În cadrul programului Săptămâna Verde derulat săptămâna trecută la Colegiul Național „Mihai Viteazul” (CNMV), elevii clasei a II-a B Step by Step au luat parte la activități de EXPLORARE a mediului înconjurător.
Cum s-a desfășurat?
Pentru elevii clasei a II-a B, Săptămâna Verde a debutat cu activitatea „Plantează o floare și te vei bucura de munca ta!”. Elevii au avut ocazia să se apropie de natură desfășurând una dintre ceele mai frumoase activități. Au observat mări de flori care au luat naștere dintr-o mică sămânță și au plantat urzici ornamentale.
Marți s-au îndepărtat puțin de Sf. Gheorghe, dar nu și de natură, ci dimpotrivă. Au ajuns într-o mică livadă cu mere, pere, prune, struguri și gutui din Întorsura –Buzăului. În această zi memorabilă au aflat noi răspunsuri la întrebarea „Ce aș face cu un măr?” și și-au bucurat papilele gustative cu mere proaspete, suc de mere și plăcintă cu mere. După un asemenea răsfăț au cules cu mare grijă mere și le-au aranjat în lădițe pentru iernat.
Miercuri și Vineri i-au cunoscut pe cei 3 R: Reducere, Refolosire, Reciclare, activități din cadrul Proiectului Național „Harta reciclării” unde au înțeles diferența dintre gunoi și deșeu reciclabil, dar una dintre cele mai importante învățături este aceea că „Cel mai bun gunoi este cel pe care nu l-am produs.” Am învățat și despre faptul că natura și-a dezvoltat un mod de a se descurca cu gunoaiele pe care le produce, totul se transformă. Merele cad din copac și, dacă nu sunt mâncate de niciun animal, vor fi mâncate de insecte, apoi se descompun și devin pământ.
În cadrul aceleiași activități elevii au prezentat rodul muncii lor, constând într-un obiect confecționat din materiale reciclabile. Scopul acestui proiect a fost acela de a implica familia într-o activitate alături de propriul copil.
Joi, cu toate că afară vremea era mohorâtă elevii clasei a II-a B Step by Step împreună cu colegii din clasa a II-a C și doamnele învățătoare Ballo Lavinia, Banciu Melania, Ola- Prundar Gabriela au plecat să descopere „Drumul pâinii – de la bobul de grâu la cuptor”. După o scurtă excursie au coborât la moara de la Băcel. Acolo au observat cum domnul morar macină boabele de grâu și cu ajutorul unor mașini speciale le transformă într-o făină albă ca neaua. Sacii cu făină erau duși în brutărie unde mâini pricepute pregăteau pâine, cornuri și cozonaci delicioși.
Ce element mai reprezentativ al culorii verzi poate fi , dacă nu măiestuosul BRAD cu frunze verzi în toate anotimpurile. Cu această ocazie am vizitat și Pepiniera de Brazi Argntii de la Chichiș.
Ce am învățat în Săptămana Verde?
În decursul aceste săptămâni ne-am conectat cu natura, am realizat efectul pe care noi oamenii îl avem asupra Pământului.
Prin aceste activități vrem să plantăm semințe de schimbare, nu este mereu ușor, dar îngrijite, ele cresc, înfloresc și ajung să fie ceva minunat.
Prof. înv. primar: Gabriela Ola-Prundar/ Melania Banciu