În ultima zi a lunii august şi  în primele trei  din Răpciune, adică  pe muchia dintre  sezonul estival şi cel autumnal,  va avea loc a treia ediţie a Festivalului de arte vizuale Amural 2017.  Este o manifestare artistică oarecum  nonconformistă planificată să se desfăşoară la intersecţia dintre spaţiul public Aleea După Ziduri a unui mare oraş din inima Transilvaniei (Braşov) şi pădurea mirifică din apropiere.

Interes major în rândul spectatorilor

 

Este un eveniment cultural ce a stârnit la precedentele două ediţii interesul unui mare număr de spectatori,  atât oameni avizaţi, specialişti în domeniu, cât şi simpli privitori, mulţi dintre ei localnici, megieşi ori turişti aflaţi în trecere prin frumosul burg din Ţara Bârsei.

Joi, 31 august a.c. la ora 8,00 se dă startul unei noi versiuni a Festivalului Amural, ce se doreşte a fi o confruntare a talentului  în aer liber pe fundații medievale, dar cu instrumente digitale,  o modalitate  practică de a compara experiența  cu experimentul, spectatorilor oferindu-li-se posibilitatea de a vedea cum se transpune arta vizuală a unor artişti străini în propriul  „feeling”.

De la stimaţii noştri colaboratori din cadrul Centrului Cultural German Braşov am primit mai multe informaţii despre acest fapt  artistic de mare însemnătate, la el luând  parte şi trei creatori veniţi din patria lui Goethe: Dome, Paula Markert şi  VJ Juladi.

 

Aparent o… „joacă“, dar una cât se poate de serioasă

 

Ediția care începe mâine  aduce împreună genuri diverse, care dau specificul  acestui gen de festival. Vor fi o mulţime de secvenţe  ce par a fi  realizate în… „joacă“, dar care se dovedesc a fi ceva cât se poate de serios. Sunt  acţiuni artistice pornite din inimă, dar realizate cu cap!

De aici îşi trage Amural armonia, din  ciocniri, confruntări de idei şi mijloace de exprimare adesea neconvenţionale, rezultând  alăturări creative.  Organizatorii  au reconfigurat harta festivalului, pentru a-l face și mai primitor pentru artişti şi publicul larg. Noutățile înseamnă seturi audio-video din Suedia, Marea Britanie, Germania, România, de asemenea, teatru contemporan, sculptură, light- design, proiecţii într-un nou cinematograf, locații aparte  şi instalații de la analog la realitate virtuală. Toate astea se adaugă la experiențele deja consacrate, adică numeroase  proiecții video simultane, expoziții de fotografii, ilustrație și aspect exterior în Turnurile Cetății, pictură murală pe un perete nou și „visual-poetry” mai aproape de inima asistenţei.

 

O viaţă mai bună într-o lume mai frumoasă

 

…„Unii dintre noi suntem tineri în căutare de direcție, spun organizatorii şi participanţii. Alții suntem corporatişti sătui de abstract şi dornici de… bătături. Câţiva  am strâns din dinți când lumea ne zicea să ne găsim o meserie «ca lumea» . Totuşi, urmăriţi-ne, poate avem ceva de zis, poate avem de ascultat. Unii suntem instituții destupate, alții suntem companii conectate. Suntem mulți şi diferiți, dar toți vrem același lucru: o viață mai bună într-o lume mai frumoasă. De aceea punem toți inima, an de an, la realizarea Festivalului Amural”.

 

Aleea După Ziduri

 

În apropiere de Livada Poştei, lângă Biblioteca Judeţeană de unde începe drumul spre Poiana Braşov, deci în partea de nord a municipiului de sub Tâmpa se  se află Aleea După Ziduri, care în ultimii ani a devenit tot mai cunoscută. Este  un loc special amenajat pentru plimbare pe lângă vechea Cetate Kronstadt, mărginită de   micul Pârâu Graft.

Înainte era un loc puţin plăcut privirii, cu gunoaie, mizerie, „lumină chioară” pe timpul nopţii, cu boschetari ce-şi făceau veacul prin partea locului, deci nici pomeneală de spaţiu de promenadă.

În prezent, graţie  eforturilor făcute de Primărie şi Consiliul judeţean întreaga zonă delimitată de Pârâul Graft şi Calea Poienii constituie un parc natural, cu pădure răcoroasă, cu amenajări de agrement și alei care duc spre Promenada Warthe şi spre două vestite bastioane de observaţie şi apărare din vechime – Turnul Negru şi Turnul Alb. În acest perimetru deosebit de pitoresc se găseşte și Bastionul Graft, pe sub care curge firul de apă cu același nume, în interiorul construcţiei medievale fiind amenajat un punct muzeal.

 

Artişti germani la Amural 2017

 

Cum spuneam, vor onora manifestarea de sub Tâmpa, în ariile neconvenţionale amintite, trei  artişti germani. Ei se numesc Dome (alias Christian Krämer), prezent cu artă murală şi graffiti pe  Secret Stage, având  un stil  inspirat de teatrul de umbre asiatic. Este secondat de Paula Markert cu o Expoziţie de fotografii la Turnul Alb.  Va fi prezentă şi VJ Juladi, cu video mapping  pe Aleea După Ziduri. VJ Juladi creează o nouă lume a imaginii, făcând sunetele să pară …vizibile. Ea este specializată în imagini analogice şi artizanale.

 

Dome

 

Dar să detaliem, spre ştiinţa marelui public. Dome trăieşte și lucrează ca artist în Karlsruhe. Fascinat de arta în spațiul public,  el a descoperit… vopseaua sub formă de spray, ca mijloc de lucru, la sfârșitul anului 1994 și a început să picteze pe pereți. Tema centrală a operei sale este omul. Artistul a fost adesea inspirat din arhitectura perioadei baroce, în lucrările sale regăsindu-se atât modele florale, console, cât şi altare.

Dome își prezintă personajele adesea în peisaje, pe scene și platforme, însoțite de bannere scrise cu fonturi special create de către el, având un stil este inspirat de teatrul de umbre asiatic.

Paula Markert

 

Artista Paula Markert a studiat design-ul comunicării, cu specializarea fotografie, cu profesorul Vincent Kohlbecher între anii 2004 şi 2011 la Universitatea de Științe Aplicate din Hamburg. În această perioadă a intercalat un stagiu la Departamentul de Design și Imagine al Universității Barcelona. În anul absolvirii  a obținut Premiul pentru fotografie documentară al Fundației Wüstenrot. Paula Markert trăiește și lucrează la Hamburg. În proiectele sale  abordează în cea mai mare parte portrete și teme de reportaj, tratând în sensul cel mai larg subiecte sociale sau psihologice. Deseori, ea pune aceste teme în scenă, fundamentul lor fiind întotdeauna o poveste personală, motiv pentru care fotografiază cu precădere personaje autentice.

De data aceasta mamele adolescente sunt protagonistele expoziției de fotografie care va avea loc în cadrul Festivalului Amural de la Braşov.

 

VJ Juladi

 

VJ Juladi (video mapping) va performa pe Aleea După Ziduri. Numele său real este Elke Radtke. Oglindirea cvadruplă  este o componentă esențială a lucrărilor ei, fie că este vorba de fotografie, performance video și dans, instalaƫii interactive sau VJ-ing. A participat la numeroase festivaluri de artă video și muzică, iar în 2013  a câștigat competiƫia Festivalului de video-mapping din Geneva . VJ Juladi creează o nouă lume a imaginii, făcând sunetele …vizibile. Ea este specializată în imagini analogice şi artizanale.

 

Zile pline

 

…Aşadar, începând de joi- dimineaţa până duminică-seara iubitorii de frumos şi de noutăţi artistice  îşi vor da întâlnire în Braşovul vechi, pentru a admira un festival cu totul aparte, cu un nume pe măsură, care de la an la an tinde să devină un punct de referinţă în perisajul contemporan.

Dragi covăsneni, veniţi la Amural 2017 şi nu veţi regreta! Vara încă nu s-a predate şi o „cură” de frumos este binevenită…

                                                                                                             Horia C.Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail