Festivalul Naţional de Debut în Regie „DebutanT”, organizat de Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, va fi finanţat cu 6.000 de lei de Consiliul Judeţean Covasna, suma fiind aprobată luni, în şedinţă extraordinară.

Ediţia din acest an a festivalului, care va avea loc în perioada 30 octombrie-4 noiembrie, este consacrată regizorilor debutanţi, respectiv absolvenţilor facultăţilor de profil din ţară sau masteranzilor care au absolvit după anul 2015 inclusiv, iar în cadrul acestuia vor fi prezentate zece spectacole realizate de aceştia.

Câştigătorul festivalului va obţine un contract pentru montarea unui spectacol cu trupa din Sfântu Gheorghe, a declarat, pentru AGERPRES, directoarea teatrului, Anna Maria Popa.

Potrivit acesteia, în programul festivalului mai sunt cuprinse, printre altele, lansări de carte, proiecţii de filme şi ateliere susţinute de membrii juriului.

Ediţia de anul trecut, dedicată actorilor debutanţi, a fost câştigată de actriţa Paula Rotar, absolventă a Facultăţii Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca şi masterand al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti, care a obţinut drept premiu un contract de colaborare cu Teatrul „Andrei Mureşanu” pe durata unui an, cu posibilitate de prelungire.

Conducerea teatrului a definit festivalul DebutanT drept „un produs cultural conceput să funcţioneze ca un motor de căutare a artiştilor aflaţi la început de drum”, dar şi „motorul” unei strategii culturale „împotriva anchilozării”, prin deschiderea unui spaţiu de întâlnire şi confruntare între cei mai talentaţi tineri artişti – actori, regizori, scenografi, coregrafi, dramaturgi, compozitori de muzică de teatru.

Festivalul, realizat în parteneriat cu Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport Covasna şi Asociaţia Şpraiţ, este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional cu 70.000 de lei.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail