Pentru a oferi generației de astăzi și celor viitoare, o „radiografie”, o arhivă în imagini a istoriei zbuciumate de-a lungul timpului, a culturii și identității românești din județul Harghita, Asociația Învățătorilor Harghiteni, în colaborare cu Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, cu binecuvântarea Preasfințitului Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, au realizat documentarul „Comunități românești din județul Harghita”, cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară.

Premiera filmului va avea loc la Cinematograful „Călimani” din Toplița, în data de 27.11.2023, la ora 15.00. Accesul în sală este asigurat în baza invitației.

Filmul va putea fi vizionat pe youtube, pe rețelele de socializare și ulterior, în toate localitățile județului Harghita, în cadrul unor manifestări culturale, cu ocazia unor  sărbători naționale sau locale.

Filmul documentar prezintă, într-o formă sintetică, comunităţile româneşti din Harghita, din punct de vedere geografic, arheologic, istoric, etnografic, cultural, ecleziastic, momentele esenţiale ale evoluţiei, adesea dramatică, a românilor din sud-estul Transilvaniei, contribuţia specifică a populației din această parte de ţară la patrimoniul cultural naţional şi universal. De asemenea, filmul cuprinde istoricul bisericilor, şcolilor, instituţiilor, al personalităţilor născute sau care au activat în aceste localităţi, aspecte ale legăturii comunităţilor locale cu românii din întreg spaţiul transilvan precum şi cu cei de peste Carpaţi, momente ale convieţuirii interetnice. O atenție specială a fost alocată prezentării monumentelor istorice, celor de for public şi altor mărturii de arhitectură urbană și rurală, laică și religioasă, de natură să sublinieze vechimea și valoarea culturii şi spiritualităţii româneşti din Arcul intracarpatic.

Filmul cuprinde momente din istoria celor două principale instituții identitare: biserica strămoșească și școala în limba română, dar și instituțiile și asociațiile culturale, personalitățile locale, patrimoniul cultural material și imaterial, tradiții, obiceiuri, valori, ocupații tradiționale.

Personalități din județ, dar și din cultura națională românească (Președintele Academiei Române, Prof. univ.dr. Ioan-Aurel Pop, Mitropolitul Banatului, Î.P.S Ioan, P.S. Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Directorul Centrului European de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, Prof. dr. Radu Baltasiu, Cercetător științific la Institutul de istorie  George Barițiu din Cluj Napoca al Academiei Române, Dr. Habil Balog Iosif-Marin, Președintele Consiliului Director al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, Prof. dr. Ioan Lăcătușu etc), conducătorii unor asociații și instituții culturale, preoți, profesori, scriitori, jurnaliști și alți localnici expun în interviurile lor situația socio-economică, culturală, lingvistică și spirituală din acest județ.

În judeţul Harghita există o situaţie deosebită, datorată în mare măsură scăderii dramatice a populaţiei româneşti, dar și faptului că aici trăiește cea mai mică comunitate de români din țară, respectiv 12,96% din populația județului.

Identitatea românească a fost şi este diminuată, ca urmare a deznaţionalizării românilor, îndeosebi a celor din comunităţile mici şi foarte mici. Din multele așezări românești din județ, puține au rezistat de-a lungul timpului. Acestea au fost prezentate în filmul documentar, pentru a evidenţia fizionomia multietnică şi pluriconfesională a aşezărilor judeţului Harghita şi a elimina prejudecăţile potrivit cărora, acest judeţ este o enclavă monoetnică maghiară.

Proiectul își propune să pună în valoare acest tezaur de cultură românească și spiritualitate ortodoxă, mărturie a prezenței și dăinuirii românești în mediul multietnic și pluriconfesional, specific sud-estului Transilvaniei. El se adresează atât locuitorilor județului Harghita, celor de etnie maghiară cât și română, dar și cetățenilor din alte zone.

Filmul documentar poate fi o sursă de informare veridică în ceea ce privește istoria locală și un mijloc de promovare a limbii și culturii române într-o zonă în care românii reprezintă o minoritate numerică.

Filmul a fost realizat în cadrul Proiectului ”Comunități românești din județul Harghita”, implementat în perioada septembrie-noiembrie 2023, de Asociația Învățătorilor Harghiteni, cu sprijinul financiar al Secretariatului General al Guvernului, prin Serviciul Dezvoltare Comunitară și va fi lansat cu ocazia aniversării  celor 15 ani de activitate a asociației profesionale a cadrelor didactice.

”Comunități românești din județul Harghita”  este o continuare a primei părți a proiectului, care a constat în producția unui film documentar despre comunitățile românești din județul Covasna, care a fost realizat în anul 2021 tot cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului.

Inițiatorii proiectului aduc sincere mulțumiri tuturor celor care și-au adus contribuția la elaborarea acestei arhive pentru viitor, regizorului Laurențiu Calomfirescu și echipei de profesioniști, care cu mari eforturi și într-un timp extrem de scurt, au reușit să  realizeze filmul documentar.

Asociația Învățătorilor Harghiteni

Presedinte,

Prof. Elena Mîndru

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail