Probele din cadrul sesiunii iunie – iulie a examenului de bacalaureat s-au derulat fără incidente în județul Covasna, conform datelor Inspectoratului Școlar Județean. Primele rezultate vor fi afișate mâine și tot mâine vor putea fi depuse contestații, de către candidații nemulțumiți de nota obținută.

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2018, încep luni, 25 iunie, cu testul de Limba şi literatura română – proba E)a). La aceasta s-au înscris 1172 elevi din județ, dintre care 66 au fost echivalați. Prezența a fost de 1033 candidați și niciunul nu a fost eliminat, conform Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna.

Marți, 26 iunie, a fost susținută proba scrisă la limba și literatura maternă, la care s-au înscris 751 candidați din județ, au absentat 23, astfel că prezența a fost de 728 candidați. Niciunul nu a fost eliminat.

În data de 27 iunie s-a desfășurat proba scrisă obligatorie a profilului, în județ susținându-se la disciplina matematică sau istorie. Pentru această probă s-au înscris 1064 candidați, din care au absentat 55. Nu au fost eliminări din examen. Pentru disciplina istorie s-au înscris 387 de elevi și au fost 379 prezenți, iar pentru matematică s-au înscris 677 și au fost prezenți 630.  Ultima probă din cadrul acestei sesiuni s-a derulat în data de 28 iunie, proba la alegere a profilului și a specializării. În județul Covasna, la această probă au participat 1022 candidați și niciunul nu a fost eliminat.

De altfel, conform datelor IȘJ Covasna, toate probele scrise ale examenului național de bacalaureat – sesiunea iunie-iulie s-au derulat fără incidente.

Primele rezultate vor fi afișate mâine, 4 iulie (până la ora 12:00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 12:00-16:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obținerea notei 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

„În conformitate cu prevederile metodologice, aplicate începând cu anul 2017, în urma evaluării lucrărilor contestate „nota inițială se poate modifica, după caz, prin creștere sau descreștere, prin nota acordată la contestații.” Cu alte cuvinte, nota comisiei de contestații este finală, întrucât nu se mai aplică regula celor 0,5 puncte diferență între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații.”- au transmis reprezentanții Ministerului Educației Naționale.

Anul trecut, procentul de promovare la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, a  fost, în județul Covasna, de 69,36 la sută, în urma soluţionării contestaţiilor depuse.

Vom reveni cu informații.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail