Cinci persoane, rătăcite pe un traseu montan, în stațiunea Șugaș Băi. Aceasta este tema exercitiului cu forțe și mijloace în teren, organizat la nivelul zonei de competență a ISU Covasna, în data de 30 august, între orele 10.00-13.00.

Exercițiul se va desfășura după următorul scenariu: un grup de 5 persoane a plecat pe un traseu montan în stațiunea Șugaș Băi, spre izvorul „Benko” din data de 29, iar pe 30 sosește un apel prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă – SNUAU – 112 prin care o persoană, un aparținător ne anunță că acel grup de turiști nu s-a mai întors și nici nu  poate fi contactat telefonic.

„Concret, vom simula următoarea situație: un grup de 5 persoane a plecat pe un traseu montan în stațiunea Șugaș Băi, spre izvorul Benko din data de 29, iar pe 30 primim un apel prin SNUAU 112 prin care o persoană, un aparținător ne anunță că acel grup de turiști nu s-a mai întors și nici nu  poate fi contactat telefonic. În continuare, declanșăm acțiunile de căutare care se impun și vreau să vă informez că la exercițiu vor mai participa  forțe și mijloace din cadrul IPJ Covasna, Inspectoratul Județean de Jandarmi – IJJ Covasna, UM01048; Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sfântu Gheorghe, personal  din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Covasna, Serviciul de Ambulanță, Crucea Roșie, Ocolul Silvic Hatod – de care aparține zona respectivă, Consiliul Județean (CJ) Covasna; Centrul Județean pentru protecția naturii, dezvoltare rurală și salvamont și Clubul Autocrono-secția Offroad. Zona e fără semnal de telefonie, accidentată; vom găsi trei victime căzute într-o prăpastie, după acțiuni de căutare cu toate forțele implicate.” a precizat locotenent colonel Viorel Timar, împuternicit prim-adjunct al inspectorului şef.

Acesta a mai adăugat: „la nivelul inspectoratului o să avem două ambulanțe, două mașini cu apă și spumă, un ATV din dotare și echipajele aferente – grupa operativă a Inspectoratului, comanda inspectoratului – undeva la aproximativ 30 de persoane.”

Acest tip de exercițiu este deosebit de important pentru pregătirea continuă a personalului implicat și pentru întărirea relațiilor de cooperare dintre instituții, întrucât astfel pot fi eliminate sincopele în desfășurarea unei acțiuni reale.

În trecut au fost înregistrate 7 cazuri de persoane rătăcite în pădurile din județ, la trei dintre acestea fiind nevoie și de intervenția pompierilor militari.

În luna martie a acestui an, echipaje de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al județului Covasna au participat timp de o noapte și o dimineață la găsirea unei fetițe de 12 ani rătăcită în zona Șugaș Băi.

Ana Ciorici Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail