Duminică, în Valea Zânelor din staţiunea Covasna, au loc manifestările cuprinse sub cunoscuta de­numire de „Nedeia Mocănească”. Şi în acest an, programul cuprinde prezentarea tradiţiilor din partea locului: nunta din Voineşti, cerutul miresei, băr­bieritul mirelui, hora miresei, tradiţionalele trânte ciobăneşti şi Balul Sântiliei.

Nedeia Mocănească este o sărbătoare tradiţională, ce se desfăşoară an de an. „Trece de a 35-a ediţie. În fiecare an am avut Nedeia Mocănească, mai puţin acum 3 ani când au fost inundaţiile”, ne-a spus Dorel Lungu, preşedintele Asociaţiei Iustinian Teculescu. Sărbătoarea va începe la ora 9, când alaiul va pleca din faţa Bisericii  Ortodoxe „Înălţarea Domnului” către Casa Nedeii, din Valea Zânelor, nu înainte ca preotul să binecuvânteze grupul. Acolo, oamenii vor putea lua parte la tradiţionala nuntă din Voineşti, urmată de „trântele” ciobăneşti.

Programul artistic, pe scenă, va fi deschis de către ansamblul „Ciobănaşul” al Asociaţiei  Iustinian Teculescu, la ora 12 30. Potrivit preşedintelui Asociaţiei, Dorel Lungu, pe scenă vor mai evolua formaţii de cântece şi dansuri populare ale Caselor de Cultură sau Căminelor Culturale din Vâlcele, Zăbala, Zagon, Sita Buzăului, Întorsura Buzăului, invitaţi speciali fiind „Nemuritorii”- formaţie de muzică populară din Buzău.

Nu vor lipsi nici expoziţiile: „Crescătorii de oi vor veni cu diferite specii de oi ale zonei, cu încrucişările care s-au făcut. Avem un loc special amenajat pentru asta. În plus, tot cres­cătorii de animale îşi vor expune produsele lor tradiţionale: caş, urdă, caş afumat, bulz – tradiţionalul bulz pe jar, pastramă de oaie, pe care o vor stropi cu un pic de vin – roşu sau alb şi plăcinte cu brânză. Am invitat şi producători de confecţii pentru ciobani – căciuli, curele, chimire, deci, ne-am orientat şi către astfel de producători, pentru că, aşa îşi mai schimbă oamenii ţinuta pe care o au, mai veche, chiar şi cu costume populare”, a explicat Dorel Lungu. Ca întotdeauna, Nedeia sau Sântilia se va încheia cu Balul tinerilor din Voineşti.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Cultural Creştină „Iustinian Teculescu” Covasna, în parteneriat cu Primăria oraşului Covasna, Consiliul Judeţean Covasna, Casa de Cultură a oraşului şi sponsorul S.C. Turism Covasna SA.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail