Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe l-a obligat pe Antal Arpad, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, la plata unei amenzi în valoare de 1000 lei, pentru necinstirea însemnelor naţionale.

Şi asta ca urmare  a faptului că anul trecut primarul Antal Arpad a dispus înlăturarea tricolorului  românesc şi a steagului Uniunii Europene de pe  Casa cu arcade  din municipiu, susţinând că  acestea  au fost  arborate  de către Fundaţia „Mihai Viteazul” fără acordul primăriei.

Decizia de atunci a primarului nu a putut  fi trecută cu vederea de preşedinta Fundaţiei, Maria Peligrad, care a  făcut plângere la Parchet, împotriva lui Antal Arpad.

Reprezentanţii Parchetului au constatat că fapta primarului întruneşte elementele constitutive ale infracţiunilor de ofensă adusă însemnelor naţionale şi de abuz în serviciu, prin îngrădirea unor drepturi.  Drept  urmare,  pentru cele două fapte edilului i s-a aplicat o sancţiune cu caracter administrativ, de 1.000 de lei.

Maria Peligrad, preşedinta Fundaţiei „Mihai Viteazul”.

Potrivit Mariei Peligrad, procurorii nu au dispus începerea urmăririi penale pe motiv că primarul nu reprezintă  un pericol public, nu are antecedente penale, şi-a recunoscut fapta şi s-a prezentat  de bună voie  în faţa organelor de urmărire penală.

Aceasta a precizat că scopul urmărit prin depunerea acestei plângeri nu a fost acela de sancţionare a primarului, ci de repunere a steagului tricolor pe Casa cu arcade, o clădire publică în care îşi desfăşoară activitatea mai multe organizaţii nonguvernamentale, printre care şi Fundaţia ”Mihai Viteazul”.

Maria Peligrad a precizat că „nu se va lăsa sensiblizată” de gestul primarului Antal Arpad, fapt pentru care, de Ziua Naţională a României, pe 1 Decembrie a.c,  steagul României îşi va găsi loc de cinste pe faţada Casei cu arcade din Sfântu Gheorghe. „Aştept din partea dânsului o dovadă de respect faţă de însemnele naţionale ale statului român, şi sper ca până la această dată, din proprie iniţiativă, să  arboreze singur steagul. Va fi  dovada faptului că nu dispreţuieşte simbolul României, statul român dar nici poporul român din care face parte“, a declarat preşedinta Fundaţiei „Mihai Viteazul”. (Anna-Maria Chiţu)

Primarul Antal Arpad a declarat pentru AGERPRES că nu doreşte să comenteze decizia instanţei de judecată şi că va plăti amenda.

”Nu vreau să comentez şi nu vreau să mă victimizez. (…) Nu o să strâng bani ca să plătesc amenda, dacă trebuie o voi plăti din banii mei, dacă trebuie mă duc la închisoare”, a spus Antal Arpad, adăugând că, deşi sancţiunea îl afectează din punct de vedere financiar, nu îi va schimba linia politică şi nici crezul. (AGERPRES)

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail