Cele trei catarge cu steagurile României, Uniunii Europene şi NATO, amplasate în urmă cu peste un deceniu în faţa sediului Prefecturii Covasna, nu au avut niciodată autorizaţie, afirmă primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad.

Potrivit acestuia, catargele au fost înlăturate în urmă cu câţiva ani, în timpul reabilitării pieţei centrale din municipiu, dar pot fi reamplasate dacă Prefectura solicită acest lucru şi parcurge procedurile legale.

„Eu ştiu că acele catarge nu au fost niciodată autorizate (…) Când au fost amplasate nu s-a solicitat autorizarea lor, eu aşa ştiu (…) Există o legislaţie şi cred că şi Prefectura trebuie să o respecte, nu? Deci, este steag pe clădire, este steag pe frontispiciu, dar dacă se doreşte şi altundeva, există o procedură pe care trebuie să o respecte oricine, inclusiv Prefectura”, a declarat, luni, primarul Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.

Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a solicitat, recent, conducerii Prefecturii Covasna să facă demersurile necesare pentru reamplasarea catargelor cu cele trei steaguri în faţa sediului instituţiei din Sfântu Gheorghe.

Conducerea Forumului consideră că aceste trei catarge, montate în anul 1990, au fost înlăturate „în bătaie de joc”, fiind înlocuite cu un suport pentru biciclete.

Prefectul judeţului Covasna, Raduly Istvan, a declarat că nu el a înlăturat cele trei catarge, menţionând, totodată, că steagurile de pe faţada instituţiei sunt amplasate corect, conform legislaţiei în vigoare.

„Catargele nu au fost acolo atunci când am preluat funcţia de prefect pe 1 aprilie 2021. Este adevărat că în ultimii doi ani au fost efectuate multiple schimbări, s-a renovat clădirea atât din exterior, cât şi din interior, a fost schimbat întregul acoperiş, dar totul s-a reinstalat la loc, exact cum a fost. Vreau să precizez, de asemenea, că terenul din faţa Instituţiei Prefectului este domeniu public în administrarea Consiliului Local, ca urmare pentru orice fel de operaţii pe acest loc, montări, demontări se pot face în conformitate cu Legea nr. 50/1991, cu o autorizaţie de construire care este emisă de către Primăria municipiului Sfântu Gheorghe. Cât priveşte steagurile de pe faţada Instituţiei Prefectului – Judeţul Covasna, ele sunt amplasate corect, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, a declarat prefectul Raduly Istvan.

 Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail