Astfel de evenimente sunt deja obișnuite pentru oamenii locului, însă sunt deschise nu doar acestora, ci tuturor iubitorilor de tradiții, tuturor iubitorilor portului popular românesc.

Ediția ce a avut loc vineri, 16 februarie (a.c.), în sala „Unirea” din Voinești  – Covasna, a fost organizată cu implicarea prof. Dochița Măciucă, a Comitetului de femei  al Parohiei „Înălțarea Domnului”- Covasna, împreună cu Asociația Cultural –Creștină „Justinian Teculescu” din localitate, și a reunit numeroși localnici.

„Șezătoarea  în Covasna nu a fost inițiată de mine, ci ea este de ceva vreme, doar că acum eu am fost inițiatoarea, împreună cu comitetul de femei  al Parohiei <<Înălțarea Domnului>>- Covasna, împreună cu Asociația Cultural –Creștină <<Justinian Teculescu>>. La această activitate au participat femei din localitate, dar și un număr destul de mare de copii. Fiecare și-a adus ceva de lucru – lucru de mână – pentru că acesta este specific unei șezători. La fel și copilașii – unii au cusut, alții au croșetat, alții au împletit, au depănat, iar cei mai micuți – copilași de clasa  I și chiar mai mici, au colorat niște fișe speciale pregătite de organizatori, cu tematică dedicată Anului Centenar.” – ne-a spus, ieri, prof. Dochița Măciucă, inițiatoarea acestei ediții a șezătorii din Covasna.

Programul a fost întregit prin momentele artistice oferite de câteva eleve din localitate, dar și de cântecele interpretate de către doamnele participante la șezătoare.

„La un moment dat, un grup de fete de clasa a VII-a și a VIII-a au cântat – pentru că la șezătoare se și cântă – și apoi s-au antrenat și doamnele de la șezătoare, și dânsele au cântat. De asemenea, Alina Oana, care participă la foarte multe activități culturale care se organizează la noi în oraș și nu numai, a interpretat două cântece populare. Totul s-a petrecut în spiritul tradițional al lucrurilor,  pentru că vrem să  revigorăm pe cât putem lucrurile frumoase, valoroase, care, din păcate sunt pe cale de dispariție. Din punctul meu de vedere, activitatea a fost una reușită. Nu mă așteptam să fie atât de mulți participanți și mai ales atât de mulți copii.  (…) A fost o împletire a <<vechii>> generații cu noua generație, să zicem așa- o colaborare foarte frumoasă și o inițiere  (a tinerilor – n.r.) în această activitate tradițională specifică nouă. Sperăm să ducem mai departe astfel de manifestări.”- ne-a spus prof. Dochița Măciucă.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail