În suita evenimentelor artistice pe care Filarmonica din Braşov le oferă periodic melomanilor din cel puţin…trei judeţe din zonă, se înscrie şi Concertul simfonic extraordinar ce va avea mâine, joi, 27 martie 2014, de la ora 19,00 la Sala „Patria” din municipiul de sub Tâmpa. Vor fi prezentate câteva lucrări inedite, în primă audiţie la Braşov.
Solişti sunt doi muziceni din Franţa
De data aceasta protagonişti vor fi doi muzicieni din Franţa, anume chitaristul Miguel Garau, precum şi Jean-Baptiste Henry, ce va cânta la bandonéon (un instrument puţin cunoscut la noi, ce se aseamănă cu acordeonul). Programul cuprinde câteva creaţii remarcabile ale compozitorului și virtuozului instrumentist argentianian Astor Pantaleón Piazzolla (1921– 1992), cel care a revoluționat graţie bandonéonului muzica de tango, creând ceea ce s-a numit „Tango nuevo”, replică a tradiționalului tango argentinian („Tango argentino”).
Este vorba de Dublul concert pentru chitară şi bandonéon, de asemenea, de trei piese („Verdarito”, „De carisimo”,” Retrato”) ale lui Piazzolla, ca şi de lucrarea lui Antonín Leopold Dvořák intitulată „Golden Spinning Whell” op.109. Dirijor – Cristian Oroşanu.
Aţi auzit de… bandonéon?
Bandonéonul este un instrument practic necunoscut românilor obişnuiţi, marelui public, ca să spunem aşa, doar specialiştii în muzică având cunoştinţele necesare. Sunt cel puţin două variante legate de originea sa, nu intrăm aici în amănunte şi polemici. Se zice că a fost inventat în anul 1846 de Heinrich Band, din Germania, ca o replică miniaturală a…orgii.
Cum achiziţionarea unor asemenea instrumente de mari dimensiuni utilizate în bisericile catolice era costisitoare pentru micile comunităţi rurale ale vremii, s-a căutat ceva cât de cât similar. Ieftin şi practic. Aşa a apărut acest mic şi valoros (să-i zicem „acordeon”), ce are o sonoritate asemănătoare cu a unei orgi, reprezentând şi un alt mare avantaj: este uşor de transportat.
Celebritate mondială
Dar popularitatea, celebritatea mondială i-a adus-o…tangoul argentinan, care se preta minunat să fie cântat la bandonéon. Transportat de vreun marinar peste ocean din Europa natală, unde era cvasi-necunoscut, instrumentul a ajuns la Buenos Aires, probabil în jurul anului 1870. A fost repede „adoptat” de muzicanţii argentinieni, iar după două decenii devenise foarte popular, fiind cunoscut în popor după varianta spaniolă a numelui, “bandonéon”. Până în 1910, el a devenit instrumentul de bază în cele mai multe orchestre tradiţionale argentiniene, iar mai târziu şi din alte ţări din America Latină.
Dirijorul Cristian Oroşanu
La pupitrul Orchestrei Filarmonicii braşovene se va afla cunoscutul dirijor Cristian Oroşanu, un nume preţuit de melomani. Muzicalitatea, competenţa, soliditatea cunoştinţelor sale, inteligenţa artistică, gestica elegantă şi clară reprezintă elemente definitorii ale artistului. Domnia sa a parcurs într-un timp record o carieră muzicală ascendentă, reputaţia sa depăşind graniţele ţării noastre.
S-a născut în anul 1972 şi a urmat studiile la Liceul de Muzică „Octav Băncilă” din Iasi, apoi la Universitatea de Muzică din Bucureşti, specialitatea Interpretare – corn. Atras de arta dirijatului, va urma şi secţia respectivă din cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ bucureştene, la clasa profesorului Cristian Brâncuşi, beneficiind în paralel şi de îndrumarea maestrului Constantin Bugeanu. Şi-a desăvârşit cunoştinţele dirijorale în cadrul unor perioade de perfecţionare organizate de Academia de Muzica din Cluj-Napoca, binecunoscutele „Academii Bach”, desfăşurate sub îndrumarea prof. dr. Christfried Brodel.
În anul 1996, dirijorul Cristian Oroşanu a beneficiat de o bursa de studii la Stuttgart, unde a lucrat cu maestrul de renume internaţional Helmuth Rilling, pentru ca din 1 februarie 2004 să fie angajat ca dirijor la Filarmonica din Braşov.
Talentul, pasiunea, rezultatele unei cariere de excepţie i-au fost pe deplin, primind Premiul „Mihail Jora”, acordat de către Uniunea Criticilor Muzicali din România.
Repertoriul sau cuprinde numeroase lucrări ale genului simfonic şi de operă din toate epocile muzicale, dirijând de la Marcello, Telemann şi Bach, până la Enescu, Stravinski şi Gershwin.
Interes în rândul melomanilor
Preţul biletelor la Concertul extraordinar de mâine-seară este de 30 lei, fiind redus cu 50 la sută pentru elevi, studenţi şi pensionari, respectiv -15 lei.
Se anunţă a fi un eveniment muzical, atât repertoriul ales, cât şi unul dintre instrumentele solistice stârnind interesul melomanilor.
Stimaţi melomani din Covasna, sunteţi poftiţi, aşadar, să vă încântaţi auzul şi să vă bucuraţi sufletul…
Horia C. Deliu