La numai o zi distanță de inaugurarea unui important eveniment cultural ce are loc săptămâna aceasta în municipiul de sub Tîmpa, anume deschiderea Târgului de Carte şi Muzică Libris în Aula Universității Transilvania, astăzi se petrece la Centrul expoziţional şi de afaceri Braşov Business Park un al moment interesant, de data aceasta din ramura „loisir”-ului.
Începând de vineri, timp de trei zile are loc în moderna locaţie de pe strada Ionescu Crum nr. 1 (în apropiere de „Carrefour” pe Calea Bucureștiului din vechiul burg Kronstadt) cel mai mare Târg de vacanțe din centrul țării, manifestare care vizează atât activitatea agenţilor economici dintr-un important sector al activităţii cotidiene, cât şi preocupările pentru odihnă și distracție a marelui public. Ne referim la ediţia a XII-a a „Transylvania Tourism Fair” (TTF), ce se va derula în perioada 22 – 24 martie 2019.
Cu gândul la …vacanţă
Acest important for expozițional și de afaceri este un târg regional care se adresează cu precădere organizaţiilor din domeniul turismului aflate în zona Ardealului, anume în judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu (prezentate în ordine alfabetică), fiind însă deschis tuturor celor interesaţi din ţară şi străinătate de respectivul domniu.
TTF este înscris în calendarului manifestărilor expoziţionale organizate de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) şi se adresează autorităţilor şi asociaţiilor profesionale din turism, agenţiilor din domeniu, tour-operatorilor, conducerii staţiunilor, managerilor complexelor balneare, companiilor hoteliere, proprietarilor pensiunilor, cabanelor, campingurilor, dar şi lucrătorilor din cadrul editurilor şi publicaţiilor din turism, băncilor şi societăţilor de asigurări, companiilor aeriene etc. Semnalăm prezența și a CFR Călători, care participă la acest eveniment pentru a treia oară consecutiv! Organizatorii evenimentului sunt Patronatul ANAT şi Kron-Tour Expo, sponsor principal fiind „Dertour Romania”. De asemenea, susțin evenimentul în calitate de parteneri firmele Direct Aeroport, Sky Team, Primăria Râșnov și Kron – Tour Lufthansa City Center.
TTF este considerat de presa de specialitate cel mai bun eveniment de profil din țară, propunându-și să devină principalul „hub” pentru turismul montan din România.
Mic istoric
Transylvania Tourism Fair a luat naștere în anul 2007, fiind de atunci cea mai importanta manifestare din domeniul turismului din zona Centru, organizată în colaborare cu Patronatul ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism). La eveniment au participat în cele XII ediții de până acum autorități și asociații profesionale din industria vacanțelor, reprezentanți ai multor agenții de turism și tour-operatori, ai unor stațiuni turistice, complexe balneare, hoteluri și companii hoteliere, pensiuni, cabane, campinguri, edituri și publicații din domeniu. Remarcat prin calitatea organizarii, Transylvania Tourism Fair a fost premiat în anul 2014, în cadrul evenimentului „Incoming Romania Travel Gala”, pentru inovație în materie de turism.
Juriul format din specialiști din acest domeniu și jurnaliști a optat pentru premierea TTF-ului, având în vedere mai multe argumente: organizarea de fam-trip-uri în timpul evenimentului, invitarea unor firme și specialisti din străinatate, susținerea de conferințe și seminarii în paralel, continuitatea și, nu în ultimul rând, alegerea inspirată a spațiului expozițional de excepție, unde se desfășoară an de an acest eveniment.
Trei zile dense
Timp de trei zile se vor organiza o serie de activităţi interesante, cum ar fi dezbateri pe teme de interes profesional, evenimente specifice acestui gen de acţiuni, workshop-uri pentru specialiști, concursuri pentru vizitatori. Publicul va consulta pe îndelete ofertele celor mai cunoscute firme de turism din România, vizitatorii pot studia pe loc sau lua acasă pliante, fotografii, albume dedicate staţiunilor. De asemenea, există posibilitatea purtării unor discuții aplicate cu specialiştii prezenți despre noi destinaţii de vacanţă, aflarea facilităţilor oferite numai pe perioada Târgului şi aşa mai departe.
La TTF fiecărui vizitator i se oferă oportunitatea de a alege ceva – în funcție de preferințe și…buget – din multitudinea ofertelor de vacanțe sugerate de expozanți, având șansa unică de a beneficia de promoții semnificative care ajung chiar de până la 40- 45 % din valoarea pachetului!!!
Știm că există un mare număr de persoane interesate de asemenea discount-uri, mulți dintre ei așteptând răbdători o asemenea propunere tentantă, după cum ne-am dat seama la edițiile precedete, unde ziarul nostru a fost prezent de fiecare dată. Cele mai atractive rămân vacanțele estivale pe litoral atât în țară, cât și în străinătate, mai ales în Turcia, Grecia, Bulgaria, Croația. Am sesizat că de la o vreme sunt căutate mai ales de tineri destinațiile exotice din Asia de Sud-Est, din Africa, rutele „hard” din zone aride, incluzând neaparat safari printre dune la plus 40 de grade Celsius, urmate de picnicuri pe înserat cu barbecue, bere rece și dansuri din buric, nopțile fiind petrecute în corturi de…cinci stele, cu aer condiționat și dus cu apă caldă! (Nu mă întrebați cât costă, fiindcă și subsemnatul s-a lăsat ademenit de asemenea provocări în mai multe rânduri în Tunisia și UAE). La mare căutare sunt și city-break-urile în marile capitale europene, circuitele la mare și ocean care presupun activități de relaxare de tip parasailing, windsurf, scubadiving, snorkeling (în lagune și zone cu recife de coral) ș.a.m.d.
Nu i-am uitat nici pe cei în etate, care aleg turismul balnear și de recuperare. Din acest punct de vedere județul Covasna, cu remarcabilul său potențial de tratament și cazare, devine tot mai atractiv.
Covasna – o atracție balneară de nerefuzat
În micul județ din Arcul Carpatic, pe care îl promovăm cu stoicism de atîția amar de ani, există multe izvoare cu apă minerală carbogazoasă, bicarbonate, conţinând diverşi compuşi ai fierului, iodului, bromului sau clorului, dar și săruri recomandate în tratamentul bolilor cardiovasculare, disfuncţiilor hepatobiliare, bolilor digestive şi asociate. De asemenea, medicii balneologi recomandă stațiunile din județul Covasna și pentru afecțiuni dermatologice, ale tubului digestiv, glandelor anexe, boli ginecologice, ale aparatului locomotor, suferințe asociate procesului de îmbătrânire.
Ce mai căutată este, desigur, „Stațiunea cu o mie de izvoare de sănătate”, denumire inspirată dată orașului Coavsna cu decenii în urmă și brevetată oficial după Revoluție de către Herman Rosner, prieten vechi și coleg într-ale jurnalisticii, devenit în timp un renumit specialist în materie de turism.
În amintita stațiune turiștii – în marea lor majoritate oameni suferizi de vârsta a treia – găsesc condiții excelente de cazare și tratament la prețuri decente, existând hoteluri ce au propriile baze de tratament, cu dotări mereu modernizate. Pentru semenii care încă nu au aflat, precizăm că acolo există băi cu apă caldă carbogazoasă, mofete, izvoare bune în cura internă, instalații pentru electrokineto și hidroterapie, aerosoli și inhalații, gimnastică medicală. Totodată, funcționează un celebru Spital pentru boli cardiovasculare, plus două sanatorii pentru copii, unități specializate în tratarea sechelelor apărute în urma hepatitei.
Să mai adăugăm că în Covasna se află una dintre cele mai mari mofete naturale din lume ce funcționează în cadrul Spitalului de Cardiologie, având capacitatea de a primi concomitent până la …o sută de persoane!
Turismul balnear insuficient valorificat
Și, totuși, turismul balnear este încă insuficient valorificat la nivelul întregii țări, deși avem un mare potențial. Semne de optimism ar fi. Președintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania (OPTBR), Nicu Rădulescu – un vechi amic și susținător al județului Covasna – spunea zilele trecute că în 2019 se prevede o creștere cu circa 20-30 la sută a numărului de turiști, care anul trecut a fost de circa un milion, rezultând și o sporire similară a încasărilor.
„Cred că vor reveni vechile piețe înapoi, începând cu oaspeți din Israel. Germanii o să vină și ei fiindcă țara loc a început să facă investiții destul de mari pe litoralul nostru. Probabil că vor începe să vină în Romania și operatori de pe piețe mai interesante din zona asiatică, mă refer în primul rând la Japonia. De asemenea, SUA manifestă creștere pe acest segment. De aceea va trebui ca țara noastră să gestioneze bine problemele care au facut cândva gloria României. Am putea să aducem vizitatori și din zona Golfului, oameni care să vină la tratamente anti-îmbătrânire, să avem în fiecare stațiune balneară un centru de excelență pe partea de geriatrie și gerontologie, atât de căutate. În concluzie, avem potential, avem posibilități”(…), a conchis Nicu Rădulescu.
Oferte pentru mini–vacanța de Paşti şi 1 Mai
Cum nu mai este foarte mult până la Sărbătorile Pascale (anul acesta cele ortodoxe se țin la o săptămână după cele catolice, respectiv în intervalul 28-29-30 aprilie 2019), după care vine ziua liberă de 1 Mai, astfel că se preconizează încă o mini-vacanţă. Ca atare, cei interesaţi vor găsi la Târgul de turism transilvan de la Braşov şi oferte privitoare la petrecerea acestor zile de mini-vacanță, într-un cadru pitoresc în mijlocul naturii, departe de „nebunia” marilor aglomerări urbane.
Deja pensiunile rurale din județul Covasna, dar şi hotelurile mai mari din zonă au pregătit pachete de cazare şi servicii pentru 3-4 zile, unele fiind deja vândute, astfel că turiştii au de unde alege. Numai că trebjuie să se grăbească…
Program generos de vizitare
Târgul TTF se desfășoară conform următorului program: Deschiderea Oficială are loc azi, 22 martie 2019, la ora 11:00. Ora de închidere a primei zile este 20:00. Sâmbătă, 23 martie, vizitatorii sunt așteptați între orele 10:00 – 18:00, iar în ultima zi, duminică, 24 martie, între orele 10:00 și 18:00. Intrarea este liberă !
Nu ocoliți, dragi prieteni, Târgul de Turism din Brașov, pentru că (vorba unei reclame reușite) „nici nu știți ce pierdeți”…
Horia C.Deliu