Peste 3.000 de persoane au participat marţi la hramul şi sfinţirea noii biserici a mănăstirii ortodoxe de la Făgeţel din judeţul Harghita, la eveniment luând parte şi mai mulţi înalţi ierarhi, dar şi autorităţi publice locale.

Biserica a fost sfinţită de un sobor de preoţi, în frunte cu episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, mitropolitul Ardealului, Laurenţiu, mitropolitul Ioan al Banatului, precum şi mai mulţi episcopi şi arhiepiscopi din ţară şi din străinătate.

Episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, le-a spus credincioşilor prezenţi la eveniment că mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, „este al doilea mitropolit al Ardealului care calcă în curtea Sfintei Mănăstiri de la Făgeţe”’, primul fiind Nicolae Bălan, în 1932, când a sfinţit biserica veche.

Episcopul le-a mulţumit ctitorilor şi binefăcătorilor lăcaşului de cult şi a arătat că biserica a fost ridicată cu multă trudă, iar la ea au lucrat atât credincioşi români, cât şi maghiari.

Prezent la eveniment, mitropolitul Ioan al Banatului, care a fost timp de 20 de ani episcop al Covasnei şi Harghitei, le-a vorbit enoriaşilor de luptele care s-au dus în zonă în timpul Primului Război Mondial şi i-a îndemnat să vină la mănăstirea de la Făgeţel, să-şi amintească de jerfele ostaşilor români şi să le cinstească memoria.

‘Vă îndemn să duceţi pe culmea acestui munte să vedeţi că şi acum se păstrează tranşeele de unde a curs foc şi pe râu sânge, de acolo curgea foc pe această vale. Aţi auzit zilele acestea cele petrecute la Mărăşti, Mărăşeşti şi la Oituz. Au spus fraţii noştri atunci: Pe aici nu se trece! Însă pe valea aceasta s-a spus altfel: Pe aici se trece! Şi s-a trecut la fraţii noştri români din Transilvania. Este o frescă aici, o pictură, în ansamblul acesta mănăstiresc, am ţinut şi am spus pictorului (…) să picteze ostaşii români trecând pe această vale şi cum călugării de aici se rugau lui Dumnezeu pentru ei. (…) Aici, iubiţi credincioşi, vor fi pomeniţi toţi acei feciori români care au pierit de sabie şi de foc în munţii aceştia. Vă îndemn să veniţi din an în an şi când puteţi în această vatră românească, să vă aduceţi aminte de cele petrecute în viaţa Sfântului Ioan şi de jertfele ostaşilor noştri români”, a spus mitropolitul Ioan al Banatului.

AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail