Începutul de toamnă a fost mereu  una dintre cele mai bune perioade pentru  comercianţii de fructe şi legume din pieţe. Şi asta pentru că venirea toamnei le determină pe cele mai multe dintre gospodinele şă-şi umple cămara de zacuscă, dulceaţă, compot şi murături preparate „ca la mama acasă”.

Din păcate, chiar dacă preţurile practicate în prezent sunt mai mici faţă de cele de anul trecut, cumpărătorii care se aprovizionează din Piaţa centrală din Sfântu Gheorghe sunt nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar, deoarece preţurile practicate la noi sunt cu mult mai mari decât cele din pieţele situate în judeţele cu care ne învecinăm.

„Nu ne permitem să mai  scădem din preţ, pentru că şi aşa avem venituri destul de mici. Am lăsat din preţ pentru a atrage cumpărătorii, dar deocamdată tot prost ne merge. Vânzările au scăzut cu aproape 50% faţă de ceilalţi ani”, ne-a spus Anca Bălan.

Comercianţii sunt de părere că, în ultimii ani, clienţii au devenit mai pretenţioşi, evaluând de-a fir a păr calitatea produselor şi preţul acestora. Toamna aceasta roşiile, castraveţii, gogonelele, varza, vinetele şi gogoşarii din pieţele din  Sfântu Gheorghe se vând la aproape jumătate de preţ faţă de anul trecut. Cu toate acestea, vânzătorii spun că, deocamdată, cine cumăpără ia doar aşa, câte un kilogram, nicidecum sacoşe întregi, ca în ceilalţi ani.

„Legume sunt proaspete, de grădină, dar nu am clienţi. Ori n-are lumea bani să facă zacuscă şi murături, ori doamnele s-au modernizat” şi  nu se mai chinuie să le facă, ci le cumpără gata făcute din magazin”, ne spune o vânzătoare. Farkas Edith, o gospodină care a început din timp să-şi  facă provizii pentru iarnă, ne-a spus că preţurile legumelor şi fructelor din acest an i se par mult mai  accesibile: “Sunt mai ieftine decât anul trecut, ce-i drept, dar raportat la buzunarul nostru ar mai fi loc pentru a le mai ieftini. Însă, asta e, trebuie să le rămână şi lor  ceva. Oricum, ai de unde alege, iar  eu m-am mai şi târguit”.

Chiar dacă vânzările în piaţă nu merg conform aştepărilor, vânzătorii de legume şi fructe speră că nu vor rămâne cu marfa pe tarabe fiind sunt siguri că, indiferent de cât de puţini sunt banii, oamenii nu se vor îndura să nu pună ceva în cămară, pentru iarnă.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail