La începutul lunii noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, Părintele Episcop Ignatie al Hușilor a oficiat slujba de sfințire a paraclisului ridicat în localitatea Tatomirești, Protopopiatul Vaslui, așezat sub ocrotirea acestui mare sfânt taumaturg.
După slujba de sfințire, a urmat Sfânta Liturghie, oficiată în apropierea noului locaș de către Episcopul Hușilor, însoțit de un sobor de preoți și diaconi, la finalul căreia, Preasfințitul Părinte Ignatie l-a hirotesit întru iconom stavrofor pe Părintele paroh Bogdan Vasile Luca, pentru activitatea pastoral-edilitară, desfășurată, până în prezent, în cadrul parohiei.
Cu acest prilej, au fost transmise sincere şi binemeritate cuvinte de apreciere și recunoștință aduse Părintelui Bogdan Vasile Luca, devotat slujitor al Bisericii, care a depus eforturi deosebite depuse realizarea lucrărilor de construcții, renovare, pictare și dotare ale Capelei și Prăznicarului, asigurarea utilităților și amenajarea incintei complexului parohial, mergând în tandem cu redactarea studiilor și articolelor cuprinse în volumul „Tatomirești – un sat prin vitregia veacurilor, dăinuind de la Ștefan cel Mare”. În lucrarea menționată, sub semnătura preotului paroh Bogdan Vasile Luca, au fost incluse numeroase articole ce cuprind informații şi fotografii inedite despre viața bisericească, despre preoții şi enoriașii parohiei, precum și relațiile acesteia cu Administrația publică locală. De asemenea, în cuprinsul volumului, sunt prezente câteva dintre studiile realizate, prin strădania Părintelui, cu ajutorul financiar al Secretariatului de Stat pentru Culte, privind starea bisericii şi urgenta necesitate a reabilitării ei (Studiu istorico-arhitectural …, Raport de evaluare de teren … şi Memoriu tehnic …). Totodată, vrednic de amintit este că, alături de dr. Ioan Lăcătuşu, a desăvârșit unirea efectivului de personalităţi, ce a dus la creionarea şi împlinirea acestei lucrări monografice, colectiv fără de care nu ar fi fost cu putinţă realizarea ei.
În semn de prețuire și recunoștință pentru această importană pagină din activitatea pastorală a Părintelui Bogdan Vasile Luca, redăm, selectiv, repere bibliografice ale vrednicului paroh din Tatomirești.
Date biografice şi profesionale
Preacucernicul părinte Luca Bogdan Vasile s-a născut la 25 septembrie 1985 în Vaslui, jud. Vaslui, şi este fiul lui Vasile şi al Marianei-Speranţa Luca. Studiile primare şi gimnaziale le-a urmat la Şcoala nr. 5 din Vaslui, între anii 1992-2000. A urmat studiile vocaţional-liceale, în perioada 2000-2005, la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, Târgu Neamţ. A absolvit studiile superioare la Iaşi, respectiv, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie”, din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”, în perioada anilor 2005-2009, luând licenţa în Teologie, specializarea Teologie practică şi pastoral-misionară. În aceeaşi perioadă, cât şi puţin timp după aceea, a deţinut postul de cântăreţ bisericesc la Catedrala Mitropolitană din Iași. Între 2009 şi 2011, urmează cursurile de masterat, la specializarea Teologie practică şi pastoral misionară, în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloaie” a universităţii ieșene, luând nota 10 la lucrarea de disertaţie.
În data de 7 februarie 2010, este hirotonit diacon şi, apoi, preot, în data de 21 februarie a aceluiași an, pe seama Parohiei Curseşti, Protopopiatul Vaslui. Din 1 iunie 2011, este numit preot la Parohia Tatomireşti, unde se află în prezent. În perioada 2011-2024, Preacucernicul părinte Luca Bogdan Vasile a desfăşurat numeroase activităţi de ordin liturgic, administrativ-gospodăresc, socio-filantropic şi cultural.
Dintre lucrările cu tematică teologică și de istorie bisericească, amintim: lucrarea de licenţă „Protopsalţi români de la Mănăstirea Neamţ sec. XVIII – XIX”, lucrare care s-a bucurat de un real succes şi popularitate în mediul online, fiind vizualizată şi descărcată de câteva mii de ori; lucrarea de dizertaţie, sub îndrumarea pr. prof. lect. dr. Roger Coresciuc. „Satul Vasluian: între migraţie şi depopulare”, comunicare susţinută la conferinţa preoţească prezidată de PS Ignatie, la Vaslui, în iunie 2019; „Micromonografia Parohiei Tatomireşti” din „Monografia comunei Rebricea, Judeţul Vaslui – Locuri, oameni, fapte”, 2022; „Sinaxarul Mare al Lunii August”, ediţie îngrijită de Arhim. Constantin Chirilă, tradus din engleză, alături de pr. Claudiu Banu – lucrare în curs de editare. Volumul „Tatomirești – un sat prin vitregia veacurilor, dăinuind de la Ștefan cel Mare” reprezintă prima lucrare de tip monografic a localității vasluiene, apărută, în acest an, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, la Editura Magic Print din Onești, o ediție îngrijită împreună cu dr. Ioan Lăcătușu, în cadrul căreia se află studiul Istoria satului Tatomirești, în mentalul colectiv contemporan al locuitorilor așezării. Chestionarul și prelucrarea răspunsurilor, o cercetare sociologică relevantă a universului rural tatomireștean – străveche vatră istorică moldavă -, întreprinsă de către dr. Ioan Lăcătușu, preot Bogdan Vasile Luca, informatician Sorin Lăcătușu și învățător Constantin Stoleru
În data de 28 ianuarie 2024, Părintele paroh Bogdan Vasile Luca a fost hirotesit iconom de către Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, în cadul slujbei arhiereşti săvârşite la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Rateşu-Cuzei.
În cei aproape 14 ani de când păstorește credincioșii din Parohia Tatomirești, Preotul Luca a desfășurat o bogată și rodnică activitate liturgică, ce s-a concretizat prin slujirea următoarelor Taine şi Ierurgii: Utrenia şi Sfânta Liturghie din zilele de duminică şi sărbători religioase cu cruce roşie, dar şi în unele zile din cursul săptămânii; Vecernia cu Litie din zilele de sâmbătă şi în special la hramuri; Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite în perioada Postului Mare, în zilele de miercuri şi vineri, uneori dimineaţa, alteori seara, în fucţie de cerinţele credincioşilor; Canonul Sfântului Andrei Criteanul în primele patru zile din prima săptămână şi miercuri, în săptămâna a cincea din Postul Mare; Paraclisul Maicii Domnului la ceas de seară, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului; Taina Sfântului Maslu şi Aghiasma mică, în perioada celor patru posturi de peste an; Program de spovedanie pe tot parcursul anului şi, în special, în perioadele de post; diverse servicii religioase care vin ca solicitare din partea credincioşilor (molitfe, pomeniri, botezuri, cununii etc.).
În toți acești ani, dovedind reale calități manageriale, a desfășurat o diversă și necesară activitate administrativ-gospodărească, din care prezentăm doar câteva aspecte:
- Parohia Tatomireşti: la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, s-a pus mochetă în altar şi s-au cumpărat noi covoare bisericeşti, s-a achiziţionat policandru pentru naos, Sfinte Vase cu cupă de argint, veşminte preoţeşti şi Sfânta Masă noi, pe diferite culori, şi s-au schimbat toate obiectele de cult necesare pentru slujirea preotului, păstrându-se curăţenia atât la interior, cât şi la exterior unde este amplasat cimitirul parohial; obţinerea binecuvântării scrise din partea chiriarhului în noiembrie 2014, pentru demararea în instanţă, în anul 2015, a acţiunii de retrocedare a cimitirelor parohiale dimpreună cu construcţiile aferente şi câştigarea procesului, la Curtea de Apel Iaşi, în 2017 (3 cimitire, 3 biserici şi anexe); întocmirea de studii necesare restaurării şi reabilitării bisericii monument istoric în valoare de 75.000 lei în 2023; construirea capelei „Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina” în 2024, a porţilor cu acoperiş, montarea unui clopot şi dotarea cu toate cele necesare slujirii Sfintelor Taine şi Ierurgii; construirea prăznicarului cu bucătărie, sală de mese şi terasă; montare paratrăsnet la biserică; curăţarea şi demararea acţiunii de împroprietărire a cimitirului vechi, care a funcţionat între 1880 şi 1980.
- Filia Rebricea: construire anexă centrală termică din plăci BCA cu tavan din placă beton şi instalare sistem de încălzire în biserică cu calorifere şi ventilo-convectoare; primenire interior prăznicar (gresie interior, văruit, podit scândura şi pus tavan, plită cu sobă nouă în bucătărie); aducţiune apă de la reţea (200 m distanţă) la exteriorul prăznicarului în 2018; montare paratrăsnet la biserică; primenire completă în interiorul bisericii (gletuit, văruit, revopsit catapeteasmă, corectare şi pictare icoane catapeteasmă, covoare bisericeşti, străni şi iconostase din lemn de stejar sculptat, policandru nou de 80 becuri, icoane aplicate de mari dimensiuni pe pereţi, galerii şi perdele noi, veşminte preoţeşti şi Sfânta Masă pe diferite culori, Sfânta Evanghelie, set Cununii, Chivot, cădelniţe, cruci, cărţi de cult etc.); demarare construire capelă mortuară cu hramul „Sfânta Mironosiţă Maria Magdalena” şi „Sfântul Ilie Lăcătuşu” din plăci BCA, pe structură de beton armat în 2014 şi finalizare în 2022 (geamuri şi uşă termopan, gresie interior, amenajare altar, covoare bisericeşti noi) acoperiş nou la biserică de 300 mp din ţiglă metalică; achiziţionare, în 2017, de la firma BLOTOR şi montare a unui clopot de 140 kg;
- Filia Rateşu-Cuzei: finalizarea lucrărilor de pictură bisericească pe interior la biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena”, în 2014; construire gard intrare spate cu poartă pe şine din panouri bordurate de plasă cu bordură de beton armat în 2021; aducţiune apă la prăznicar şi la exterior; achiziţionare şi montare dulapuri, aragaz şi veselă în bucătărie; achiziţionare şi montare covoare bisericeşti noi în biserică şi mochetă în altar, dulapuri strană şi pangar; veşminte preoţeşti şi Sfânta Masă noi, pe diferite culori; lumânărar de tablă pt exterior; pavaj intrare biserică de 150 mp din pavele de 4 cm grosime construire anexe, montare centrală termică şi sistem încălzire la casa parohială în 2011; gresie prăznicar în suprafaţă de 180 mp; montare 2 uşi şi 17 geamuri termopan de culoare închisă la biserică şi la turlele bisericii; obţinerea binecuvântării chiriarhului şi facerea demersurilor pentru primirea unui veşmânt al „Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi” în 2014, aducerea veşmântului cu hrisov şi a unui baldachin, confecţionarea unui postament pentru baldachin şi a unei racle din lemn de stejar sculptat pentru veşmânt în 2016; revopsire capela „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din cimitir şi clopotniţă cimitir în 2023.
Bun cunoscător al realităților din parohie, Părintele Bogdan Vasile Luca a inițiat și realizat întreaga activitate socio-filantropică şi culturală, din care prezentăm principalele coordonate: participare la redactarea şi îngrijirea volumului de studii monografice „Tatomireşti – un sat prin vitregia veacurilor, dăinuind de la Ştefan cel Mare”, împreună cu dr. Ioan Lăcătușu și alți colaboratori, apărut la Editurile Eurocarpatica și Magic Print Onești, 2024; slujba anuală de deschidere a anului şcolar la şcolile din Tatomireşti, Rebricea şi Rateşu-Cuzei; organizarea de pelerinaje şi tabere de vară pentru copii şi bătrâni în 2013, 2014, 2015 etc.; înfiinţarea şi susţinerea corului bisericesc de copii „Prinos de rugă”, organizarea concursului vocal de pricesne „Vocea Bisericii” şi mersul copiilor cu colinda la bătrâni; vizite ale ierarhilor în parohie: ÎPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, în anii 2023 şi 2024; acordarea de antimise de către Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, în 2018; sfinţirea lucrărilor de pictură de către Preasfinţitul Ignatie, la biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena” din Rateşu-Cuzei; participarea la diferite evenimente în ţară (hramuri şi sfinţiri de biserici şi mănăstiri, prezenţa la zile de sărbători naţionale şi locale, concursuri vocale) şi în străinătate (Germania – Parohia Ortodoxă din Dresda, preot paroh Schipor Sebastian, Moldova – Parohia Stolniceni), în cadrul grupului psaltic de preoţi „Sfântul Grigorie Palama”; activarea, de-a lungul vremii, în diferite coruri psaltice şi corale (Chivotul, Dignus est etc.); oferirea de ajutoare pentru cei nevoiaşi şi daruri pentru copii la sărbătorile mari; vizite pastorale la bătrâni şi bolnavi pentru spovedit şi împărtăşit; vizite pastorale cu ocazia molitfelor din perioada posturilor şi ajunul Naşterii Domnului; vizite la bolnavii din parohie care sunţ pe patul de spital; organizarea de agape cu ocazia hramurilor şi a slujbelor de pomenire.
Părintele Bogdan Vasile Luca și frumoasa lui familie se bucură de respectul, stima și aprecierea credincioșilor din parohie și a conducerii comunei Rebricea. Vrednic este!…
Dr. Ioan LĂCĂTUȘU