Absolvenţii claselor de liceu care nu au promovat examenul de bacalaureat în sesiunea iunie – iulie, a.c., dar şi cei care nu au reuşit să se prezinte din cauza cori­genţelor, vor participa la cea de-a doua sesiune a examenului de maturitate. Acestora li se alătură şi cei care nu au reuşit să treacă de examen în seriile anterioare.

Potrivit inspectorului Farkas Csaba Istvan de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna (IŞJ), pentru sesiunea din toamnă a examenului s-au înscris 1.117 candidaţi, majoritatea având de susţinut o singură probă.

Din totalul acestora 966 de elevi provin din promoţia curentă şi 151 din seriile anterioare, 362 sunt de  la secţia română şi 755 la  limba maghiară, 473 sunt fete şi 644 sunt băieţi.

În Covasna  anul acesta au rămas corigenţi circa 127 de elevi, din care 97 s-au înscris la examenul de maturitate care va începe luni, 22 august.

Ins­pectoratul Şcolar Judeţean promite aceeaşi rigu­rozitate ca şi la prima sesiune. Potrivit lui Fazakas Csaba Istvan examenele de evaluare a compe­tenţelor lingvistice şi digitale vor fi susţinute în două centre de examinare dintre care unul la Întorsura Buzăului – la Liceul teortetic “Mircea Eliade” şi unul în Sfântu  Gheorghe – la Gr. Şcolar “Puskas Tivadar”.

Între 22 şi 24 august elevii susţin probele de competenţe lingvistice de comunicare orală în limba maternă, iar pe 23 şi 24 august se vor susţine compe­tenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Pe 25 – 26 august va avea loc evaluarea competenţelor digitale, iar pe 29 august se ţine primul examen scris, la Limba şi Literatura Română. Pe 30 august elevii vor susţine proba scrisă la limba şi literatura maternă, urmând ca a doua zi să dea examen scris la proba obligatorie a profilului. Pe 2 septembrie va avea loc ultima probă scrisă la alegere a profilului şi specializării.

Rezultatele se vor afişa pe 4 septembrie până la ora 16, iar contestaţiile se depun între orele 16 şi 20 ale aceleiaşi zile.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail