Tinerii fermieri covăsneni mai au posibilitatea de a depune proiecte pentru măsurile gestionate de AFIR până la finalul anului 2016. . .
Conducerea Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR) Covasna atenționează tinerii fermieri covăsneni cu privire la faptul că încă mai au posibilitatea de a depune proiecte pentru câteva dintre măsurile gestionate de AFIR. Szakal Andras Zsolt a declarat pentru „Mesagerul de Covasna ” că pentru Măsura 6.1. –„Instalarea tinerilor fermieri”, la nivelul județului Covasna, mai există aproximativ 10 milioane de euro alocați, sumă ce poate fi accesată până la sfârșitul anului.
„Vreau să atrag atenția asupra faptului că în județul Covasna mai există posibilitatea de a se depune proiecte pe câteva măsuri care încă sunt active până la sfârșitul anului. Una dintre măsurile care a fost foarte des accesată în perioada de programare trecură, 2007-2013, dar și în această perioadă, este Măsura 6.1. – „Instalarea tinerilor fermieri”, (…) încă mai există aproximativ 10 milioane de euro alocați până la sfârșitul anului. Cred că toți acei tineri care sunt sub 40 de ani și își doresc o investiție pe aceasă măsură ar trebui să depună proiectele până la sfârșitul anului.” – a declarat directorul OJFIR Covasna, Andras Zsolt Szakal.
Acesta spune că în ceea ce privește Măsura 6.1. – „Instalarea tinerilor fermieri”, finanțarea se face în proporție de 100%, iar procedurile pe care tinerii fermieri trebuie să le urmeze pentru a putea accesa aceste fonduri sunt destul de simple.
„În primul rând trebuie să își ia un consultant, așa este procedura, iar în funcție de ce deține fiecare tânăr în parte, consultantul va face proiectul în așa fel încât să fie eligibil și să fie depus la AFIR. Bineînțeles că sunt tot felul de condiții, unii trebuie să aibă o exploatație agricolă, alții să aibă animale, sau terenuri, în funcție de aceste elemente sunt calculate niște standarde de cost. În funcție de aceste standarde de cost se va calcula sprijinul pe care îl poate primi fiecare tânăr. În orice caz, din punctul meu de vedere este foarte important ca tinerii să aplice pentru această măsură în perioada următoare, mai ales că are alocare distinctă, iar Covasna din punctul acesta de vedere are un avantaj mai mare față de alte câteva județe din țară.” – a explicat Szakal Andras Zsolt.
Directorul OJFIR Covasna mai spune că din punct de vedere al programelor europene gestionate de AFIR, această perioadă a fost una de succes. Potrivit acestuia, raportat la anul 2015, anul acesta au fost depuse mult mai multe proiecte: „Dacă pe măsura 4.1. – „Investiții în exploatații agricole”, în 2015 au fost depuse 26 de proiecte, în 2016 deja au fost depuse peste 35 de proiecte. De asemenea, pe măsura 6.1. – „Instalarea tinerilor fermieri”, în 2015 au fost 28 de proiecte depuse, iar anul acesta avem deja peste 45 de proiecte și dacă reușim să mai convingem beneficiari, probabil că această cifră va putea crește în perioada următoare.”
Finanțare importantă pentru Grupurile de Acțiune Locală din Regiunea 7 Centru
Grupurile de Acțiune Locală (GAL) din Regiunea 7 Centru, Angustia, Progressio și Alutus au primit finanțări de peste două milioane de euro pentru exercițiul financiar 2014-2020, pentru strategiile de dezvoltare locală depuse la AFIR.
„Cred că semnarea contractelor de finanțare pentru cele trei GAL-uri nu face altceva decât să aducă un plus în ceea ce privește dezvoltarea economică și socială a fiecărei zone acoperite de fiecare grup de acțiune locală în parte. Este vorba despre o finanțare cuprinsă între 2.300.000 și 2.700.000 de euro. În cazul grupului de acțiune locală Progressio, pe baza acelei strategii de dezvoltare locală care a fost depusă la AFIR, s-au câștigat 2.700.000 de euro. Bineînțeles că urmează o perioadă grea pentru aceste GAL-uri pentru că trebuie să își facă o strategie, să lanseze măsuri, să vină beneficiari și să acceseze aceste fonduri, dar eu cred că acești bani vor fi alocați și vor interveni pozitiv în dezvoltarea fiecărei zone în parte.” – a declarat directorul OJFIR Covasna.
Peste 150 de proiecte finanțate în 2016
Potrivit conducerii OJFIR, anul acesta în județul Covasna au fost finanțate peste 150 de proiecte, vizând în principal Măsurile 6.1. – „Instalarea tinerilor fermieri” și 4.1. – „Investiții în exploatații agricole”, dar și câteva proiecte pentru investiții nonagricole, pe Măsurile 6.2. și 6.4.. „Ca o concluzie, fiind la sfârșitul anului, (…) cred că a fost un an bun în sensul că oamenii au început să depună proiecte, față de anul 2015 care a fost un an mult mai slab. Cel mai important lucru este ca în anul 2017 să fie și mai mulți bani accesați, pentru că alocarea financiară este undeva pe la 9 miliarde de euro pe noul exercițiu financiar și cred că acești bani trebuiesc accesați în totalitate. Pe județul Covasna eu zic că stăm bine. Dacă facem o analiză în ceea ce înseamnă Regiunea 7 Centru, județul Covasna, spre deosebire de alți ani, este în fruntea clasamentului, în sensul că plățile pe această zonă deja au fost efectuate într-un cuantum de aproape 2,5 milioane de euro. Deja la Covasna am plătit proiecte pe noul exercițiu financiar în valoare de peste 2 milioane jumătate de euro!” – a conchis directorul OJFIR Covasna, Szakal Andras Zsolt.
Ioana Ardeleanu