În cadrul Zilelelor Comunei Ozun care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, folclorul românesc care a fost prezent, pentru a doua oară, prin implicarea Asociațiunii ASTRA- Despărțământul Covasna-Harghita, a bucurat deopotrivă participanții mai mici sau mai mari și public prezent la acest eveniment.
„V-ați gândit vreodată cât de mult îi ajutați pe ceilalți prin simplul fapt că le oferiți un zâmbet, prin cuvintele spuse la momentul potrivit sau pur și simplu prin starea dumneavoastră de spirit atunci când sunteți veseli?
Așa sunt și ei! Copiii de la grădinița cu program normal și cei de la clasele primare, Ozun, sunt niște copii plini de viață, harnici și cel mai important, dornici de a ne oferi din puritatea și inocența lor prin intermediul programului artistic pe care ni l-au pregătit.
<<Sus, la munte, sus>> nu este un titlu ales întâmplător. Coordonați de către doamna educatoare Maria Florescu și respectiv, doamna învățătoare Daniela Penciu, acești copii vor încerca să ne introducă într-o atmosferă de folclor autentic românesc. Versurile cântecului pe care îl vor interpreta au rolul de a ne reaminti de pețitul de altădată, iar dansul pe care ni-l vor prezenta ne înalță inimile pe culmile munților veșnic mândri.”
Așa au fost prezentați cei 13 copiii minunați care, îmbrăcați în frumoasele costume populare pe care le-auu primit în dar anul trecut, din partea Asociației „Calea Neamului ” din Brașov, a cărui președinte este medicul Mihai Târnoveanu, se aflau la prima lor participare la Sărbătoarea comunității căreia îi aparțin. Cu emoții dar mai ales cu multă bucurie aceștia, prin programul artistic minunat pe care l-au pregătit au reușit să îi încânte pe cei care au fost prezenți în parcul din localitate.
Și pentru că orice efort depus merită recompensat, la coborârea de pe scenă fiecare dintre „artiști” a primit în dar din partea Asociației ASTRA- Covasna Harghita, prin grija vicepreședintei Maria Crețu-Graur, și a Asociației Calea Neamului din Brașov, președinte Mihai Tîrnoveanu, câte un pachețel cu dulciuri și jucării.
Rugând-o să ne transmită câteva gânduri legate de participarea la programul artistic din cadrul Zilelor Comunei Ozun, înv. Daniela Penciu ne-a spus: <<,,Vom urca sâmbată pe scena din Ozun!”, cu acest gând am adormit în multe seri. Cu emoție, noi, cadrele didactice și elevii noștri, ne- am îmbrăcat și ne-am aranjat pentru acest spectacol. Ajunși în parc, am privit scena. Eram mândri că vom urca acolo. Ne simțeam mici vedete. Chiar dacă am urcat timid pe scenă și inimile ne băteau cu putere, am reușit să cântăm și să dansăm. Emoția răzbătea din fiecare răsuflare. Cu mic, cu mare, am primit cu emoție aplauzele celor din jur și cei mici s-au bucurat de jucăriile si dulciurile primite de la oameni dragi, iar noi cadrele didactice vom adăuga încă o diplomă lângă celelalte. Vremea a ținut cu noi și ploaia ne-a ocolit, am putut face fotografii și am întins o horă când au cântat următorii artiști. Le mulțumim organizatorilor pentru invitație și dorim să urcăm și la anul pe scenă de la Zilele Ozunului, să arătăm că suntem talentați și punem suflet în ceea ce facem.”>>
Mult suflet au pus în programul pe care l-au prezentat și membrii Ansamblului Colegului „Țara Bârsei” din Prejmer, jud Brașov, alături de prof. Adrian Negrilă, care, la final ne-a declarat: „Cel mai important lucru este că le dăm ocazia acestor tineri să se producă pe scenă, prin actul artistic, și dacă ar fi cât mai multe activități de acest gen, organizate în cât mai multe locuri, s-ar dezvolta, pe undeva, chiar spiritul patriotic, de păstrare a tradițiilor; nu le putem păstra dacă nu le promovăm, nu putem păstra niște valori dacă nu le arătăm. Astfel, tinerii pot fi văzuți, la rândul lor alte generații de tineri vor îndrăgi folclorul care este un nestemat al ființei noastre naționale; prin asta se definește orice popor, prin tradiție, folclor, asta ne definește și ne unește pe noi ca popor. Acțiunile culturale nu sunt decât expresia voinței, a pasiunii și a respectului față de tradiții, implicit de țara în care locuim. (…) E bine că se întâmplă astfel de evenimente culturale și, pe această cale doresc să mulțumesc și să felicit conducerea Asociațiunii Astra- Despărțământul Covasna-Harghita, prin vicepreședinta Maria Crețu-Graur, pentru toate acțiunile pe care le organizează pentru comunitatea românească din județ, și nu sunt puține.”
Ana Ciocici-Costache