Avem o veste minunată pentru iubitorii de amuzament în aer liber: duminică, 1 Mai 2022 înainte de prânz  se reia un obicei pitoresc ce atrăge mulți localnici din zonă, inclusiv din județul Covasna, dar și turiști din țară, chiar de peste hotare. Ne referim la Parada Junilor din Şcheii Brașovului, un  spectacol folcloric grandios ce are loc în mod tradiţional  în Duminica Tomii.

Cu acest prilej circulația auto pe străzile  din  centrul istoric  al vechiului burg transilvan este închisă în perioada respectivă, astfel că mulțimea de privitori are acces nestingherit la pitoreasca manifestare.

Ca atare, o mare de oameni  ocupă  până la refuz  trotuarele admirând defilarea celor  şapte Cete de juni ce trec  grupate călare pe nişte bidivii minunați,  alaiul fiind  primit  cu  aplauze, ovaţii şi fulgerări ale bliţurilor aparatelor foto. Călăreţii  salută mulţimea strigând “Hristos a Înviat”, iar asistenţa răspunde în cor, “Adevărat a Înviat!”  Cele şapte  grupuri ce intră în zona centrală a Brașovului sunt Junii Tineri, urmaţi de Junii Bătrâni, Curcani, Dorobanţi, Braşovecheni, Roşiori şi Albiori.  După ce coboară pe  strada Mureşenilor, străbat largul bulevard  de lângă celebrul Hotel ARO, pe lîngă Parcul Central, trec prin faţă la Modarom şi se întorc pe strada cea mai cunoscută, Republicii. Cu  toţii, urmaţi şi de mulţi admiratori se îndreaptă apoi  spre  Pietrele lui Solomon, unde într-un cadru natural  are loc până seara târziu o petrecere câmpenească tradiţională.

 A existat o întrerupere de doi ani generată de  Pandemie

După doi ani de întrerupere, din cauza restricțiilor legate de Pandemie, anul acesta la Brașov se reia cu un interes major tradiția Coborârii Junilor în cetate. Manifestarea folclorică amintită reprezintă  o emblemă a frumosului oraș de la poalele Muntelui Tâmpa. Evenimentul este unic în țară!

”Vor  participa 215 juni călare, pe același traseu care a fost an de an. Vă invităm să ciocnim un ou roșu și să bem un pahar împreună, a declarat Marius Gonțea, secretar al Asociației Uniunea Junilor din Șcheii Braşovului şi Braşovul Vechi, în cadrul unei Conferinței de presă organizată  ieri. După doi ani de întrerupere din cauza restricțiilor legate de Pandemie, iată că Brașovul reia frumoasa tradiție a Coborârii Junilor în Cetate, o tradiție care este unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale Brașovului, care dă identitate Brașovului și care este unic în țară,  nu numai pentru simbolistica sa, ci și pentru amploarea pe care o are.

 Eveniment unic în țară!

Grandiosul eveniment Parada Junilor este organizat  de municipalitate în parteneriat cu Asociaţia „Uniunea Junilor din Șcheii Braşovului şi Braşovul Vechi”, care reprezintă toate cele Șapte cete de juni, iar Consiliul Local a aprobat un buget de 225.000 lei pentru Paradă și alte evenimente colaterale. Ne referim la Târgul de Artă Tradițională și Meșteșuguri, ca și la Târgul Producătorilor Locali, organizate în parteneriat cu Centrul Cultural Reduta și respectiv cu Comunitatea ROMO.

Închirierea unui cal poate ajunge și la 800 de lei. Proprietarii teraselor de pe traseul paradei, în special cei de pe strada Republicii, trebuie să ridice mobilierul urban în timpul defilării, pentru buna desfășurare a spectacolului.

…Se pare că vremea va ține cu Junii și cu spectatorii, după atâta ploi și frig, prima zi din luna lui Florar anunțându-se prietenoasă.

Distrație plăcută!

Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail