Centenarul Marii Uniri va fi marcat de judeţul Maramureş prin recuperarea unor case memoriale, un traseu turistic-istoric şi un drum făcut cu căruţa trasă de cai din Sighetu Marmaţiei până la Alba Iulia, dar şi un spectacol inedit de muzică populară românească transpus pe muzică clasică, a declarat, joi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Doru Dăncuş.
„Ca proiecte pentru anul 2018, (…) Maramureşul a trimis spre avizare Ministerului Culturii, departamentul Centenar, 114 proiecte pentru finanţare. Dintre acestea, 50 de proiecte aparţin CJ, iar din totalul de 114 proiecte depuse, 88 au fost finanţate. Au primit finanţare lucrări de reabilitare, consolidare a unor clădiri istorice, şi e vorba de Casa Memorială „George Pop de Băseşti”, Casa Memorială „Ioan Mihaly de Apşa” (Sighetu Marmaţiei), Casa Memorială „Ilie Lazăr” şi Complexul Muzeal „Vasile Lucaciu” din comuna Şişeşti. Au fost finanţări consistente, apreciem noi, undeva de la 2 milioane spre 10 milioane lei, numai pentru aceste obiective, dar şi o serie de manifestări pe care le putem împărţi în mai multe categorii; tipărituri, spectacole publice şi alte evenimente de mică sau mare anvergură”, a spus Doru Dăncuş.
De asemenea, administraţia judeţeană şi departamentul de promovare al turismului pregătesc lansarea unui circuit istoric de vizitare a unor case memoriale în care au trăit cei implicaţi în actul Marii Uniri, cum ar fi Vasile Lucaciu şi George Pop de Băseşti, dar şi alţii mai puţin cunoscuţi.
„O să lansăm cât de curând o nouă formulă de turism, discutat recent la târgul de turism din Zurich, cu operatorii care au promovat România. O să fie un pachet turistic care promovează un tur al Maramureşului prin localităţi rurale şi urbane unde au trăit personalităţi care au contribuit la Marea Unire, un favor lăsat de înaintaşii noştri. O să fie un tur istoric între localităţile Şişeşti- Băseşti-Giuleşti-Sighetu Marmaţiei- Săpânţa. La Sighetu Marmaţiei deţinem casa unui delegat la Unire, Pop Titru, casă care urmează a fi introdusă în circuitul turistic. De altfel, toate aceste obiective vor fi introduse în circuitul turistic, promovate şi sperăm pe sprjinul operatorilor locali de turism”, a declarat Doru Dăncuş.
Unul dintre cele mai originale proiecte are în vedere transpunerea celor mai deosebite melodii de muzică populară din România pe ritmuri de muzică clasică, iar în acest sens va fi realizat şi un spectacol care va fi prezentat într-un turneu naţional realizat de Ansamblul Naţional Folcloric „Transilvania”.
„Câteva din proiectele esenţiale care au primit finanţare vor avea parte de o vizibilitate mai mare, promovare mai mare, amintesc un proiect de suflet iniţiat de Ansamblul Naţional Folcloric Transilvania ‘România, Centenar, Clasic şi Tradiţional’. E un proiect care presupune prelucrarea celor mai importante şlagăre de muzică populară românească din cele trei regiuni istorice – Moldova, Transilvania şi Ţara Românească – şi transpunerea lor pe muzică clasică în interpretarea unei orchestre de muzică clasică, spectacolul fiind însoţit de o proiecţie de imagini sugestive, adaptate temei melodiei interpretate. Este un concept asemănător celui întâlnit în spectacolele susţinute de Andre Rieu, iar Ansamblul Transilvania a participat cu marele artist la câteva reprezentaţii şi am considerat că acest proiect se va lansa cu ocazia Zilelor Maramureşului, undeva la începutul lunii mai, ulterior spectacolul va pleca într-un turneu naţional care va fi jucat în cele mai importante 10 oraşe din România (…) E un concept cu totul original”, a afirmat Doru Dăncuş.
De asemenea, un număr de câteva sute de maramureşeni vor reface traseul drumului Unirii cu căruţa trasă de cai.
„Un alt proiect, un pic cam nebunesc, este refacerea drumului Unirii, proiect în care mă susţine şi subprefectul Alexandru Cosma, să mergem din Maramureş până la Alba Iulia cu căruţele trase de cai. Plecare în 22 noiembrie din Sighetu Marmaţiei, loc în care s-a ales delegaţia din Maramureş care a participat la Unire, aşa că ne-am propus să parcurgem acest drum cu căruţele. Traseul aproximativ va fi Sighetu Marmaţiei-Baia Mare-Pasul Mesteacăn, iar pe traseu se vor alătura şi alţi participanţi în căruţe. Estimăm să plecăm cu cel puţin 20 de căruţe trase de cai. Traseul va fi parcurs în zece zile, cu pauze de odihnă şi masă, în anumite localităţi de pe traseul ales (…) Eu zic că va fi interesant, sper să avem spor şi timp bun pentru că pentru a duce la sfârşit un asemenea proiect contează foarte mult şi timpul”, a spus Doru Dăncuş.
Totodată, pe 25 februarie, în comuna Băseşti, se vor comemora 99 de ani de la moartea unui dintre cei mai importanţi participanţi la Marea Unire, George Pop de Băseşti, la casa memorială din localitate.
Vicepreşedintele CJ Maramureş, Doru Dăncuş, a mai menţionat că instituţia a demarat încă de anul trecut activităţile de pregătire a evenimentelor, formând comisia „Centenar”, compusă din consilieri judeţeni, istorici, reprezentanţii a trei primării care au marcat actul Marii Uniri, localităţi din care au plecat personalităţi importante. Astfel, din comisie fac parte reprezentanţi ai primăriilor din comunele Băseşti, Giuleşti, Şişeşti şi primăria municipiului Sighetu Marmaţiei, dar şi reprezentanţi din partea Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Naţional, reprezentanţi ai unor culte religioase, societăţii civile şi media.
AGERPRES