Colocvii, dezbateri pe teme ce țin de istoria și cultura românească, expoziții, prezentări și lansări de ale unor publicații, manifestări religioase și alte activități  științnífice, culturale, civice  și de divertisment se vor derula începând de mâine, 20 iunie și până în 8 iulie, în localități covăsnene, fiind dedicate aniversării a 25 de ani de la înființarea Ligii Cultural – Creștine „Andrei Șaguna” și comemorării Mitropolitului Andrei Șaguna (1808 – 1873), canonizat în anul 2011.

Programul derulat în cadrul celei de-a XXV-a ediții a „Zilelor Andrei Șaguna” este organizat de către Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna”, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrul European de Studii Covasna – Harghita, S.C. „Ştefadina” S.R.L. Bucureşti, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Primăria şi Consiliul local al comunei Vâlcele, Asociația „Ştefadina” Bucureşti, cu sprijinul Consiliului Județean Covasna și al Consiliului Local Sfântu Gheorghe.

„Cronologic, ediția a XXV-a a Zilelor <<Andrei Șaguna>> se desfășoară în perioada 20 iunie – 8 iulie. Tematic, putem observa, din bogăția manifestărilor înscrise, elemente de continuitate față de edițiile anterioare, dar și teme noi. Astfel, facem următoarele precizări: prin  toate aceste activități urmărim, în  primul rând, cinstirea memoriei patronului spiritual al Ligii Cultural – Creștine <<Andrei Șaguna>>, respectiv Sfântul Mitropolit  Andrei Șaguna. Realizăm acest obiectiv prin evocarea pe care o facem chiar  din prima zi, marți, 20 iunie, la  Muzeul Primei Școli Românești, evocare cu tema <<Învățământul confesional ortodox în timpul Sfântului Mitropolit Andrei Şaguna>>, și, în final, pe 6 iulie, cu acea conferință intitulată<<Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna – contemporanul nostru>>, care, realmente va fi un eveniment deosebit în viața culturală, spirituală și publică a județului, deoarece vor participa înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române – Înalt Prea Sfințitul (ÎPS) Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului,  care astăzi păstorește în scaunul Mitropolitului Andrei Șaguna, ÎPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului – care a făcut atât de multe pentru noi în cei 20 de ani cât a păstorit  credincioșii Episcopiiei Ortodoxe a  Covasnei și Harghitei, PS Andrei Moldovan, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Sofian Brașoveanu, Episcop Vicar în cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania și Europa Centrală și de Nord, fiu al acestor meleaguri, născut în Băcel – comuna Chichiș. Au anunțat participarea, de asemenea, reprezentanți ai conducerii Academiei Române, și de asemenea, reprezentanți ai autorităților centrale și locale de stat și conducerile unor instituții de învățământ, cultură, culte și administrație publică purtătoare a numelui Sfântului Mitropolit Andrei Şaguna. Considerăm că va fi un eveniment deosebit în viața publică.”- a declarat vineri, pentru „Mesagerul de Covasna”, dr. Ioan Lăcătușu, arhivist, unul dintre fondatori Ligii Cultural – Creștine „Andrei Șaguna” și dintre organizatorii evenimenului.

Potrivit acestuia, manifestările vizează și marcarea a 25 de ani de la înființarea Ligii  Cultural – Creștine „Andrei Șaguna”, dar și organizarea unor manifestări științifice, culturale și spirituale valoroase.

„Am început manifestările dedicate aniversării Ligii, în martie, continuăm  marți, 20 iunie, cu slujba de pomenire pentru membrii fondatori ai Ligii Cultural – Creştine <<Andrei Şaguna>>, trecuți la cele veșnice, dar și în 5 iulie, când vom lansa Buletinului Ligii Cultural-Creştine <<Andrei Şaguna>>, nr. 6/2017 și vom vernisa expozițiaLiga Cultural-Creștină <<Andrei Șaguna – 25 de ani în slujba culturii și spiritualității românești din Arcul Intracarpatic>>; dorim să realizăm și niște diplome aniversare și să îi cinstim pe cei care ne-au fost alături, membri, simpatizanți, colaboratori, parteneri, sponsori. Un alt obiectiv constă în continuarea unor manifestări științifice integrate în programul care se va finaliza la anul cu aniversarea Centenarului Marii Uniri. În acest context, vom organiza joi, 22 iunie simpozionul cu tema <<Anul 1917 – moment hotărâtor în realizarea idealului național>>. Avem, de asemenea, în 23 iunie, un colocviu intitulat <<Marea Unire în Sociologia românească>>, cu participarea unor distinși sociologi de la Academia Română și de la Universitatea din București. După ce în martie l-am cinstit pe fostul prefect, Valeriu Bidu, acum îi vom cinsti pe doi vrednici protopopi, Aurel Nistor și Ioan Rafiroiu, cu ocazia marcării a 135 de ani de la nașterea, la Araci, a celor doi lideri ai românilor din fostul județ Treiscaune. După aceea, avem un segment important de manifestări științifice: un simpozion intitulat <<Pagini de istorie și cultură românească>>, cu participarea unor personalități de frunte din viața științifică și culturală a țării, lansări de cărți, titluri foarte importante, apărute la <<Eurocarpatica>>, <<Grai Românesc>>, dar și la alte edituri din țară, și aș remarca aici lansarea volumului 3 al Anuarului <<Acta Carpatica>> – Anuarul românilor din Sud – Estul Transilvaniei, editat de cele două centre – Centrul Ecleziastic de Documentare <<Mitropolit Nicolae Colan>> și Centrul European de Studii Covasna – Harghita și cu Asociația <<Ștefadina>> din București. Apropo de continuitate, un important moment în cadrul programului va fi ediția a IX-a a Colocviului Național a Grupului de Cercetare <<I.I. Russu>> – care a devenit o manifestare tradițională în cadrul <<Zilelor Andrei Șaguna>>. Remarcăm dezbaterea<<Noi cercetări privind istoria şi cultura românilor din sud-estul Transilvaniei>> și înmânarea Premiilor I.I. Russu. Ne vom aduce aminte,  prin momentul <<In Memoriam>>, de istoricul clujean Gelu Neamțu și de profesorul și etnograful covăsnean Nicolae Moldovan.”- a spus dr. Ioan Lăcătușu.

Din acțiunile care sunt organizate în fiecare an, acesta a amintit: participarea la hramul Mănăstirii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, Valea Mare, la Liturghia arhierească oficiată de PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, împreună cu un sobor de preoţi, cu ocazia hramului mănăstirii; Nedeia Sânpetrului și Zilele Vâlcele – organizate  împreună cu Primăria Vâlcele și acțiunea„La umbra nucului bătrân”,  organizată împreună cu Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi Despărţământul ASTRA Covasna-Harghita, moderator fiind prof. dr. Luminiţa Cornea.

„A fost inclus în programul <<Zilelor Andrei Șaguna>>și desfășurarea Adunării Generale a Forumului Civic (al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș – n.r.),  sâmbătă, pe 1 iulie, la Miercurea Ciuc.”- a precizat dr. Ioan Lăcătușu.

Oaspeți de seamă, la ediția jubiliară

Acesta a precizat că printre invitații la „Zilele Andrei Șaguna” se numără apreciați oameni de cultură, cercetători științifici, teologi, istorici,  sociologi , etnografi, preoți, profesori și nu numai.

„Este un program bogat. Aș vrea să menționez și de această dată, participarea  de excepție a unor oameni recunoscuți în plan științific, cultural, la nivelul țării, din centre universitare de la București, Iași, Cluj-Napoca, Tg. Mureș, Sibiu, Brașov și până la Ploiești, Bacău, Târgoviște, Constanța  și nu numai, ceea ce este încă o dovadă a solidarității care s-a creat în decursul anilor și în domeniul academic și universitar, cu arhiviștii, muzeografii și cercetătorii din zona noastră (…).Sperăm că Dumnezeu ne va ajuta să organizăm această ediție jubiliară –a XXV-a, a <<Zilelor Andrei Șaguna>>, și în felul acesta, să mai scriem o filă de istorie culturală locală, în contextul în care această manifestare a devenit un reper  în calendarul activităților cultural  – științifice și comunitare  locale.” – a declarat dr. Ioan Lăcătușu.

Invitație către covăsneni și nu numai

Dr. Ioan Lăcătușu a subliniat că accesul la activitățile cuprinse în cadrul „Zilelor Andrei Șaguna” este gratuit, fiind deschis tuturor celor interesați:

„Intrarea la <<Zilele Andrei Șaguna>> este liberă. Îi invităm pe toți cei care sunt iubitori  de istorie și  cultură românească, să participe! Îi așteptăm cu drag și sperăm să nu îi dezamăgim!  Programul cuprinde  manifestări care se adresează tuturor categoriilor socio – profesionale de public și tuturor categoriilor de vârstă.” – a declarat dr. Ioan Lăcătușu.

Programul integral al Zilelor „Andrei Șaguna” poate fi consultat accesând site-ul ziarului „Mesagerul de Covasna”, www.mesageruldecovasna.ro.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail