Personalitate cunoscută și respectată a vieții publice din Covasna, membru activ al societății civile românești di zonă, doamna Elena Ciobanu s-a născut la data de 7.05.1951 în Târgu Secuiesc, jud. Covasna. Clasele primare, gimnaziale şi liceale le-a urmat la Târgu Secuiesc, în perioada 1958-1970. Între anii 1970-1974 a urmat cursurile Facultăţii de Drept din Iaşi. A fost bursieră în toţi anii de facultate şi a absolvit facultatea cu o medie generală în jur de 9,50. În perioada 1974-1975 a fost consilier juridic la Intreprinderea Judeţeană de Legume şi Fructe Bistriţa Năsăud, apoi între 1976-1985 a fost procuror la fostul Parchet local Târgu Secuiesc, la început fiind singura femeie procuror din judeţ, într-o lume considerată pe atunci eminamente masculină.

Între anii 1985-1998 a fost prim-procuror la Parchetul local Sfântu Gheorghe, devenit între timp Parchetul de pe lângă Judecătoria Sfântu Gheorghe, fiind şi de această dată, prima femeie cu funcţie de conducere în sistem judiciar, în judeţul Covasna. În decursul celor 13 ani de şefie la Sfântu Gheorghe, a avut circa 20 de procurori stagiari, care au venit, s-au format, iar apoi au valorificat talanţii investiţi în ei, şi au avut cu toţii o frumoasă evoluţie profesională, unii chiar accesând funcţii în Parchetul General, Ministerul Justiţiei, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, alte structuri de specialitate.

Nu în ultimul rând, se cuvine să menţionăm că doamna Elena Ciobanu a fost singurul factor de conducere din sistemul judiciar din judeţul Covasna care nu a fost schimbat din această funcţie ca urmare a evenimentelor din decembrie 1989.

După ce în anul 1999 a fost prim – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, a revenit în Sf. Gheorghe, unde între anii 2000-2009 a fost – procuror şef-secţie judiciară la Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna. Parcursul profesional însumează aproape 34 de ani de vechime în muncă juridică, din care peste 32 de ani ca procuror.

Pentru rezultatele obţinute în activitatea profesională a primit mai multe distincţii, dintre care amintim. „Meritul judiciar” (în 2 ocazii), Un premiu din partea Uniunii juriştilor din România (1998), Diplomă pentru întreaga activitate dedicată profesiei de magistrat-procuror (2010) ş.a.

În toţi aceşti ani a sprijinit afirmarea identităţii culturale, a valorificării filonului cultural românesc în zonă, fiind membru-fondatoar al Ligii Cultural-Creştine „Andrei Şaguna”, vicepreşedinte al Fundaţiei Culturale „Mihai Viteazul”, colaborator și sprijinitor al manifestărilor cultural-științifice, civice și sociale organizate de Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și de Centrul European de Studii Covasna-Harghita. Pentru implicarea benefică în viața Cetății, cu dăruire, generozitate și iubire față de cei aflați în nevoință a fost recompensată onorific prin acordarea în anul 2009 a Diplomei de excelenţă din partea Fundaţiei culturale „Mihai Viteazul”, a diplomei „Laudatio” din partea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, în noiembrie 2015, și a titlului de Cetățean de onoare al comunității românești din Sfântu Gheorghe, în aprilie 2016.

Cunoscută pentru statornicia sa în credinţa ortodoxă şi pentru activitatea filantropică, d-na Elena Ciobanu îşi expune crezul său: „Am înţeles acum mai mult ca oricând că nimic nu există fără Dumnezeu, respectiv că iubitul nostru Creator există şi în fiecare dintre noi prin scânteia divină sădită în ființa noastră, prin sufletul care este nemuritor – moartea fiind doar o trecere către cele veşnice în om existând în stare latentă cunoştinţe şi forţe nemăsurate, care aşteaptă să fie descoperite şi valorificate de fiecare din noi pe spirala evolutivă a vieţii”.

Soţul Dan Ciobanu, inginer silvic, primul doctor în silvicultură din judeţul Covasna, având lucrarea în domeniul geneticii forestiere, iar fiul Victor Nicolae – un „adevărat dar al lui Dumnezeu” este absolvent al facultăţii de drept, a urmat cursuri de masterat în domeniul artistic, în Indonezia, unde a fost cooptat la manifestări organizate la nivel academic,  premiat la Secţia de dramaturgie a Festivalului Internaţional de Recitaluri Dramatice „Valentin Silvestru”, organizat la Bacău. În prezent urmează cursurile de master tîn domeniul Antropologiei, la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

De remarcat dragostea cu care veghează, împreună cu sora sa, medicul Gabriela Buciu și soțul său, comandor Ioan Buciu, față de iubita lor mamă, distinsa doamnă Maria Toma, aflată la o respectabilă vârstă, așa cum au procedat, cu ani în urmă,  și față de vrednicul lor tată Paul Toma, cetățean de cinste al orașului Tg. Secuiesc, cunoscut iubitor de istorie și cultură românească.

La mulți și binecuvântați ani, distinsă Doamnă Elena Ciobanu, alături de familia dumnevoastră și de toți cei dragi! Bunul Dumnezeu să vă răsplătească bunătatea, omenia și jertfa, și să vă dăruiască sănătate, liniște sufletească și putere de a fi în continuare același OM de spirit românesc, implicat benefic în viața comunității locale.

Cu aleasă considerație, sinceră prețuire și recunoștință,

din partea societății civile românești din județele Covasna și Harghita,

Ioan LĂCĂTUȘU.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail