Garda Națională de Mediu este cea mai slab remunerată instituție de inspecție și control în condițiile în care salariul mediu al unui comisar de mediu este de 1.500 de lei, a declarat marți, pentru AGERPRES, președintele Sindicatului Național al Gărzii de Mediu, Valentin Neagoe.

În acest context, personalul GNM din toată țara va declanșa, începând de miercuri, grevă generală pe termen nelimitat.

„Acțiunea de mâine (miercuri, n.r.) este sub presiunea colegilor, a angajaților din Garda de Mediu, care s-au săturat, au ajuns la limita disperării, pentru că sunt remunerați cu un salariu foarte mic. La momentul acesta, salariul mediu în Garda Națională de Mediu, instituție de inspecție și control, este de 1.500 de lei, deci 1.500 de lei pe lună un salariu al unui comisar de mediu care aplică sancțiuni de sute de mii, care în cazul în care nu se respectă legislația oprește activități, care participă la controlul proiectelor, unde se duce și își pune ultima semnătură pe actul de control, în cazul în care acea investiție a fost implementată sau ea funcționează și își ia răspundere, fără sa aibă, cum au alte instituții, acele sporuri de 75%. Supraveghează piața deșeurilor. La frontiere, comisarii de mediu au avut o grămadă de cazuri în care au respins deșeuri care intrau ilegal în România. Singurul lucru pe care ni-l dorim noi este eliminarea inechităților salariale în sistemul instituțiilor de inspecție și control, deci suntem cel mai prost remunerată instituție din instituțiile de inspecție și control”, a spus președintele sindicatului Gărzii de Mediu.

Potrivit lui Valentin Neagoe, pe perioada grevei personalul Gărzii de Mediu se va prezenta la lucru însă nu va desfășura activități specifice instituției.

„Oamenii o să se prezinte la serviciu, că așa este protestul, dar nu se vor desfășura activități specifice instituției noastre. Noi suntem deschiși discuțiilor, așteptăm invitație din partea decidenților, din partea Guvernului, să discutăm doleanțele noastre și bineînțeles să ajungem și la rezolvarea acestora”, a subliniat acesta.

Angajații Gărzii Naționale de Mediu au întrerupt, în data de 26 aprilie, programul de lucru timp de două ore, la nivel național, în vederea aducerii în prim-plan a nemulțumirilor legate de nealinierea salariilor personalului GNM la nivelul salariilor colegilor din instituțiile cu atribuții similare. O altă revendicare a angajaților din sectorul de mediu vizează îmbunătățirea condițiilor de muncă.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail