Guvernul de la București a impus, prin pachetul de austeritate, o reorganizare a instituțiilor publice. Vorbim despre o propunere elaborată fără cap, care, câteva luni mai târziu, când trebuia pusă în aplicare, nu a mai fost valabilă, căci Guvernul a dat înapoi”, a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, după ce 11 proiecte de hotărâre a trebuit să fie retrase de pe ordinea de zi a ședinței de consiliu desfășurate joi, 21 decembrie.

Guvernul ia decizii inconsecvente, după care, peste câteva luni, revine în mare parte asupra lor. În felul acesta, face imposibilă munca autorităților locale, județene. Acum, cu două săptămâni înainte de a intra în vigoare, a fost amânat termenul de reorganizare a instituțiilor publice, parte a măsurilor de austeritate, la 30 iunie 2024, iar pentru această amânare, guvernanții au fost dispuși să modifice, în ultimul moment, peste 40 de acte legislative. Să fim serioși, cine poate să mai înțeleagă ceva și să mai îndrăznească să ia vreo decizie la nivel local într-un astfel de context? Noi am pregătit materialele pentru reorganizarea aparatului de specialitate al Consiliului Județean și al instituțiilor sale, în conformitate cu măsurile inițiale, care acum nu mai sunt valabile. Unele autorități locale și județene au făcut deja schimbările necesare, iar acum există o mare confuzie în ceea ce privește modul în care trebuie să procedeze mai departe„, a declarat președintele Consiliului Județean.

Conform măsurilor impuse de Guvern, în Județul Covasna,  Serviciul Public Comunitar Județean de Evidență a Persoanelor Covasna sau Serviciul Public Județean Salvamont Covasna ar fi trebuit desființate – acestea fiind două cazuri alese de președintele CJ Covasna pentru a exemplifica deciziile adoptate fără cap. „Nu s-a ținut deloc cont de specificul diferitelor regiuni, de specificul local. Pur și simplu, s-a luat o decizie la kilogram de la București, o decizie care îngreunează grav activitatea administrațiilor locale și județene, în timp ce administrația centrală, inimaginabil de uriașă, merge bine mersi. Dar aceeași abordare o vedem și în cazul modificărilor pe care Guvernul de la București a impus-o și sectorului IMM-urilor și al ONG-urilor, consecințele fiind în cele din urmă plătite de oameni. În aceste zile, am văzut toți nivelul mult sub așteptări al dezbaterilor din  Parlament: acesta este nivelul vieții politice din România de astăzi„, a punctat președintele.

În cadrul ședinței de joi, s-a rectificat bugetul propriu al Județului Covasna și al instituțiilor subordonate. Astfel, a fost suplimentat cu 2,38 milioane bugetul DGASPC Covasna pentru finanțarea serviciilor sociale din sistemul de protecție a copilului, în timp ce bugetul Spitalului Județean de Urgență a fost suplimentat cu suma de 740 mii lei, sumă provenită de la CAS Covasna, pentru decontarea programelor de sănătate.

 Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail