18 echipe din țară, dar și din Ungaria, au anunțat participarea la Festivalul preparatelor la ceaun, derulat sâmbătă, 2 septembrie, la Covasna.
Aflat la cea de-a X-a ediție, evenimentul se desfășura în cadrul Zilelor orașului – stațiune, lângă Casa de Cultură.
Directorul executiv al Asociației Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din județul Covasna, Vajda Lajos, unul dintre organizatori, a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, că la festival au confirmat participarea echipe din județ, din alte județe, dar și din Ungaria.
„Deocamdată, au anunțat participarea vreo 18 echipe, însă înscrierile continuă (până în preziua concursului – n.r.). Vor veni și din Ungaria, din localități înfrățite cu Covasna, câteva echipe. Evenimentul reprezintă o atracție; participarea este simplă, regulamentul concursului este neschimbat.”- a declarat Vajda Lajos.
Evenimentul se va desfășura sub forma unui concurs gastronomic adresat echipelor compuse din maximum patru bucătari amatori, care vor avea de pregătit mâncăruri la ceaun, folosind în special rețete tradiționale, pentru aproximativ 30 de persoane.
„Concurenții vor trebui să pregătească specialități la ceaun, de sezon, să zicem!”- a precizat directorul executiv al ASIMCOV.
Taxa de participare este una simbolică și constã în câte o sticlã de vin alb şi roşu.
La final, echipele vor fi evaluate de către un juriu care va puncta gustul şi aspectul preparatelor, modul de pregătire a mâncărurilor dar şi decorarea mesei, ţinuta concurenților, organizarea și atmosfera din echipă.
Organizatorii vor oferi cupe în memoria unor personalități locale.
Directorul executiv al ASIMCOV, Vajda Lajos, a declarat că „Festivalul preparatelor la ceaun” se înscrie în rândul evenimentelor organizate de Asociație, în scopul promovării gastronomiei locale și a turismului.
La sfârșitul lunii octombrie (a.c.), sub egida ASIMCOV este programat să se desfășoare, la Sfântu Gheorghe, festivalul gastronomic „Parada Cârnaţilor” ajuns la cea de-a XV-a ediție.
Aceste festivaluri atrag, an de an, concurenți și turiști din țară și chiar din afara țării, a precizat directorul ASIMCOV.
Ana Ciorici Costache