„Colindăm pe astă lume 

De când cântul n-avea nume

Colindăm străvechi colinde

Cât pământul se întinde

 

Colindăm azi lui Iisus

Domnul nostru cel de sus

Colindăm în cor spre el

Să se-audă până-n cer

 

Colindăm la porți de Rai

În al nostru dulce grai

Colindăm Pământului

Pe coamele vântului.”

Așa a debutat cea de-a XXXI – una ediție a Festivalului de colinde „Crăciunul la români”  organizat duminică, 18 decembrie a.c, de Primăria, Consiliul local și Căminul Cultural Sita Buzăului. De o mulțime de copii frumoși, entuziasmați, îmbrăcați în costume populare am fost întâmpinați duminică, la căminul cultural din localitate. În sala arhiplină au fost prezenți de la cei mai mici, până la bunici. Într-un spectacol plin de căldură sufletească am simțit cu toții spiritul Crăciunului și ne-am molipsit de entuziasmul și bucuria copiilor, mai ales când Moș Crăciun și-a făcut apariția în sală.

În deschiderea evenimentului care a intrat deja în tradiția localității și care duce mai departe valorile și tradițiile atât de frumoase specifice nouă, românilor, primarul comunei,  Nicolae Stoica, a spus : „Dragi copii, dragi părinți, dragi preoți, mă bucur că în această perioadă, în preajma sărbătorilor de Crăciun, ne întâlnim din nou în această sală! În această seară vom încerca să-l aducem din nou pe Moș Crăciun, alături de copii. Cu această ocazie felicit consiliul local care a făcut posibilă venirea acestuia, de asemenea vreau să felicit profesorii și pe toți cei care vor fi alături de noi în această seară, și ne vor încânta inimile cu colinde.”

Părintele Protopop, de asemenea prezent în sală, a avut câteva cuvinte de spus despre această frumoasă sărbătoare: „Sărbătoarea Crăciunului sau a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos este prin excelență sărbătoarea bucuriei, sărbătoare care v-o doresc și dumneavoastră să fie așa cum o trăiau străbunii noștri, cu bucuria sfântă pe care o aveau în suflet și în inimă . Până la urmă cred că asta este cel mai important, ca în inima noastră să se nască pruncul Iisus. Ceea ce fac copii aici, pe scenă, este să îl aducă în inimile voastre. Vă doresc tuturor sărbători binecuvântate, pline de bucurie sfântă!”

De răspândirea voii bune au fost responsabili apoi elevii Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu” din localitate, grupul vocal „Muguri Siteni” format din elevi din ciclul primar de la aceeași unitate de învățământ, elevii Școlii Gimnaziale nr. 2 Ciumernic și ai Scolii Gimnaziale Zăbrătău, Grupul vocal „Voiniceii” al Școlii Gimnaziale nr. 3 din Bobocea, precum  și elevii Școlii Gimnaziale „Andrei Șaguna” din Barcani.

Programul a mai cuprins  sceneta „Poveste de iarnă”-teatru de păpuși, prezentată de Teatrul „Strada” dar și colinde cântate de Mălina Boricean, precum și de  grupurile vocale și corurile de adulți din Zona Buzaielor, și-anume:  grupul vocal „Fetele cu dor” al Căminului Cultural din  Sita Buzăului, grupul vocal „Pădurenii” din Barcani și nu în ultimul rând Corul „Plai Întorsurean” din Întorsura Buzăului.

De-a lungul a patru ore care pot fi numite doar minunate, am admirat talentul, portul, entuziasmul, fericirea, dăruirea și pregătirea atât fizică cât și sufletească care a culminat cu acest reușit spectacol. Felicitările pentru inițiatori și organizatori sunt de prisos.  Sperăm ca și în viitor să avem parte de asemenea manifestări culturale care să semene în sufletele oamenilor speranță și bucurie.

Georgiana- Mădălina COMAN

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail