Deși județul Covasna stă relativ bine atât la numărul de donatori, cât și la rezervele de sânge, de aproximativ o săptămână, Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe se confruntă cu o lipsă a reactivilor, substanțele cu care se testează sângele donat.
Problemele din sistemul sanitar românesc par să nu se mai sfârșească – atunci când ceva pare să meargă bine, apare un element care să strice bunul mers al lucrurilor. Potrivit directorului Centrului, dr. Andy Rosin „Numărul de donatori este într-o ușoară creștere, dar, din păcate a apărut o ușoară sincopă la reactivii cu care lucrăm noi, ceea ce prezintă o problemă. Întreg sistemul a rămas fără reactivi. Oamenii nu numai că vin, dar am putea să creștem și mai mult numărul de donatori, pentru că avem o colaborare foarte bună cu autoritățile locale și județene și municipale, iar ei s-au oferit să ne ajute, să facem colecte mobile în localitățile lor. Din păcate nu putem face asta pentru că nu avem cu ce testa sângele. ”
Centrul de transfuzii Sfântu Gheorghe stă bine cu rezervele de sânge
Sângele este clasificat în funcție de prezența unor markeri specifici, în patru grupe: O, A, B și AB. Dacă un pacient primește o grupă de sânge incompatibilă, sistemul imunitar al acestuia nu îl va recunoaște, rezultând o reacție posttransfuzie, care poate pune viața pacientului în pericol.
Singurele persoane care pot primi orice tip de sânge sunt persoanele cu sângele de tip AB, aceștia fiind considerați „primitori universali”. În schimb, persoanele cu grupa O sunt numite „donatori universali”, deoarece pot dona sânge oricărei persoane, indiferent de grupă.
Factorul Rh, este foarte important în stabilirea compatibilității dintre donator și beneficiar, întrucât persoanele cu Rh pozitiv pot primi sânge Rh negativ; persoanele cu Rh negativ vor avea o reacție la transfuzie dacă vor primi sânge tip Rh pozitiv.
Incompatibilitățile cu grupele de sânge ori cu factorul Rh pot fi uneori fatale.
În ceea ce privește necesitatea obținerii anumitor grupe de sânge, dr. Andy Rosin a precizat că „Cele mai dificil de obținut grupe de sânge sunt cele care se cer în ziua respectivă. Este o lege a lui Murphy în transfuzii, care face ca în momentul în care spitale încep, parcă toate într-o voce, să ceară o anumită grupă, exact atunci nu vin donatori ai acelei grupe. Așa că nu există o predictibilitate cu ce se găsește și ce nu.” Potrivit acestuia, la ora actuală Centrul dispune de rezerve de sânge suficiente. Aceasta, însă, nu este o situație permanentă, întrucât numărul de donatori ori cererea de sânge, din partea spitalelor poate fluctua de la o săptămână la alta.
Cine poate dona sânge?
Procesul de selecție al donatorilor este deosebit de riguros și necesită respectarea cu strictețe a unor pași, atât din partea donatorului, cât și din partea personalului responsabil cu recoltarea sângelui, care se face în condiții stricte de siguranță, de către personal medical calificat. Sângele poate fi recoltat numai persoanelor sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, la un interval de minimum două luni între donările de sânge total, fără a depăși 5 donări pe an pentru bărbați si 4 donări pe an pentru femei. Cantitatea totală de sânge recoltat de la un pacient, indiferent de sex este de 450 de mililitri, procesul durând între 8 și 10 minute.
Există anumite categorii de persoane care nu pot dona sânge, cum ar fi bolnavii cronici (boli de piele, sechele pulmonare, sifilis, hepatita virala cronica, HIV/SIDA, etc.), femeile lăuze ori însărcinate, persoanele care suferă de hipotensiune arterială, persoanele care au consumat alcool în ultimele 48 de ore înaintea donării, persoanele care au fost supuse recent unor intervenții chirurgicale. De asemenea, profesia donatorului poate constitui uneori o cauză a respingerii acestuia de la recoltare, atunci când există pericolul potențial al infecțiilor sau al unei oboseli fizice pronunțate a celui ce dorește să doneze. Astfel, nu le este recomandat să doneze sânge persoanelor care lucrează la întreținerea curățeniei, îngrijitorilor de animale, șoferilor pe mijloace de transport în comun, piloților ori operatorilor de mașini grele.
Înainte de a dona sânge, donatorul trebuie să se hidrateze, să fie odihnit, să nu fumeze (cel puțin o oră înaintea donării), să nu consume alcool sau grăsimi și nici medicamente (aspirină, anticoagulante, etc.). După donare este recomandat consumul de lichide, dar nu de băuturi alcoolice, evitarea efortului fizic intens, timp de 12 ore, precum și a conducerii autovehiculelor.
Potrivit directorului Centrului de Transfuzii sanguine din Sfântu Gheorghe, majoritatea donatorilor sunt fidelizați, aceasta însemnând că cine donează o dată, continuă să vină periodic să doneze sânge.
Beneficiile donării de sânge
Pe lângă satisfacția generată de ideea că acest gest mic a salvat cel puțin o viață, donatorul de sânge are parte și de o serie de beneficii, atât din punct de vedere al sănătății, cât și din punct de vedere al drepturilor și avantajelor. Astfel, donatorii de sânge ce donează periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic și unul biologic gratuit, în fiecare an, aceștia având dreptul să primească, la cerere, un buletin de analiză cu rezultatul testelor efectuate. Donarea de sânge este benefică pentru sănătatea donatorului întrucât sângele este împrospătat, imunitatea organismului creste, iar riscul de paralizie și accident vascular se reduc cu 30%. În urma donării de sânge, rezistența organismului la șocuri creste. De exemplu, dacă vei suferi un accident, reacția organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui. De asemenea, donatorii de sânge au dreptul să primească, la cerere, pentru fiecare donare și alte beneficii, precum: șapte tichete de masă; o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvență pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării; decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reședința în altă localitate decât cea în care își are sediul instituția la care se face donarea de sânge; reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat. (www.imparte.ro)
Oana-Mihaela Costache