O manifestare artistică de anvergură se va derula în municipiul de sub Tâmpa  începând de astăzi, 27 ianuarie (Ziua de naștere a lui Wolfgang Amadeus Mozart )  și până sâmbătă, 13 februarie 2021: Festivalul dedicat genialului compozitor, organizat pentru al șaselea an consecutiv de Opera Braşov, de data aceasta transmis în mediu virtual.

Artizanul acestei inițiative minunate puse în practică în iarna lui 2015 este pianistul Ovidiu Lucian Mezei, iar succesul fiecărei ediții se cerea continuat, chiar dacă acum suntem sub „asediul” Pandemiei.

 

                Festivalul Mozart în premieră online

 

Opera Brașov inaugurează tradiționalul Festival Mozart în condiții aparte de siguranță, anume în sistem online. La 265 de ani de la nașterea compozitorului  suntem invități să urmărim în transmisiune directă, spectacolul de Deschidere, „Bun găsit, domnule Mozart!”. Vor fi prezentate miercuri 27 ianuarie 2021, de la ora 18.30, selecțiuni din capodoperele mozartiene „Nunta lui Figaro”, „Cosi Fan Tutte”, „Don Giovanni”, „Răpirea din serai”, „Idomeneo”, „Flautul fermecat”, în interpretarea cunoscuților soliști Aurelia Florian, Anda Pop, Carmen Topciu, Nicoleta Chirilă, Cristina Roșu, Simona Manole, Lăcrămioara Schuller, Maria Catrina, Sonia Hazarian, Adrian Mărcan, Liviu Iftene, Alexandru Aghenie, Dan Popescu, Ștefan Schuller, Grupul Vocal ”Anatoly”. Își dă concursul Orchestra de Cameră a Operei brașovene. Va acompania la pian maestrul Ovidiu Lucian Mezei, cel care a gândit fiecare ediție. Prezentarea va fi făcută de Lorand Cristian. Scenografia: Rodica Garștea. Regie scenă/Coordonator spectacol: Silvia Papadopoulos. Spectacolul acesta, ca și celelalte din Festival, sunt transmise online în direct pe pagina de Facebook a Operei Brașov și pe Canalul oficial de YouTube și vor putea fi vizionate gratuit! Evenimentele se desfăşoară cu sprijinul Primăriei municipiului Braşov. Sponsor: ”Kronospan”.

 

„Così fan tutte”, altfel

După cum ne-a relatat Cecila Toma, P.R. al Operei Brașov, sâmbătă, 30 ianuarie 2021, de la ora 18.30, continuă cea de-a șasea ediție a Festivalului Mozart cu cel de-al doilea spectacol transmis online în direct: opera bufă „Così fan tutte” de W.A. Mozart. Lucrarea, în două acte, a avut premiera pe 26 ianuarie 1790, la Burgtheater din Viena. Compozitorul însuși a dirijat următoarele reprezentații, după care opera nu a mai fost pusă în scenă până la moartea lui Mozart. În Marea Britanie s-a jucat, pentru prima oară, în 1811, la King’s Theatre din Londra. În Statele Unite ale Americii, „Così fan tutte” a văzut luminile rampei abia în 1922, la Metropolitan Opera din New York.

Libretul a fost scris de Lorenzo da Ponte, colaboratorul lui Mozart și la „Nunta lui Figaro” și „Don Giovanni”. „Così fan tutte” este titlul prescurtat, în traducere, „Așa fac toate”, cuvinte ce sunt cântate de cei trei bărbați, Ferrando, Guglielmo și Don Alfonso, în actul al doilea, chiar înainte de final; această frază melodică este citată și în uvertura lucrării. Da Ponte mai folosise expresia „Așa fac toate cele frumoase” și înainte, în „Nunta lui Figaro”. Însă titlul complet este „Così fan tutte, ossia La scuola degli amanti”: „Așa fac toate, și anume Școala amanților”.

Subiectul operei tratează infidelitatea femeilor, spre deosebire de celelalte lucrări ale lui Mozart, cum ar fi „Don Giovanni” sau „Nunta lui Figaro”.

Din distribuția spectacolului de sâmbătă seara fac parte Valentina Mărgăraș – Fiordiligi, Asineta Răducan – Dorabella, Mihai Irimia – Ferrando, Valentin Marele – Guglielmo, Corina Klein – Despina, Marian Rește – Don Alfonso. Își dau concursul Corul și Orchestra Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică a spectacolului poartă semnătura maestrului Cristian Mihăilescu. Scenografia și costumele sunt create de Rodica Garştea. Mișcarea scenică: Nermina Damian. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Coordonator spectacol: Anda Tabacaru. Regia scenă: Dan Antipa.

 

  Concert vocal-simfonic extraordinar în cadrul Festivalului Mozart 2021

Festivalul continuă sâmbătă, 6 februarie 2021, de la ora 18.30, cu un Concert vocal-simfonic extraordinar dedicat geniului muzicii universale. În program figurează două lucrări însemnate din creația mozartiană, „Simfonia concertantă pentru vioară, violă și orchestră în Mi bemol Major, K. 364”, soliști: Adrian Pipaș – vioară și Gabor Előd – violă și Motetul „Exsultate, jubilate K. 165”, având-o ca solistă pe soprana Aurelia Florian. Își dă concursul Orchestra Operei Brașov, la pupitrul căreia se va afla maestrul dirijor Traian Ichim. Regie scenă: Marilena Aldea.

„Simfonia concertantă in Mi bemol Major pentru vioară, violă şi orchestră , K. 364” a fost compusă în 1779, în timpul unui turneu european ce a inclus Mannheim și Paris. Mozart a excelat în acest gen aflat la încrucișarea simfoniei și concertului, iar această lucrare poate fi considerată cea mai reușită realizare a sa, putând fi luată drept model. „Partea l, «Allegro maestoso», se remarcă prin amploarea dezvoltărilor şi prin cumpănita prezentare a soliştilor în contextul instrumental general. Partea secundă, «Andante», este pătrunsă de nobleţea unui dramatism reţinut, rezolvând problematica unei veritabile simfonii în trei părţi, iar finalul, «Presto», se caracterizează prin sprinteneală şi expansivitate”, afirma criticul muzical Petre Codreanu.
„Exsultate, jubilate K. 165” a fost compus de Mozart în anul 1773 la Milano, unde se afla pentru premiera operei „Lucio Silla”. Lucrarea are caracter religios, de aceea este întâlnită în cadru liturgic, însă motetul are multe trăsături în comun cu ariile de concert ale compozitorului, așa cum sunt și cele extrase din operele sale. De asemenea, în această lucrare, Mozart a folosit elemente de concert. Părțile acestui motet sunt: „Exsultate jubilate” – Allegro, „Fulget amica dies” – Secco Recitative, „Tu virginum corona” – Andante, „Alleluja” – Molto allegro.

„Nunta lui Figaro” încheie Festivalul Mozart ediția 2021

Cea de-a șasea ediție a Festivalului Mozart se încheie sâmbătă, 13 februarie 2021, de la ora 18.30, cu binecunoscuta operă buffă „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart. Libretul a fost scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte, care a fost inspirat de comedia lui Beaumarchais – La folle journée ou Le mariage de Figaro. Premiera operei a avut loc la 1 mai 1786, la Burgtheater din Viena, cu Mozart însuşi ca dirijor. „Nunta lui Figaro” s-a reluat un an mai târziu, la Praga, unde s-a bucurat de un triumf răsunător.
„Nunta lui Figaro” explorează teritorii pe care mulți le-au găsit îngrijorătoare atunci când a fost scrisă  la mijlocul anilor 1780. Ceea ce a dat de gândit a fost relația, adesea controversată, dintre clasele sociale. De aceea, piesa originală a lui Beaumarchais a fost interzisă de autoritățile din Franța, iar opera lui Mozart a creat nervozitate în rândul monarhiei austriece. Atât piesa cât și opera fac disticție clară în ceea ce privește limitările impuse de rang și privilegii, arătându-ne că bunul simț poate învinge cu ușurință bogăția și puterea și că modestia autentică poate depăși aroganța nejustificată. Dialogul lui Da Ponte este subtil și meticulos stratificat dar, în același timp, ingenios și antrenant. Muzica lui Mozart este bine realizată și extrem de sofisticată, foarte melodioasă și contagioasă.
Acţiunea operei se petrece în Castelul Contelui Almaviva, în Sevilla, în secolul al XVIII-lea. Desfăşurarea din „Nunta lui Figaro” este un lung şir de „qui pro quo”-uri şi răsturnări de situaţie care fac din această operă o comedie spumoasă şi de succes. Contele Almaviva, săturat de anii de căsnicie cu Rosina, îi face avansuri menajerei Susanna, iubita lui Figaro. Contele vrea să împiedice căsătoria celor doi şi încearcă toate şiretlicurile. Încurcăturile se ţin lanţ, Rosina îi joacă şi ea o festă soţului pentru ca, în final, Contele Almaviva să-i ceară iertare în faţa tuturor, iar Figaro şi Susanna să îşi redobândească încrederea şi fericirea. Din distribuția spectacolului fac parte invitata Laura Eftimie (de la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța) în rolul (Susanna), Marian Rește (Figaro), Adrian Mărcan (Contele Almaviva), Anda Pop (Contesa), Anca Panait (Cherubino), Sonia Hazarian (Marcellina), Ștefan Schuller (Doctorul Bartolo), Liviu Iftene (Don Basilio), Alina Ichim (Barbarina), Mugurel Oancea (Don Curzio), Paul Tomescu (Antonio), Andromeda Nemeș, Mariana Tomescu (Două fete tinere). Își dau concursul Corul și Orchestra Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ciprian Teodorașcu (de la Opera Națională București). Regia artistică este semnată de Carmen Dobrescu. Scenografia și costumele sunt create de Rodica Garștea. Mișcarea scenică: Nermina Damian. Asistent regie: Anda Pop. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Regia de scenă: Silvia Papadopoulos.

000
Repetăm în final precizare potrivit căreia toate spectacolele vor fi transmise online, în direct, pe pagina de Facebook a Operei Brașov și pe Canalul oficial de YouTube și va putea fi vizionat gratuit!

Mult succes și să ne dorim să revedem cât mai curând din… sală toate spectacolele, inclusiv capodoperele mozartiene din cadrul prestigiosului Festival Mozart!

                                                      Horia C. Deliu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail