Ghidul persoanelor cu traumatism vertebro-medular”, realizat de sportivul Ciprian Anton împreună cu psihoterapeutul Mariana State, volum adresat persoanelor care, din cauza unor leziuni ale măduvei spinării, devin dependente, pentru deplasare, de scaunul rulant, și însoțitorilor acestora, a fost prezentat la Brașov.

 

„Un eveniment de suflet, care devine din ce în ce mai frumos cu fiecare organizare, locație și mai ales alături de oameni dragi sufletului meu.”- a fost prezentarea ce a avut loc miercuri, 8 mai 2019, în incinta bibliotecii Libris, Ștefan Octavian Iosif din Brașov, din declarațiile lui Ciprian Anton.

Volumul a fost realizat de acesta, împreună cu psihoterapeutul Mariana State, în urmă cu câțiva ani, fiind primul ghid de acest fel apărut în România, care conține exemple şi sfaturi concrete în sprijinul persoanelor cu traumatism vertebro-medular.

 

Ciprian Anton nu mai are nevoie de prezentare. Este dovada vie a unei ambiții fără margini, a optimismului întruchipat, este unul din cei care a pus România pe harta mondială a tenisului în fotoliu rulant. Este unul din puținii oameni care, deși soarta i-a dat o lovitură cumplită, a găsit puterea să devină campion în sport și în viață.

Președinte al Clubului Sportiv „Show Time” din Sfântu Gheorghe și vicepreședinte al Comitetului Paralimpic Român, Ciprian este totodată și ambasadorul „mișcării de încurajare a tinerilor pentru a practica un sport”.

„Ghidul persoanelor cu traumatism vertebro-medular” are la bază experienţa sa personală şi îşi propune să ofere vină în sprijinul persoanelor aflate în scaun rulant și însoțitorilor acestora. Volumul  a fost lansat în 2015, la Sfântu Gheorghe și la Techirghiol. Practic, prezentarea de săptămâna trecută, de la Brașov, este al treilea eveniment de acest fel, un eveniment deosebit de important pentru autori:

„După lansarea de carte ce a avut loc în 2015, la Sfântu Gheorghe, a avut loc un eveniment de prezentare și la Techirghiol, pentru că doamna Mariana State, cea cu care am realizat acest material, este din Constanța și a fost psihoterapeut în baza de tratament Techirghiol. (…) Evenimentul de miercuri, 8 mai, de la Brașov, pentru mine  a însemnat un moment foarte, foarte important, (…) Libris fiind una dintre cele mai cunoscute și bine văzute librării, și mă bucur că am avut alături oameni de suflet și că am primit confirmarea celor de la Libris, că ghidul pe care l-am scos noi este unic, și că informațiile pe care le avem noi în acest ghid nu se găsesc foarte ușor. Este un ghid scris pe înțelesul tuturor, atât din punct de vedere medical, cât și psihologic, un ghid care redă, oarecum, trăirile persoanelor cu diferite tipuri de dizabilitate, imediat după ce handicapul se instalează. Pentru mine este important ca oamenii care ajung, dintr-o dată, într-o astfel de situație, să conștientizeze că recuperarea este de lungă durată, iar până la o eventuală recuperare totală sau măcar parțială, să știe să evite anumite situații, cum ar fi apariția unor răni, dureri, poziții vicioase în scaunul rulant, fiind foarte important transferul de pe scaunul rulant în diferite locații (…). Noi îi învățăm, pas cu pas, cum să realizeze aceste mișcări, în maximă siguranță și să  evite accidentări. Ideea apariției acestui ghid mi-a venit în momentul în care după ce am petrecut doi ani de zile la Fundația <<Motivation>>, din București (pentru recuperare – n.r), timp în care am învățat foarte multe lucruri despre recuperarea activă și psihologică și din toate punctele de vedere, și mi-am dat seama că am acumulat foarte multe informații și mi-ar fi părut rău să pierd aceste informații și să nu le dau mai departe. Eu zic că evenimentul de la  Brașov a fost unul foarte bun, mai ales că și doamna Mariana State a reușit să vină din Constanța și să îmi fie alături și a prezentat foarte multe informații despre ghid; faptul că am primit confirmarea celor de la Libris că ghidul este unic și că este extrem de important pentru cei cu diferite tipuri de dizabilitate, dar și pentru însoțitorii lor (…). M-am simțit ca într-o mare familie! Sper ca pe viitor, cererea cărții să fie din ce în ce mai mare! Mă bucur!”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, Ciprian Anton, care a mulțumit tuturor celor care i-au fost alături la lansarea volumului -Attila Kopacz- Editura Ținta, Mihaela Verdeș, Gabriela Potorac, Oniță Augusta, familia State, Feldiorean Sanda Romana și Cristian Schiopu.

Și-a schimbat și a schimbat vieți

 

Ciprian este un  om frumos, pe care modestia îl caracterizează. Este un exemplu, un model de a transforma încercările dureroase ale vieții, în trepte pe care să le urci în dezvoltarea ta. Astfel de trepte a oferit tânărul covăsnean, prin gândurile și prin faptele sale, altor persoane care aveau nevoie de ajutor. „Ghidul persoanelor cu traumatism vertebro-medular” este o dovadă în acest sens, contribuind la schimbarea vieții unora dintre cititori.

„Cea mai mare satisfacție a mea este că după ce am scos cam 350 de cărți pe care le-am dat, majoritatea sub formă de donație, sponsorizare, din 350 și ceva de cărți date, au fost cel puțin 5 persoane care mi-au spus că, efectiv, le-am schimbat viața. Vorbesc despre oameni care utilizau un scaun rulant de mai bine de 8 sau 10 ani, și acesta este un lucru extraordinar pentru mine. Chiar și dacă doar un om îmi spunea că și-a îmbunătățit stilul de viață, după citirea acestui ghid, pentru mine era fantastic. Nu mă consider un mare erou pentru ceea ce fac. Toate lucrurile acestea vin așa, cumva, din inerție, pentru că le fac cu plăcere. Eu mai cred că prin prisma a ceea ce mi s-a întâmplat, am fost nevoit să îmi dezvolt anumite abilități, nu neapărat involuntar, ci doar mi-am dorit  să devin cât mai independent, din toate punctele de vedere, și atunci, a fost normal să am o traiectorie ascendentă!”- a mărturisit Ciprian Anton.

 

„Ghidul persoanelor cu traumatism vertebro-medular ”poate  fi achiziționat de la librăria „Șt. O. Iosif” din Brașov sau de pe site-ul acesteia.

 

Ana Ciorici COSTACHE

SURSA FOTO: FACEBOOK- CIPRIAN ANTON

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail