Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” – suflul cunoașterii istorico-spiritual-duhovnicești în Arcul Intracarpatic

Acum la timp de praznic spiritual, dar și cultural și de mărturisire a continuității românismului pe meleagurile Eparhiei noastre, a Covasnei și Harghitei, trecând 20 de ani de la înființarea Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, dorim să aducem binecuvântări și recunoștință tuturor acelora care s-au ostenit cu această amplă lucrare editorială, care în genere a fost suflul cunoașterii istorico-spiritual-duhovnicești a unor realități evidențiate prin purtarea de grijă a Stăpânului Ceresc asupra zonei.

† ANDREI,

Episcopul Covasnei si Harghitei

 

Câteva gânduri, la împlinirea a 20 de ani de la inaugurarea Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”

Prin cercetările şi publicaţiile sale, Centrul a pus în valoare trecutul românesc din Arcul Intracarpatic, a descoperit, valorificat şi a mediatizat remarcabilele personalităţi culturale şi ştiinţifice, elitele sociale, politice, etnice care au contribuit la afirmarea şi înălţarea culturală şi spirituală a zonei şi a întregului neam românesc, în agitata sa istorie, inclusiv a patronului său spiritual, mitropolitul-cărturar Nicolae Colan.

Cu consecvenţă şi rigoare, Centrul şi-a desfăşurat activitatea actualizându-şi permanent modalităţile de lucru, în consens cu ritmul dat de schimbările rapide ce au loc în societatea românească.

Vivat, crescat, floreat!

Academician Horia COLAN,

Cluj-Napoca

Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” – pildă de conştiinţă românească

 

Înfiinţarea în aprilie 1996, a Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, la propunerea ÎPS Ioan Selejan, trimis, cred eu, de Bunul Dumnezeu episcop al tinerei Episcopii Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei a constituit unul dintre cele mai importante evenimente pentru românii din sud-estul Transilvaniei… Se cuvin câteva cuvinte de laudă, în special adevăratului parteneriat existent între Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” (CEDMNC) şi Centru European de Studii Covasna Harghita (CESCH) care constituie într-un fel interfaţa laică a primului, cele două centre funcţionând într-o deplină colegialitate şi conjugare sub coordonarea iniţială a ÎPS Ioan, devenit între timp Mitropolit al Banatului, iar acum a PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, antrenând în activităţile lor comune majoritatea celorlalte asociaţii culturale neguvernamentale din zonă, reunite în cadrul Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş…

Pornind de la nimic, Centrul se poate lăuda cu un frumos şi consistent fond de carte, mai ales despre istoria şi cultura românească din Arcul Intracarpatic. Mult mai dificil şi mult mai complicat a fost constituirea arhivei CEDMNC alcătuită din mai multe fonduri arhivistice şi colecţii de documente

Înfiinţarea Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” a răspuns unei necesităţi stringente determinată de evoluţiile evenimentelor care aveau loc în arealul sud-estic al Transilvaniei. El nu s-a născut nici ca o replică şi nici împotriva cuiva. Centrul s-a născut pentru slujirea adevărului (de multe ori pentru restabilirea adevărului) pentru slujirea cauzei românilor deveniţi numeric minoritari în zonă, dar şi pentru slujirea ideii unei bune convieţuiri interetnice româno-maghiare, bazate pe o comunicare şi o conlucrare de bună credinţă în soluţionarea problemelor comune, precum şi pe respectul reciproc.

Prof. univ. dr. Valer DORNEANU,
Preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bucureşti

Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” – exemplu de înaltă responsabilitate, patriotism şi profesionalism.

Într-o vreme în care se estompează reperele morale iar instituțiile statale menite să vegheze la păstrarea fundamentelor identitare ale comunității – vlăguite de mărunte controverse partinice – ce par preocupate de cu totul alte probleme, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” se evidențiază a fi o excepție de înaltă responsabilitate, patriotism și profesionalism. Fiindcă nu multe sunt instituțiile de cultură din Țară care în doar două decenii de existență să poată etala un bilanț la fel de rodnic

Prof. univ. dr. Ioan WEIDNER-CIUREA,

Köln, Germania

Două decenii de activitate neîntreruptă pusă în slujba adevărului istoric

Aceasta fac Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” şi anume croiesc punţi de conlucrare şi bună cunoaştere reciprocă și de respectare a adevărului istoric.

Motto-ul sub care îşi desfăşoară activitatea cele două centre ar putea fi o afirmaţie-aforism a genialului Poet jurnalist Mihai Eminescu: „Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de ţară”. La aniversarea celor două decenii de activitate pusă în slujba adevărului istoric de către Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, apelăm, spre a marca această sărbătoare, la urarea lirică a poetului George Coşbuc: „Trăiască-ne ţara şi neamul!” (Imnul studenţilor), vorbind de ţara comună în care dorim a convieţui paşnic cu toate etniile şi a o face mai prosperă.

Dr. Catinca AGACHE,

Iaşi

 

Dragă Centrule Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”!

Centrul s-a născut din dragoste pentru oameni, dar și pentru slujirea adevărurilor științelor, a crescut cuviincios, umblând cu folos pe la școlile de care avea nevoie pentru a ieși cu fața curată în lume. Trecut cu doar doi ani de majoratul legal, pentru mine Centrul este de mult responsabil pentru gesturile sale, având dreptul să fie mândru (cu înțelepciune!) de ceea ce a făcut, să facă noi proiecte curajoase și să respecte obligația de a le duce până la capăt. Prin toate câte a trecut până la această vârstă a învățat și că drumurile, mai ales cele drepte, sunt pline nu doar de piedici ușor vizibile, ci și ascunse. Dar și că ele pot fi depășite.

Ana GRAMA,

Cercetător, Sibiu

 

Elogiu unei instituții

Sunt bucuros că de cei 20 de ani ai Centrului este legat și traseul meu biografic, pentru că de peste 20 de ani particip, anual, măcar la una – foarte importantă – dintre activitățile acestei instituții, la sesiunea anuală „Românii din sud-estul Transilvaniei – istorie, biserică, școală, cultură”, dar și la altele. Cunosc, așadar, pe oamenii Centrului în frunte cu colegul și prietenul Ioan Lăcătușu, și pe marii patroni ecleziastici ai Centrului, veritabilii oameni de cultură ÎPS Ioan Selejan și PS Andrei Moldovan. Toți, oameni de nădejde – cum se spune în popor, lumini ale spiritului, forțe morale și spirituale capabile să susțină patriotismul cu zidire, demnitatea cu fapte, onestitatea cu urmărirea interesului cel mare al Patriei, noblețea sufletului și a minții cu rezultatele obținute până acum și cu oamenii pe care-și i-au câștigat în jurul lor, cu statornicie.

Dr. Vasile LECHINȚAN

Despărțământul ASTRA Cluj

 

Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” – la ceas aniversar

La două decenii de existență a Centrului, fără a ne propune să facem un bilanț al activităților desfășurate, nu putem să nu ne referim, fie și pe scurt, la realizările de excepție care au uimit o țară întreagă și au provocat invidia celor ce nu știu să prețuiască adevărul, realitatea și înfăptuirile. Ne-am întrebat adesea cum a fost cu putință ca o mână de oameni neajutați, nesprijiniți și mai degrabă împiedicați să-și facă rostul, au reușit să înfăptuiască adevărate minuni. Putem explica, în primul rând, prin entuziasmul, curajul și perseverența susținute de credința lor în Dumnezeu și Țară.

Mihai NICOLAE, Director general,

prof. univ. dr. Corneliu-Mihail LUNGU,

SC Ștefadina Comserv SRL, București

 

Ubi fratres, ibi patria

Născută din necesitățile stringente, adesea dramatice, uneori tragice, ale neamului românesc de la întorsura interioară a Carpaților, prin curajul, devotamentul și priceperea unor fii ai neamului cu inimă de părinți ai fraților lor…, această instituție cu un nume atât de smerit a știut nu doar să îndrepte atenția autorităților locale, regionale și naționale asupra celei mai marginalizate comunități românești, in inima propriei țări!, ci și să ofere celor care simt creștinește și românește din lăuntru și din afara granițelor, șansa de a-și manifesta comuniunea cu frații de neam și credință.

Prof. univ. dr. Sebastian MOLDOVAN

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna”, Sibiu

 

Centrul „Nicolae Colan” – un sprijin pentru românii din judeţele Covasna şi Harghita

Din multele acţiuni pe care Centrul le patronează, cea mai importantă mi se pare organizarea periodică – cu o constanţă care nu se regăseşte nicăieri în România – a Sesiunilor de Comunicări Ştiinţifice pentru teme legate de românismul spaţiului sud-est transilvan, în cadrul cărora nivelul atins este foarte înalt. Dar, sesiunile acestea sunt importante, în primul rând, pentru că participă cercetători din toată ţara, faptul dovedind solidaritatea lor, şi prin ei a tuturor românilor, cu fraţii din Covasna şi Harghita; care pot constata suportul moral ce-l au, pot să-şi dea seama că nu sunt singuri. Şi, în continuitatea unui popor pe pământul de etnogeneză, solidarizarea naţională este cea mai importantă. La această aniversare urez Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” viaţă lungă! Şi pentru că şi-a îndeplinit sarcinile pe care şi le-a impus până acum, şi pentru că este nevoie de el şi în viitor, pentru aceleaşi sarcini.

Prof. univ. dr. Petre ŢURLEA,

Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir”, Bucureşti

 

Centrul Ecleziastic de Documentare, Mitropolit Nicolae Colan” – catalizator al eforturilor comune pentru supravieţuirea valorilor româneşti din această parte a ţării

Timp de 20 de ani sub egida Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” se desfăşoară, cu eforturi deosebite din partea organizatorilor, conferinţe, simpozioane, manifestări omagiale şi comemorative, se publică lucrări ştiinţifice, în cadrul cărora se fac cunoscute cultura materială şi spirituală, laică şi religioasă, a românilor din această parte a ţării…

Nu există sau nu pot găsi cele mai potrivite cuvinte pentru a exprima bucuria de a fi martorul acestei aniversări, de a exprima admiraţia şi recunoştinţa faţă de toţi cei implicaţi direct în activitatea prestigioasei instituţii, care tinde să devină de recunoaştere naţională şi internaţională.

La mulți ani! Vivat, crescat, floreat!

Prof. univ. dr. Ion GIURCĂ,

Universitatea „Hyperion”, Bucureşti

 

Un gând la o împlinire ce va fi continuată

Centrul Ecleziastic împlinește 20 de ani de la înființare. Aceasta este înainte de toate o dovadă peremptorie că și noi, românii, suntem capabili de proiecte și acțiuni de anvergură…

Parcurgând rapoartele de activitate anuală ale Centrului Ecleziastic ne aflăm în fața unei impresionante documentări, o grijă deosebită pentru cercetarea interdisciplinară a istoriei, culturii și spiritualității românești din sud-estul Transilvaniei, pentru modul cum sunt stabilite prioritățile de cercetare ale problematicii pe care o impune particularitatea zonei, și, în fine, pentru a găsi soluții de promovare pozitivă a conviețuirii românilor cu maghiarii.

Prof. univ. dr. emerit Ioan SABĂU-POP,

președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

 

Credinţă, istorie şi tradiţie românească la curbura Carpaţilor

Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe este o instituţie cu o activitate foarte intensă de promovare a spiritualităţii ortodoxe şi a culturii române în ţinutul Carpaţilor de curbură, ce se bucură de oblăduirea duhovnicească a Episcopiei Ortodoxe Române a Covasnei şi Harghitei, ce l-a avut în frunte două decenii pe ÎPS Ioan Selejan (în prezent Mitropolit al Banatului), iar apoi pe PS Andrei Moldovan…

De asemenea, Centrul pune la dispoziţia celor interesaţi o Bibliotecă şi fonduri de documente, coordonează activitatea Grupului de cercetare „Ion I. Russu”, care realizează analiza anuală a stadiului cercetărilor interdisciplinare a istoriei, culturii şi spiritualităţii româneşti din sud-estul Transilvaniei şi a convieţuirii interetnice româno-maghiare din acest areal şi decernează anual premiul „I.I. Russu” autorilor celor mai bune lucrări pe aceste teme, dar şi alte frumoase distincţii.

Acum, când se împlinesc 20 de ani de la înfiinţare, dorim acestei instituţii de cultură ce a primit numele Mitropolitului Nicolae Colan, ierarh cărturar, fiu al acestor frumoase locuri, să-şi împlinească rostul pentru care a fost creată, lucrând în continuare, în sud-estul Transilvaniei, cu ajutor dumnezeiesc, cu aceeaşi râvnă şi dragoste pentru credinţă, istorie şi tradiţie românească.

Pr. conf. univ. dr. Dorel MAN,

Universitatea „Babeş Bolyai”, Cluj-Napoca

 

Lucrare întru’ adevăr şi spirit

Când o lucrare este adevărată, spunea Tudor Vianu, este şi frumoasă. Lucrarea pe care o numim Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” este şi adevărată şi frumoasă, întruchipând ceea ce Mitropolitul numea ordinea nouă, înţeleasă ca luptă pentru adevăr şi spirit, ca deplinătate a minţii şi jertfei, îndreptând fiinţa „pe calea păcii”.

I-am cunoscut Centrului Ecleziastic preocupările ca jurnalist-radio, întotdeauna impresionat de disciplina intelectuală, echilibrul de idei, voinţa de elucidare a provocărilor, simţindu-i pe profesioniştii impecabili cum erau, în acelaşi timp, şi „fiii sufleteşti” ai marelui Arhiereu. Acest filon i-a dat Centrului prestanţă culturală, izbândă în cercetare şi manifestare ştiinţifică, reverberată într-un elevat sincretism în care îşi mărturisesc felul de a fi Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna”, Muzeul Spiritualităţii de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Editura Eurocarpatica, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, iar mai presus Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei.

Prof. univ. dr. Valentin MARICA,

Universitatea „Petru Maior” Tg. Mureş

 

La ceas aniversar: Douăzeci de ani de la înfiinţarea Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, din municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna (1996-2016)

Sunt convins că, în pofida tuturor greutăţilor, a piedicilor şi a ispitelor, truditorii acestei instituţii publice şi bisericeşti nu se vor opri aici ci vor continua să-şi dezvolte activitatea lor pe toate planurile, pe acest tărâm ştiinţific, publicistic, cultural şi mediatic, atât prin cât mai multe întâlniri cu diferiţi oameni de cultură şi artă, cu credincioşii, cetăţenii şi cititorii, inclusiv în mediul virtual, online, electronic şi prin publicarea a cât mai multe reviste şi cărţi, de folos cultural şi spiritual pentru cititorii ei şi nu numai!

Iar acum, în altă ordine de idei, doresc să apreciez în mod deosebit seriozitatea, competenţa, realismul, discernământul, hărnicia şi dărnicia întregii echipe, a membrilor, participanţilor şi simpatizanţilor precum şi colaboratorilor şi partenerilor care fac parte din acest veritabil colectiv – ştiinţific, organizatoric, cultural şi redacţional, şi să-i felicit pe toţi, la unison, pentru tot efortul depus în desfăşurarea activităţii lor, cu timp şi fără timp, rugându-mă ca Bunul Dumnezeu să le facă parte, în continuare, de mult succes, de mult spor şi de multe împliniri spirituale şi duhovniceşti.

Dr. Stelian GOMBOŞ,

Consilier, Secretariatul de Stat pentru Culte din cadrul Guvernului României, București

 

Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” la 20 de ani (1996-2016)

În cei douăzeci de ani de existenţă, sub egida Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe s-au desfăşurat un număr impresionând de activităţi, fiind totodată sprijinite şi o serie de publicaţii, printre care se numără şi „Acta Carpatica”…

Am nu doar speranţa, ci şi convingerea, că această colaborare dintre Asociaţiei Romano-Catolicilor din Moldova „Dumitru Mărtinaş” şi Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe va continua şi în viitor.

Prof. dr. Anton COŞA,

Asociaţia Romano-Catolicilor din Moldova „Dumitru Mărtinaş”, Bacău

Două decenii de misiune sfântă

În luna aprilie a anului 2016 se împlinesc două decenii de activitate rodnică a Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, instituţie care, în toţi aceşti ani, a slujit neamul românesc şi credinţa noastră strămoşească. Mărturisesc bucuria de a fi colaborator al acestei instituţii şi a oamenilor care, cu multă osârdie şi devotament, activează în cadrul acesteia…

Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” are menirea principală de a menţine, în această parte de ţară, conştiinţa naţională mereu trează, vie şi veghetoare şi de a păstra nealterată identitatea noastră românească. Viaţa celor care activează în cadrul acestei instituţii este închinată ţării şi credinţei strămoşeşti, care permanent îi poartă pe calea adevărului şi a dreptăţii.

Dr. Florin BENGEAN,

„Cuvântul liber”, Tg. Mureș

 

De la cuvântul rostit la faptele adevărate…

„Nimic nu are farmec cât au faptele bune”

Iată-ne astăzi prezenţi, la rându-mi cu acest mesaj – mărturie, alături de atâtea altele, la un eveniment cultural mai special… Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” împlineşte 20 de ani de la înfiinţarea sa. Este instituţia emblemă, onorantă şi generoasă gazdă a încă trei instituţii şi a multiplelor manifestări cultural ştiinţifice, artistice, oază de ortodoxie şi românitate din Arcul Intracarpatic.

Prin numeroasele activităţi desfăşurate de-a lungul acestor ani, prin noianul publicaţiilor şi volumelor apărute, o bună parte, credem despuiate, altele deja prăfuite de timp, s-a dovedit că obstacolele, erorile, frustrările, gesturile şi agitaţiile retrograde din partea unora, pot fi stăvilite şi învinse. Pentru toate aceste realizări, cei implicaţi în această „caravană” elogioasă de bijuterii spirituale au avut har şi înţelepciune, ambiţie şi statornicie. Li se cuvine tuturora, n-am să dau nume, ele sunt cunoscute şi lista rămâne mereu deschisă… Deci, tuturora, într-un plural al politeţii, Le urăm deosebite felicitări!

Prof. dr. Nicolae BUCUR,

Miercurea Ciuc

 

Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan – după 20 de ani, la fel de tânăr…

Înfiinţarea Centrului Ecleziastic de Documentare a venit ca o urmare firească a acestor eforturi de trezire a conştiinţei identitare româneşti. Împreună cu Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, Centrul a evidenţiat preocupări esenţiale pentru viaţa şi trecutul istoric al românilor în acest areal. A fost şi continuă să fie o muncă de Sisif, o provocare pentru toţi cei care au cercetat cu infinită răbdare în arhive, punând cap la cap mărturii şi fapte din trecut, împlinind un gol în istoria românilor care au trăit şi trăiesc în inima ţării.

Le mulţumim pentru tot ce-au făcut, iar asta înseamnă un îndemn pentru a-şi continua lucrarea cu aceeaşi răbdare, pasiune şi bună credinţă. Privind în urmă, nu pot să nu constat că am întinerit cu 20 de ani!

Dumitru MANOLĂCHESCU,

editorialist „Observatorul de Covasna”, Sfântu Gheorghe

 

Gânduri de recunoştinţă

Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan, în cei 20 de ani de fiinţare, a devenit un adevărat liant între elitele culturii române şi intelectualitatea care fundamentează educaţia societăţii noastre, reprezentată de dascăli, profesori, preoţi, de cei care au fost şi ar trebui să rămână adevăraţi apostoli ai neamului.

Prof. Doina DOBREANU,

Asociația Culturală „Dobreanu”, Subcetate, jud. Harghita

 

O şcoală dătătoare de speranţe, Centru Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”

La începutul mileniului trei, tendinţele globalizării lovind în caracteristicele naţionale, marele merit al Centrului este că prin toate acţiunile afirmă reperele identitare româneşti în ansamblu spiritualităţii, culturii şi civilizaţiei populare din sud estul Transilvaniei şi dovedesc existenţa neîntreruptă, pe aceste meleaguri, a populaţiei româneşti, încă de la zămislirea poporului nostru.

Activitatea susţinută a unor cercetători la această „Universitate culturală a neamului românesc” este apreciată prin editarea unor volume omagiale, 20 până acum, pentru colaboratori, cu ocazia unor date aniversare.

Prof. Corina BĂRĂGAN-SPOREA,

Despărţământul ASTRA Buzăul Ardelean

 

Gânduri la o aniversare

Prin conlucrarea pe care am avut-o cu Centrul Ecleziastic, cu oamenii care lucrează sau colaborează cu Centrul, m-am străduit să descopăr şi să interpretez aspecte noi în legătură cu realităţile complexe ale zonei, în legătură cu aspiraţiile comunităţii româneşti şi să găsim împreună cele mai adecvate răspunsuri la multitudinea de probleme existente. Rezultatul cercetărilor întreprinse în acest sens au fost publicate în anuarul „Angvstia”.

Prof. Mircea BODNARI,

Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, Sfântu Gheorghe

 

20 de ani de luptă pentru păstrarea şi afirmarea identităţii naţionale a românilor din sud-estul Transilvaniei

Timp de două decenii, Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” (CEDMNC) a reuşit să schimbe peisajul cultural al zonei în care trăim. Adevărată oază de ortodoxie şi românitate din Arcul Intracarpatic, alături de Liga Cultural-Creştină „Andrei Şaguna”, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Editura Eurocarpatica şi Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, CEDMNC a devenit, pentru mine, trăitor pe aceste meleaguri, un important reper identitar românesc.

Prof. Florentina TEACĂ,

Asociaţia Cultural-Creştină „Justinian Teculescu”, Covasna

 

O instituţie culturală valoroasă

Douăzeci de ani de existenţă nu înseamnă mult, dar în acest timp acest adevărat izvor de spiritualitate nu a fost doar o gazdă bună pentru celelalte instituţii şi organizaţii cultural-obşteşti, dar în cadrul lui au avut loc o serie de manifestări culturale şi civice de o deosebită importanţă pentru viaţa publică din cele trei judeţe. Intelectuali de diverse specialităţi şi orientări, oameni de litere şi pedagogi, cercetători şi preoţi, cu toţii s-au simţit atraşi şi s-au îndreptat spre acest minunat centru de cultură şi plăsmuire spirituală, unde patriotismul se află la el acasă, exprimat cel mai bine prin personalitatea de marcă a principalului activist în slujba neamului…

Editurile Eurocarpatica şi Grai Românesc care activează în cadrul instituţional al celor două centre au dat publicităţii o serie de cărţi şi numeroase studii ale unor autori din zonă sau din alte judeţe, care au ales să-şi publice lucrările în cadrul lor, introducându-se astfel în circuitul public file importante din istoria şi cultura românilor din această parte de ţară.

Prof. Mihai TRIFOI,

Bixad, jud. Covasna

 

O oază de ortodoxie în curbura Carpaților

Dacă vreți să vă cunoașteți viitorul, cea mai bună carte pe care se poate miza este istoria! Iar astăzi, când mai mult ca oricând este necesar să se vorbească despre istoricele valori naționale, mă bucur să mă gândesc la Domniile Voastre ca la adevărați corifei ai spiritului românesc.

Elena Maria TARTLER,

magistrat, Mărcuş, jud. Covasna

 

Un spațiu ce a facilitat exprimarea talentelor

Îmi amintesc de perioada mai de-nceput, când, prin anii 2001-2003, domnul Ioan Lăcătușu și colaboratorii săi, Violeta Pătrunjel cu Vasile Lechințan, lucrau intens, sub coordonarea Înaltpreasfințitului Ioan Selejan, la monumentala lucrare Românii din Covasna și Harghita. Istorie. Biserică. Școală. Cultură.

După 15 ani de la înființarea Episcopiei noastre, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, se lucrează cu sârg la o altă carte fundamentală: O candelă în Carpați, cu binecuvântarea, sprijinul și coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan Selejan.

Prof. dr. Luminița CORNEA,

Despărțământul ASTRA Covasna-Harghita, Sfântu Gheorghe

 

Un far călăuzitor în Transilvania

Toate scopurile acestei instituții de cultură, născute sub semnul concordiei, își găsesc materializarea într-o suită de manifestări, sesiuni de comunicări, simpozioane, omagieri, expoziții, mese rotunde, dezbateri, ședințe și întâlniri, având o paletă bogată de tematici, care vizează multe domenii, ce reprezintă preocupările locuitorilor din acest areal geografic, viața și activitatea lor.

Prof. Ligia GHINEA,

Secretar General al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

 

Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” – 20 de ani de activitate

ÎPS Ioan și apoi PS Andrei, binecuvântații episcopi ai Covasnei și Harghitei, au fondat și au sprijinit dintotdeauna activitatea fără întrerupere a Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, acesta constituindu-se, încă dela început, ca locul afirmării identității noastre românești fără a-și propune acțiuni sau afirmații decât în apărarea propriei noastre existențe de-a lungul timpului. Miile de pagini-document vor rămâne o dovadă sigură a trecerii noastre prin istorie.

Prof. Rodica PÂRVAN,

director, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, Sf. Gheorghe

 

Două instituții aflate în slujba românismului

Trebuie să amintesc aici munca deosebit de valoroasă și importantă pe care cele două instituții au desfășurat-o pentru a transpune în format electronic baza de date a Centrului European de Studii Covasna-Harghita și a fondului documentar al Centrului Ecleziastic „Mitropolit Nicolae Colan”, care s-au transformat în importante surse de documentare pentru contemporanii noștri, dar și pentru generațiile viitoare.

Prof. Ilie ȘANDRU,

Fundația „Miron Cristea”, Toplița

Biroul de presă al CEDMNC

Explicații foto:  

Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” la 20 de ani

Arhiva Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail