Asociația GRIT (Gândește Românește, Implică-te Tinerește) a acordat ieri, 31 august, premiile pentru cei mai buni participanți la Concursul online organizat de Ziua Limbii Române, cu sprijinul Primăriei Covasna.

Juriul a avut o misiune dificilă în deliberare, asta datorită numărului destul de mare de participanți, mai exect 24 de persoane cu vârste cuprinse între 5 și 63 de ani, dintre care au fost declarate  câștigătoare patru minuni de fetițe, și-anume:

Locul IAnastasia Cosneanu, 6 ani, din Zăbala, cu poezia „Limba Românească”, de Gheorghe Sion.
Locul IIMaria Anastasia Subțirelu, 7 ani, elevă în clasa I la CNMV Sfântu Gheorghe, care a recitat „Repetabila povară” a poetului Adrian Păunescu. Măriuca, a obținut și premiul de popularitate votat în unanimitate de toți cei care au ascultat-o.
Locul IIIIErmionia Stelea, 11 ani, elevă în clasa a IV-a la Școala Gimnazială ,,Nicolae Russu” din Sita Buzăului, care a interpretând un fragment din Scrisoarea a III a de Mihai Eminescu, precum și Ilinca Maria Balea; 5 ani, din Covasna, cu  poezia  „Bondarul leneș” de Elena Farago.

Membră a juriului, poeta Mihaela Aionesei din Tg. Secuiesc a scris pe pagina sa de socializare: „Astăzi, de Ziua Limbii Române, ne-am bucurat de mlădițele cu rădăcini străbune românești ale Covasnei. Aceștia sunt străjerii de mâine ai Limbii Române în care credem și pe care ne bazăm că vor duce mai departe învățăturile primite de la părinți, bunici, profesori, coordonatori, la rândul lor oșteni ai Limbii Române pe aceste meleaguri. Oameni dedicați care au sădit în sufletele lor dragostea pentru limba românească. Felicitări tuturor concurenților pentru modul în care s-au prezentat la Concursul de recitări desfășurat online pe pagina Asocociației GRIT.(…)Prin fiecare poem recitat, prin fiecare emoție scăpată de sub seriozitatea cu care s-au pregătit, ne-au demonstrat nu doar că o cinstesc așa cum se cuvine, ci și că vor fi străjeri de nădejde ai Limbii Române.”

Reprezentanta Asociației GRIT, prof. drd. Florentina Teacă, inițiatoarea și totodată cea care s-a implicat trup și suflet  în organizarea concursului prin postări cu explicații precum și  încărcarea filmulețelor pe pagina de socializare a asociației, obținerea de sponsorizări dar și de cumpărarea darurilor  adecvate fiecărei vârste a câștigătoarelor concursului, a spus:
„Vă mulțumim tuturor pentru implicare – concurenților, coordonatorilor, părinților, susținătorilor! Mulțumirile noastre se îndreaptă și către membrele juriului, care au avut „grea misie”: poeta și publicista Mihaela Aionesei, din Târgu Secuiesc, poeta și profesoara de limba română Ramona Ionela Moldovan, din Miercurea Ciuc, profesoara de limba română Lavinia Manea și educatoarea Petruța Zaha, din Covasna, prietena Asociației GRIT, Anca Bârlă, care a notat concurenții tocmai din îndepărtata Americă. Acestea au avut libertatea de a-și stabili propriile criterii după care au notat. Vă dăm doar două exemple, luate din convorbirile noastre: „prezentare, dicție, interpretare, suflet”; „expresivitate/ emoție/ seriozitate în pregătirea momentului (având în vedere că se putea șterge și reîncepe oricând filmarea, astfel încât produsul final să fie cel mai bun)”. Și o concluzie: „în ciuda oricărui clasament, demersul vostru este foarte lăudabil, iar participanții trebuie felicitați și încurajați să revină”! Dragi concurenți, felicitări! Pentru noi, toți sunteți câștigători! Și vă mulțumim, pentru că ne-ați amintit cât de frumoasă este Limba Română, pe care o sărbătorim azi!”

Prezentă ca întotdeauna la evenimentele de suflet organizate de ONG-urile  românești din orașul Covasna, doamna Vasilica Enea, secretar general al Primăriei, a mulțumit atât membrelor  juriului  cărora le-a oferit câte un buchet de flori, precum și  tuturor participanților,  în mod special familiilor Lungu și Moroianu care și-au încris  toți copiii în Concursul online organizat de Asociația GRIT, cu ocazia Zilei Limbii Române.

Limba românească

de Gheorghe Sion

Mult e dulce şi frumoasă
Limba ce-o vorbim,
Altă limbă-armonioasă
Ca ea nu găsim.

Saltă inima-n plăcere
Când o ascultăm,
Şi pe buze-aduce miere
Când o cuvântăm.

Românaşul o iubeşte
Ca sufletul său,
Vorbiţi, scrieţi româneşte,
Pentru Dumnezeu.

Fraţi ce-n dulcea Românie
Naşteţi şi muriţi
Şi-n lumina ei cea vie
Dulce vietuiţi!

De ce limba românească
Să n-o cultivăm?
Au voiţi ca să roşească
Ţărna ce călcăm?

Limba, ţara, vorbe sfinte
La strămoşi erau;
Vorbiţi, scrieţi româneşte,
Pentru Dumnezeu!

Maria CREȚU-GRAUR

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail