Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna a înregistat, de la începutul acestui an, peste 60 de cereri din partea unor persoane interesate să ocupe locuri de muncă puse la dispoziţie de angajatori prin rețeaua EURES, conform datelor prezentate de conducerea instituției.
Directorul executiv adjunct al Agenției Județene pentru Ocupartea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, Teglas Ferenc, a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă că de la începutul anului și până în prezent, 62 de persoane din județ și-au manifestat intenția de a pleca la muncă în străinătate, prin rețeaua EURES.
„Anul acesta s-au înregistrat 62 de cereri, dintre care în luna iunie, 9. Cele nouă cereri depuse în luna iunie sunt din partea unor persoane cu studii primare și liceal. 6 persoane care au depus astfel de dosar la noi – au studii primare și 3, liceale.” – a spus directorul Teglas Ferenc.
Potrivit acestuia, prin EURES sunt disponibile, în această perioadă, peste 700 de locuri de muncă, în Malta, Italia, Cehia, Italia, Norvegia, Marea Britanie, Germania și nu numai.
Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.eures.anofm.ro, sau se pot prezenta la sediul agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau reşedinţă, unde consilierul EURES îi poate îndruma.
EURES (Eures – European Employment Services) reprezintă o rețea de cooperare între serviciile publice de ocupare europene și a fost creată pentru facilitarea liberei circulații a lucrătorilor în cadrul Spațiului European și Elveția. Parteneri ai serviciilor publice de ocupare în cadrul acestei rețele sunt sindicatele, organizațiile patronale și alți actori implicați în piața muncii. Rețeaua este coordonată de Comisia Europeană – se arată pe site-ul www.eures.anofm.ro.
Informări și atenționări
Recent, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a postat, pe site-ul său, www.anofm.ro, un comunicat de presă prin care a transmis atenționări pentru cetățenii români aflați în căutarea unui loc de muncă în străinătate, să se informeze înainte de a semna contracte sau de a plăti orice fel de comisioane sau taxe.
„Revenim cu atenţionări pentru cetăţenii români aflaţi în căutarea unui loc de muncă în străinătate, în condiţiile în care ne-au fost semnalate nereguli, ilegalităţi în momentul în care aceştia s-au adresat unor firme private de plasare a forţei de muncă, sau chiar persoanelor fizice care s-au interpus activităţii de mediere. Accesul cetăţenilor români la locurile de muncă vacante oferite de angajatorii din străinătate se poate face prin Rețeaua EURES, prin aplicarea acordurilor bilaterale încheiate de România cu alte state, prin intermediul firmelor private de plasare a forţei de muncă sau prin căutare individuală. Toate locurile de muncă vacante la nivel european pot fi vizualizate pe portalul EURES, www.eures.europa.eu , iar dacă doriţi să aplicaţi trebuie să selectaţi doar ofertele marcate cu steagul UE.” – se arată în comunicatul de presă, în care se precizează și că Agenţia Naţionlă pentru Ocuparea Forţei de Muncă gestionează portalul naţional EURES www.anofm.eures, unde sunt vizibile ofertele de muncă disponibile, detaliate pe ţări şi ocupaţii, dedicate exclusiv cetăţenilor români.
„Serviciile oferite de consilierii EURES din cadrul agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv informare, consiliere, mediere a unui loc de muncă în UE/SEE SUNT GRATUITE. Datele de contact ale acestora pot fi accesate la adresa: http://www.eures.anofm.ro/contact.php. În situaţia în care apelaţi la serviciile de mediere oferite de o firmă de plasare a forţei de muncă în străinătate vă sugerăm să: – verificaţi, înainte de plata oricărui comision sau taxă, la inspectoratul teritorial de muncă din judeţul în care îşi are sediul firma, dacă aceasta este înregistrată, a avut sesizări sau plângeri cu privire la activitatea desfăşurată; – analizaţi atent, înainte de semnare, contractele de muncă/ contractele de mediere care trebuie să respecte prevederile Legii nr.156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, republicată. ATENŢIE!!! ANOFM NU are competenţă în domeniul medierii/ plasării cetăţenilor români pe locuri de muncă în străinătate prin intermediul firmelor private de plasare a forţei de muncă!!! Inspecţia Muncii este instituţia competentă cu privire la activitatea desfăşurată de agenţii privaţi de ocupare a forţei de muncă! https://www.inspectiamuncii.ro/contact.” – se arată în comunicatul de presă al ANOFM.
Locuri de muncă disponibile și la nivel național
Peste 27.000 de locuri de muncă sunt disponibile și la nivel național, în această perioadă.
Într-un comunicat postat pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) se arată că potrivit datelor furnizate de agenţii economici privind locurile de muncă vacante, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) erau înregistrate 27.070 locuri de muncă, ieri 25 iulie 2017. Dintre acestea, 127 figurau în județul Covasna.
„La nivel naţional, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru: muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor (2.492), muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.744), lucrător comercial (1.367), agent de securitate (1.226), confecţioner-asamblor articole din textile (902), manipulant mărfuri (887), vânzator (858), şofer autocamion / maşină de mare tonaj (731), muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet (653), muncitor necalificat la ambalarea produselor solide si semisolide (578). Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau de reşedinţă ale căror date de contact se află pe site-ul www.anofm.ro. Oferta locurilor de muncă se actualizează în timp real şi poate fi vizualizată pe site-ul www.card-profesional.ro.” – se arată în comunicatul ANOFM.
Ana Ciorici Costache