).

Crucea Roșie a acordat 7 mențiuni echipelor Școlilor Gimnaziale „Turóczi Mózes” Târgu Secuiesc, „Avram Iancu” din Covasna și „Bálint Gábor” din Catalina, respectiv Liceului Teologic Reformat Sfântu Gheorghe.

Organizația Crucii Roșii Covasna organizează anual Concursul Județean de prim ajutor ,,Sanitarii Pricepuți” cu scopul de a conștientiza importanța cunoștințelor legate de prim ajutor în rândul elevilor și să promoveze istoria mișcării Crucii Roșii și activitățile sale.

Situația actuală nu este tocmai una fericită întrucât în școlile din România nu se predau cursuri de prim ajutor. Un studiu recent (2020) arată că 70.000 de români mor anual pentru că nu primesc la timp prim ajutor.

 Astfel țara noastră este pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de persoane care cunosc manevrele de prim ajutor.

 Doar 0,5% din cei 1,7 milioane de elevi înscriși în învățământul gimnazial si liceal din România au noțiuni de prim ajutor. (Sursă: „Leapșa pentru viața” inițiat de Asociația EDIT)”, se menționează în comunicatul transmis către Mesagerul de Covasna, de Opra Zsófia-Szende, coordonator voluntari Crucea Roție-Filiala Covasna.

Organizarea celei de a 59-a ediții a concursului județean de prim ajutor „Sanitarii pricepuți” a fost susținută financiar de instituții și sponsori, respectiv: Consiliul Județean Covasna; Apemin Tusnad S.A; Sepsi OSK; ACS SEPSI SIC; Sepsi Rekreativ; Salento Pizza; Asociația tinerilor din județul Covasna HARIT; Banca pentru alimente Brașov; Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe

Parteneri în organizarea concursului au fost: Inspectoratul Școlar Județean Covasna; Primăria Sfântu Gheorghe; ISU Covasna; Salvamont Covasna; Clubul Floorball Sepsi Vikings; Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni; Muzeul Național Secuiesc; Muzeul Cinegetic al Ținutului Secuiesc; Asociația ,,Vadon”; Cinematograful Arta by Cityplex.

Maria Crețu-Graur

Sursa foto (oza de grup a echipei de organizatori si voluntari) : https://www.facebook.com/CruceaRosieCovasna

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail