Deoarece unii cetățeni români, aflați la muncă în Norvegia,  au devenit victime ale exploatării și/sau a unor înșelătorii financiare, Inspecția Muncii face apel la persoanele  care doresc să lucreze în Norvegia, să dea dovadă de prudență!

Într-un comunicat transmis către Mesagerul de Covasna, de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna, se menționează:

 „În scopul evitării exploatării cetățenilor români care doresc să muncească în Norvegia, Ambasada României la Oslo a comunicat o serie de informații, pentru a nu cădea victime ale înșelătoriilor prin muncă pe teritoriul acestui stat. Cetățenii, aflați la muncă în Norvegia, au devenit victime ale exploatării și/sau a unor înșelătorii financiare.

Muncitorii români au fost fraudați de compatrioți, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au furat cartea de identitate bancară a angajaților și au accesat credite foarte mari, la diferite instituții de credit din Norvegia, în numele și pentru angajatul lor. Mulți dintre aceștia au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care nu au posibilitatea să le achite. În timp ce plățile au ajuns la angajator, facturile și creanțele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant.

Metodele folosite de fraudatori sunt: falsificarea foilor de salariu, falsificarea identității prin atribuirea de funcții de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme în numele victimei. «Facilitatorii» solicită 20-30% din sumă, copie după pașaport, CNP norvegian și token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun acord, fraudatorii «împrumută » alte sume considerabile fără știința, dar cu documentele păgubitului”.

În acest context, se  reamintește cetățenilor care doresc să meargă să se angajeze în străinătate la ce aspecte trebuie să fie atenți, în momentul în care apelează la servicii de plasare/mediere:

-nu acceptați cu ușurință ofertele de muncă prin intermediul unor persoane sau anunțuri on-line! Asigurați-vă că cei la care apelați sunt agenți de plasare autorizați;

-solicitați un exemplar al contractului de muncă, semnat, înainte de a pleca din România;

-citiți cu atenție clauzele contractelor, NU semnați ce nu înțelegeți și mai ales, documente „în alb”;

-nu acceptați achitarea unor sume de bani cu titlu de comision, garanții sau cheltuieli de transport neefectuat;

-nu cedați nimănui dreptul de a vă încasa bani pentru munca prestată;

-consultați lista agenților de plasare, pusă la dispoziție de Inspectoratele Teritoriale de Muncă;

-consultați Ghidul lucrătorului român în țările Uniunii Europene și informațiile existente pe site-ul ambasadei României din țara de destinație;

– nu uitați că puteți solicita un loc de muncă în străinătate și Agenției de șomaj, prin Rețeaua EURES www.anofm.ro.

M.D.C.

Sursa foto: https://wise.com/

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail