După doi ani de întrerupere, Ministerul Educației a decis reluarea etapizată a olimpiadelor și concursurilor școlare. Concursurile de acest tip au fost suspendate pentru a limita răspândirea coronavirusului pe durata anilor școlari 2019-2020 și 2020-2021.

Ca elemente de noutate, în listele aprobate se regăsesc, pe lângă olimpiadele și concursurile pe discipline școlare – matematică, fizică, biologie, chimie, astronomie, geografie, filozofie, informatică, lingvistică, limbi moderne etc., și competiții interdisciplinare de tipul concursurilor de robotică, de creativitate, de inovare și creație digitală.

Directorul Școlii Gimnaziale din localitatea Dobârlău, Mircea Găitan, ne-a informat, referitor la olimpiade, că ,,sâmbătă, 19 martie, la Olimpiada de Limba Română vor participa 3 elevi de clasa a V-a”.

În zona Buzaielor, elevii nu și-au pierdut entuziasmul și voința și au participat și ei la olimpiade.

Am discutat pe tema olimpiadelor cu directorul Școlii Gimnaziale „Andrei Șaguna” din Barcani, Cătălin Petcu, care ne-a spus  că este foarte mulțumit de faptul că elevii încă mai au dorința de a participa la astfel de concursuri. ,,Mă voi strădui să îi și recompensez; competițiile acestea sunt bune pentru ei, sunt o experiență indiferent de rezultatele cu care se întorc’’, a declarat acesta.

Începutul timid al olimpiadelor din acest an este un prilej de bucurie. În primă etapă, școala de la Barcani a avut elevi care au participat la olimpiada de geografie și au revenit acasă cu rezultate bune, elevul Radu Călin Andrei obținând mențiune.

Directorul Școlii Gimnaziale „Andrei Șaguna” din Barcani  a menționat că se organizează mai multe olimpiade în aceeași zi, pentru a limita participarea unui elev la mai multe  dintre ele. Astfel, fiecare elev poate alege doar olimpiada la care poate avea cele mai bune rezultate.

,,Sâmbătă au avut loc alte două olimpiade- Universul Cunoașterii prin Lectură clasele V-VIII, din mediul rural. Conform rezultatelor inițiale am obținut punctaje  foarte bune, vom primi și premii. La Olimpiada de limba engleză, pentru prima dată am avut 7 participanți pe care îi felicit pe această cale pe ei, dar și pe cadrele didactice care i-au îndrumat. Și-au pus priceperea la bătaie la o materie care nu este o tradiție pentru școala noastră, noi în general aveam elevi la limba franceză, română și matematică. În următoarele luni se vor organiza și Olimpiadele Sportului Școlar’’, ne-a informat Cătălin Petcu.

Referitor la olimpiadele la care au participat elevii școlilor din Sita Buzăului, am discutat cu doamna Otilia Buzea, director adjuct al Școlii Gimnziale „Nicolae Russu” din localitate, de la care am aflat că  ,,la Olimpiada de matematică, în urma etapei locale,  de la Școala Gimnazială „N.Russu” s-au calificat 4 elevi la etapa județeană, coordonați de doamna profesoară Cătălina Stoica, respectiv: Radu Teodor, Belei David și Neagoe Marina clasa a V-a și Iorga Flavius clasa a VI-a.’’

Șahul, un joc de strategie și-a găsit campioni la Sita Buzăului.

,,La Olimpiada de șah individual avem un campion județean, elevul Simion Cristian de la clasa a VIII-a, coordonat de domnul profesor Onea Ioan de la Școala Gimnazială Zăbrătău, iar de la Școala Gimnazială „Nicolae Russu”,  eleva Bularca Ilaria, de la clasa a IV-a, coordonată de domnul profesor Goșman Eugen, a reușit să obțină premiul al II-lea județean. Referitor la competițiile de șah, în școala noastră se află în plină desfășurare o competiție locală – „Gambitul prieteniei”, proiect inițiat de domnul profesor Bogdan Gheorghe și susținut de Primăria comunei Sita Buzăului. În această competiție au fost antrenați copii de ciclul primar și gimnazial’’, a declarat doamna Otilia Buzea, pentru Mesagerul de Covasna.

Rezultatele inițiale de la Universul cunoașterii prin lectură, care a avut loc sâmbăta trecută, arată că sunt calificați 4 copii la faza națională.

La Olimpiada de engleză, singurul elev calificat la etapa județeană ce a avut loc sâmbătă, 12 martie, a fost elevul Buzea Sebastian de la Școala Gimnazială „Nicolae Russu” din  Sita Buzăului, coordonat de domnul profesor Bogdan Gheorghe, care, la etapa județeană a reușit să obțină un punctaj foarte bun, 87 puncte din 100 de puncte.

Urmărim cu interes progresul copiilor și vom reveni cu toate rezultatele acestora la finalul etapei naționale.

Alexandra Chirilaș

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail