Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, în organizarea Centrului European de Studii Covasna-Harghita (CESCH) și a Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” (CEDMNC), cu ocazia Zilei Culturii Naționale, a avut loc ediția 2025 a proiectului cultural „Permanențe eminesciene”.

În „Anul Mihai Eminescu”, la sediul Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, de lângă Catedrala Ortodoxă – Paraclis Episcopal din Sfântu Gheorghe, miercuri, 15 ianuarie 2025, în prezența unui numeros public, a avut loc dezvelirea și sfințirea bustului Poetului Național Mihai Eminescu de către Pr. dr. Laurențiu Gabriel Panciu, consilier episcopal, Pr. protopop Teodor Mocanu și a preoților parohi Pr. Ioan Marin și Pr. Flavius Fărcaș. Bustul a fost realizat și donat de către Doamna sculptor Gabriela Muscalu din București, iar soclul confecționat din lemn de către Dumitru Codruț Ciambur, Adrian Vlaicu și Ioan Luca din Covasna.

Inițiativa donării bustului s-a concretizat în urma discuțiilor purtate de către scriitorul ieșean Ioan Muscalu cu dr. Ioan Lăcătușu, prieteni statornici încă din tinerețe. Cunoscut pentru proiectele sale culturale de sprijinire a românilor din Nordul Bucovinei și Basarabia, scriitorul Ioan Muscalu, pe lângă bustul realizat de nora sa, Gabriela Muscalu, a donat un important număr de cărți, purtând semnătura Domniei Sale, bibliotecii Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”.

Evenimentul este parte integrantă a proiectului „Solidaritatea versanților”, proiect inițiat de regretatul Părinte Prof. univ. dr. Ilie Moldovan și reluat de domnul colonel în retragere Dan Prisăcaru, directorul Muzeului Militar „Ștefan cel Mare”, Filiala Moldova, Iași a Muzeului Militar Național „Regele ferdinand I”.

Pr. dr. Laurențiu Gabriel Panciu, consilier episcopal, a dat citire mesajului Preasfințitului Părinte Andrei adresat participanților la acest important eveniment cultural. Text mesajului va fi publicat ulterior.

Prezent la eveniment, domnul Sergiu Mitroi, subprefectul județului Covasna, a felicitat pe toți cei implicați în realizarea proiectului, evidențiind valoarea simbolică a acestuia.

La rândul său, domnul drd. Dragoș Burghelea, președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș a afirmat: „Salutăm cu bucurie și recunoștință dezvelirea și sfințirea bustului poetului național Mihai Eminescu în incinta Centrului Ecleziastic de Documentare «Mitropolit Nicolae Colan» din Sfântu Gheorghe, donație a doamnei Gabrielei Muscalu, în cadrul unui eveniment remarcabil organizat de comunitatea românească din zonă. Acest demers constituie un pas important spre îndeplinirea unui ideal de lungă durată al românilor din județul Covasna: amplasarea unui monument dedicat lui Mihai Eminescu în spațiul public central al municipiului Sfântu Gheorghe”.

În același cadru a avut loc Colocviul cu tema „Cunoașterea istoriei și culturii locale – o prioritate a cercetării interdisciplinare” unde au fost prezentate următoarele comunicări:

  1. Întocmirea bibliografiei pentru fiecare localitate și comunitate românească din Arcul Intracarpatic – dr. Ioan Lăcătușu și drd. Tatiana Scurtu;
  2. Pagini reprezentative privind istoria și cultura românilor din Arcul Intracarpatic, în conferințe on-line – ing. Ciprian Hugianu și Erich-Mihail Broanăr;
  3. Poetul Național Mihai Eminescu, simbol și prezență culturală în Covasna și Harghita – drd. Dragoș Burghelia.

Din partea celor două centre culturale, CESCH și CEDMNC, Doamnei Maria Crețu-Graur, director general al cotidianului „Mesagerul de Covasna”, i s-a acordat Diploma de excelență cu prilejul împlinirii a 15 ani de apariție neîntreruptă a „celui mai citit ziar din județ”.

La eveniment au fost prezentate noi apariții editoriale ale Editurii Eurocarpatica a Centrului European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, în anul 2024:

– „Opere complete”, volum de poezii semnat de Tatiana Scurtu, tipărit cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Covasna;

– „Poiana Sărată 200 de ani de istorie, cultură și tradiție românească – în imagini”, album monografic coordonat de Ciprian Hugianu, tipărit cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Covasna;

– volumul monografic „Tatomirești – un sat prin vitregia veacurilor, dăinuind de la Ștefan cel Mare”, ediție îngrijită de dr. Ioan Lăcătușu și pr. Bogdan Vasile Luca, apărut la Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe și Editura Magic Print din Onești, tipărit cu sprijinul financiar al Episcopiei Hușilor și al Editurii și Tipografiei Magic Print.

Bustul poetului național este cel de-al doilea prețios dar, după primirea de către biblioteca Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din partea Bibliotecii Academiei Române, a manuscriselor eminesciene prin generozitatea domnului Prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, care statornicește prezența simbolică a poetului național Mihai Eminescu pe aceste meleaguri din centrul Țării.

Biroul de presă al CESCH și CEDMNC

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail