Comuna Ozun s-ar putea înfrăţi, curând, cu o comună din Delta Dunării.

Această înfrăţire este una mai neobişnuită în România, şi mai ales la nivelul judeţelor Covasna şi Harghita, pentru că, potrivit primarului comunei Ozun, lect. dr. Ráduly István, „toate localităţile din această zonă sunt înfrăţite cu oraşe sau sate din Ungaria”.

Iniţiativa s-a născut dintr-o întâmplare, acum aproximativ doi ani, şi nu a venit nici din partea celor din Deltă, nici din partea covăsnenilor.

Ráduly István, primarul comunei Ozun

Dr. Ráduly István ne-a spus „povestea”, care începe… cam aşa: „Am fost la un dentist care mă cunoştea, în Braşov. Acolo mai era un cetăţean, care, auzind că sunt primar, mi-a spus că el cunoaşte un edil din Delta Dunării, şi, m-a întrebat dacă nu aş fi interesat să facem o înfrăţire între cele două comune. Am tot povestit, l-am contactat pe primarul de acolo, iar acum urmează să vină delegaţia oficială, ca să discutăm şi să punem bazele înfrăţirii”.

În urma acesteia toată lumea ar avea de câştigat, schimburile de experienţă fiind încurajate din ambele părţi. În plus, primarul covăsnean ar fi foarte bucuros dacă i-ar putea ajuta cu ceva pe tulceni. „În oraşele înfrăţite din Ungaria am dus, până acum, mobilier pentru şase parcuri de copii, produs de noi, aici la Ozun. Exact acelaşi lucru l-am putea face şi-n acest caz, deoarece viaţa copiilor din satele „dintre apele Deltei” nu este colorată în roz. Eu mă ghidez după un principiu: cât timp pot să ajut pe cineva, îmi este mai bine!”, a concluzionat Ráduly István.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail