Biblioteca Județeană „Bod Péter” lansează astăzi, de Ziua Națională a Lecturii, la Ghelința, ediția din acest an a programului itinerant „Mesekerék – Roata poveștilor”, care se adresează elevilor din clasele a II-a și a III-a. Cu acest prilej, se va discuta și extinderea în mediul rural a programului „Firul de aur”, ce își propune să îi provoace la lectură pe elevii din ciclul primar și care vizează, totodată, conștientizarea părinților cu privire la importanța lecturii zilnice pentru copiii care încă nu au învățat să citească.

Programul „Mesekerék – Roata poveștilor”, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Covasna, și destinat elevilor din județ, își propune să popularizeze lectura, respectiv să dezvolte prin aceasta personalitatea micilor cititori, sperând că astfel pot fi îndemnați să rămână sau să devină utilizatori ai bibliotecilor publice, au transmis reprezentanții instituției.

„Cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii, bibliotecari ai Bibliotecii Județene <<Bod Péter>> vor face în 15 februarie o vizită la biblioteca comunală din Ghelința, unde va avea loc ediția din acest an a programului – caravană livrescă itinerantă <<Mesekerék – Roata poveștilor>>, destinată copiilor din clasele a II-a și a III-a. În curând, programul se va organiza și în zona Întorsurii Buzăului. De asemenea, cu ocazia vizitei, se va discuta extinderea în mediul rural a programului de popularizare a cititului, intitulat <<Aranyfonál – Firul de aur>>, organizat deja cu succes, de către Biblioteca Județeană, pentru elevii de 10-14 ani, din Sfântu Gheorghe și familiile acestora.”- a informat Kolumbán Melinda, bibliotecar și coordonator al programului „Firul de aur”.

Înscriere gratuită, la Biblioteca Județeană, în această săptămână

Tot în cinstea Zilei Naționale a Lecturii, de astăzi și până la finalul săptămânii, înscrierea la Biblioteca Județeană și reînnoirea permisului este gratuită, a anunțat conducerea instituției.

Documente necesare la înscriere sunt: carte de identitate; în cazul copiilor sub 14 ani, cartea de identitate sau copia actului de identitate al unuia dintre părinţi sau al tutorelui.
Înscrierea se poate face doar personal (cu excepţia copiilor sub 14 ani), permisul de intrare în bibliotecă poate fi utilizat doar personal de către titular. În cazul copiilor sub 14 ani, permisul acestora poate fi utilizat și de către părinți. Cititorii vârstnici sau bolnavi pot împuternici, prin completarea unui formular, o altă persoană să împrumute documente în numele lor, au transmis reprezentanții Bibliotecii.

Potrivit acestora, permisul de intrare în bibliotecă se eliberează pe o perioadă de 5 ani, şi se prelungește anual. La prelungirea anuală se solicită prezentarea cărții de identitate. După expirarea perioadei de 5 ani, permisul va fi înlocuit cu unul nou. Permisul de intrare dă posibilitatea titularului să frecventeze toate compartimentele publice ale bibliotecii, inclusiv filiala acesteia, aflată în strada Sporturilor din Sfântu Gheorghe.

Detalii pot fi aflate accesând site-ul Bibliotecii: https://kmkt.ro/beiratkozas-a-konyvtar-hasznalatanak-feltetelei (versiunea în română a postării este accesibilă printr-un clic pe RO, în partea din dreapta sus a paginii).

Ziua Națională a Lecturii, instituită prin lege, anul trecut

De anul trecut, 15 februarie a fost desemnată Ziua Națională a Lecturii, fiind instituită prin Legea nr. 21/14 ianuarie 2022.

Data de 15 februarie nu a fost aleasă întâmplător. În expunerea de motive, inițiatorul Legii, liberalul Sebastian Burduja și deputații și senatorii care au semnat propunerea legislativă arătau că Ziua Națională a Lecturii va crea cadrul necesar pentru derularea de activități de încurajare a cititului la nivel național, sărbătorind, în același timp, două mari personalități născute pe data de 15 februarie: Titu Maiorescu și Spiru Haret.

Încurajarea lecturii printr-un astfel de demers, având ca obiectiv principal creșterea popularității acestei activități atât de necesare pentru o dezvoltare intelectuală sănătoasă”, era necesară, mai arătau inițiatorii, prezentând rezultatele mai multor studii realizate la nivel național și european, potrivit cărora „românii – în special copiii și tinerii citesc foarte puțin.”

„În contextul consumului extrem de scăzut de carte și a problemelor grave generate, precum analfabetismul funcțional, România are nevoie de o lege pentru Ziua Națională a Lecturii, care să creeze cadrul derulării de activități de încurajare a cititului, la nivel național și pe plan local.  Urmând modelul altor state, care au ales zile naționale de lectură care coincid cu zilele de naştere ale marilor scriitori, instituirea Zilei Naționale a Lecturii pe 15 februarie este firească și binevenită, fiind data nașterii a două mari personalități, cu un rol fundamental în dezvoltarea şcolii românești și în promovarea lecturii în România, atât prin operele lor literare, cât şi prin activitatea politică și socială: Titu Maiorescu (n. 15 februarie 1840 – d. 18 iunie 1917, București) şi Spiru Haret (n. 15 februarie 1851 – d. 17 decembrie 1912). ”- se arată în expunerea de motive.

Conform Legii 21/14 ianuarie 2022, prin care a fost instituită Ziua Națională a Lecturii, cu prilejul acestui eveniment, se pot organiza activități culturale, sociale și educaționale prin care se evidențiază importanța lecturii, în special în formarea copiilor și tinerilor. Autoritățile administrației publice centrale și locale, serviciile publice deconcentrate (…), cu atribuții în domeniile educației și culturii, precum și instituțiile de învățământ superior pot acorda sprijin material, financiar și logistic bibliotecilor, muzeelor, instituțiilor de învățământ, organizațiilor neguvernamentale, editurilor, precum și altor instituții cu atribuții în domeniile educației și culturii pentru organizarea de evenimente de încurajare a lecturii, în limita resurselor bugetare și logistice disponibile (…). În săptămâna care include Ziua națională a lecturii, în timpul desfășurării activităților didactice, unitățile de învățământ preuniversitar pot organiza activități de promovare și încurajare a lecturii, pentru care dispun, în prealabil, următoarele măsuri: invitarea bibliotecilor locale, județene și/sau metropolitane de a derula activități de prezentare a serviciilor de bibliotecă, de înregistrare la bibliotecă, de colectare de carte și donație, inclusiv prin amenajarea de standuri proprii în incinta unităților de învățământ; invitarea asociațiilor, fundațiilor nonprofit și asociațiilor de creatori, cu experiență în derularea de activități educaționale, de a susține cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă, ateliere de ilustrare de carte, discuții libere și dezbateri despre literatură și cărți sau alte programe similare; oferirea, cu titlu gratuit, editurilor și librăriilor, la cerere și în măsura disponibilității, de spații pentru prezentare și vânzare de carte cu caracter educativ și/sau recreativ, adecvat vârstei elevilor (…). În ziua de 15 februarie, în timpul orelor de curs, personalul didactic, împreună cu elevii, poate desfășura activități de promovare și încurajare a lecturii.”- se arată în actul normativ.

În spatele fiecărui cititor pasionat se află un părinte, un cadru didactic, un bibliotecar sau o altă persoană pricepută să călăuzească copiii și tinerii în lumea cărților”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a transmis un mesaj prin care invită cadrele didactice să organizeze activități de promovare a lecturii în școlile în care își desfășoară activitatea.

„În timpul programului școlar, elevii vor fi încurajați să prezinte cartea preferată, să citească din ea și să discute pe marginea ei (…). Copiilor din ciclul antepreșcolar/preșcolar cadrele didactice le vor citi cărți potrivite vârstei. Ziua Națională a Lecturii ne oferă un prilej bun să reiterăm importanța cărților în viața noastră și să inițiem împreună obiceiuri de lectură, atât de necesare copiilor și tinerilor noștri. Să nu uităm că fiecare zi este potrivită pentru a descoperi o carte. Copiii, tinerii și adulții au nevoie de rutina lecturii pentru a se bucura de beneficiile ei.

În spatele fiecărui cititor pasionat se află un părinte, un cadru didactic, un bibliotecar sau o altă persoană pricepută să călăuzească copiii și tinerii în lumea cărților. Fiți alături de noi, împreună putem crește viitoarele generații de cititori!”- se arată în mesajul transmis de Ministrul Ligia Deca.

Momente de lectură, urmate de prezentarea cărții preferate și de expoziții cu desene ilustrând personajele preferate de copii, discuții despre importanța lecturii se numără printre activitățile organizate, astăzi, de cadre didactice din județ, cu ocazia celebrării Zilei Naționale a Lecturii.

Ana CIORICI COSTACHE

Sursa foto: https://unsplash.com/s/photos/book-heart

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail